Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι,απλώς αποκαλύπτονται!








Ποτέ δεν θα συναντήσεις έναν όντως σημαντικό και αξιόλογο άνθρωπο που να ''διαφημίζει'' την αξία του, να διατυμπανίζει τις επιδόσεις του, τους τίτλους του, τις βραβεύσεις του ή ότι άλλο σημαντικό διαθέτει. Είναι γεμάτος, είναι πλήρης και δεν αποζητά επιβεβαίωση, αν έρθει μόνη της τη δέχεται με χαρά, όμως δε βρίσκει τον λόγο να την αποζητήσει, να την προκαλέσει! ‘’Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει’’ λέει μια παροιμία. Από τη στιγμή που πιστεύεις στον εαυτό σου, τον εκτιμάς και γνωρίζεις τις δυνατότητες του και τις επιδόσεις του,  σου αρκεί και δεν βρίσκεις για ποιο λόγο πρέπει να  επιδεικνύεις αρετές ή δυνατότητες, αφού από μόνες τους φαίνονται σε κάθε καλοπροαίρετο μάτι!

Για ημιμαθείς, αμαθείς και απαίδευτους φυσικά μπορεί να ισχύει το ‘’ότι δηλώσεις είσαι’’ και αυτό εκμεταλλεύονται κάποιες μετριότητες και επιβάλλονται στο κοινό χωρίς ουσιαστικά προσόντα, απλώς επειδή λόγω συγκυριών ήρθαν στην επιφάνεια και δηλώνουν διάφορα περί αυτών! Η αξία όμως δεν χάνεται, δεν αφαιρείται από αυτόν που την έχει επειδή κάποιος ή κάποιοι δεν την βλέπουν ή κάνουν πως δεν την βλέπουν! Κάποιοι ίσως από αδυναμία να αντέξουν κάτι πιο δυνατό και αξιόλογο, παραβλέπουν κάποιον αξιόλογο ή κάποιοι άλλοι πάλι προσπαθούν να τον εξαφανίσουν με κάθε τρόπο, θεωρώντας ότι τον βγάζουν εκτός νυμφώνα. Κι όμως δεν σκέφτονται πως ίσως τις δικές τους μετοχές κατεβάζουν με το να μην αναφέρουν ως του αρμόζει ένα συνεργάτη, φίλο ή γνωστό! Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτός αποχωρεί με την αξία του, την οποία διαθέτει και  την οποία είχε προσφέρει με την παρουσία του, μα όμως εκείνοι δεν ήταν άξιοι να την δουν, να την δεχθούν και να την αγγίξουν!

Ο άνθρωπος δεν αλλάζει με τα πλούτη, την εξουσία ή την επιτυχία … απλώς αποκαλύπτεται! Είναι αυτό που λένε ΄΄ δώσε σε κάποιον εξουσία να δεις το χαρακτήρα του’’! Είναι λάθος να πιστεύουμε πως αλλάζουν οι άνθρωποι, απλώς ανάλογα με τις συγκυρίες αποκαλύπτονται πτυχές του χαρακτήρα τους που μας ήταν άγνωστες και αυτό το λέμε ‘’αλλαγή’’. Ο κακός, κακός θα παραμείνει είτε φτωχός, είτε πλούσιος, η διαφορά έγκειται στο ότι με το χρήμα χορηγό η κακία του μπορεί να βγαίνει πιο επιδεικτικά, άμεσα και με χειροπιαστά στοιχεία! Αν δεν την έχεις, δεν την αποκτάς ξαφνικά επειδή απέκτησες χρήμα, ή δόξα ή επιτυχία! Και προπαντός μην συγχέουμε την κακία με το δίκαιο. Απέχουν παρασάγγας.  ‘’Ο άνθρωπος που σπέρνει σπόρους καλοσύνης, απολαμβάνει ανεξάντλητη σοδειά’’ είχε γράψει ο Τζον Μέϊσον. Η καλοσύνη όσο κι αν από πολλούς θεωρείται βλακεία στην εποχή μας, είναι ανυπέρβλητη … σου χαρίζει ήσυχο και ξένοιαστο ύπνο τα βράδια, σου φέρνει χαρές από εκεί που δεν περιμένεις και γενικά ήσυχη συνείδηση. Συνήθως ο άνθρωπος που σπέρνει πάντα καλό, σπανίως θυμάται πού και πόσο έσπειρε, γιατί απλούστατα δεν το κάνει με κίνητρο τη σοδειά ή την επιβράβευση. Του βγαίνει αυθόρμητα απ’ την ψυχή, αυθεντικά και είναι μέρος του χαρακτήρα του. Μπορεί ακόμη να υπάρξουν στην ζωή του φορές που συναντά ανθρώπους μετά από χρόνια και του λένε ‘’ευχαριστώ’’ για κάτι που εκείνοι θυμούνται και που εκείνος έχει ξεχάσει!...Μια τέτοια στιγμή φυσικά είναι μια μεγάλη χαρά που δεν κοστολογείται  ούτε ανταλλάσσεται με χρήμα! ‘’Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό’’ … πόσο σοφές οι παροιμίες και τα γνωμικά!

Οτιδήποτε θέλουμε να έχουμε και δεν έχουμε, πρέπει να το δίνουμε στους άλλους, σε όποιο τομέα της ζωής κι αν έχουμε πρόβλημα ή έλλειψη. Δίνοντας και μην προσμένοντας κάτι, αυτόματα περνάμε στην Τράπεζα ανταπόδοσης, ενώ όταν το δόσιμο είναι με σκοπό την ανταπόδοση, χάνεται το δικαίωμα, είναι καθαρά εγωϊστικό και δεν έχει σχέση με καλοσύνη ή πηγαία προσφορά! Το δόσιμο πρέπει να είναι πηγαίο και διαρκές προς τη ζωή – να ξεχνάς τον εαυτό σου όταν δίνεις!

Τελειώνοντας θα αναφερθώ και σε εκείνους που παραπονιούνται διαρκώς, γκρινιάζουν, διαμαρτύρονται έντονα, κλαψουρίζουν, φωνάζουν, βρίζουν τη ζωή, τους πάντες, είναι αυτοί με τα λιγότερα προβλήματα ή δυσκολίες.

Και να θυμόμαστε πάντα πως ο χαρακτήρας μας και οι επιλογές μας καθορίζουν και ευθύνονται για την καλή ή όχι ζωή μας!
+++
Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα.... 21/02/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: