Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ - ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ (;)



Η φωτογραφία από το διαδίκτυο



Εγκαταλελειμμένο κτίριο κατέρρευσε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Γκάζι, καταπλακώνοντας δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα, δίχως ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Tην Τρίτη άλλο στην Πνύκα,  ευτυχώς και πάλι δεν θρηνήσαμε θύματα.  Πιθανόν πρόκειται  για κτίρια εγκαταλελειμμένα που ίσως είχαν κριθεί διατηρητέα. Γιατί αυτή είναι η μοίρα των διατηρητέων, να καταλήγουν κάποια στιγμή 2 -3 ντουβάρια, άσε που πολλά αποτελούν εστίες μόλυνσης, άλλα προ κατάρρευσης ‘’φιλοξενούν’’ άστεγους ή ναρκομανείς και γενικά μισογκρεμισμένα και ερειπωμένα όπως τα βλέπεις, δημιουργούν μια θλίψη παρά θαυμασμό για τη ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους στην εποχή που αναφέρονται!

Χιλιάδες φορές έχω αναρωτηθεί κι έχω εκφράσει το πρόβλημα μέσω ημερήσιου και τοπικού τύπου, καθότι υπήρξα κληρονόμος ενός διατηρητέου κτιρίου και γνωρίζω τι σημαίνει αυτό! Είναι μία δεσμευμένη περιουσία που για να την αξιοποιήσεις χρειάζεσαι πολύ χρήμα αφ’ ενός, αφ’ ετέρου τα περισσότερα διατηρητέα αριθμούν κληρονόμους περισσοτέρους του ενός, οπότε ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα για να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση! Σιγά – σιγά το κτίριο καταρρέει, ο ιδιοκτήτης καλείται να το ‘’διατηρήσει’’ και να ασφαλίσει την διέλευση περαστικών και οχημάτων (ανάλογα με τη θέση του ακινήτου), και φυσικά όλο αυτό προϋποθέτει δαπάνη χρημάτων που όμως ουδείς ρωτά αν τα έχει ο ιδιοκτήτης. Αν δεν δύναται υποχρεούται ο Δήμος ή η Νομαρχία να επιληφθεί, χρεώνοντας τον νομίζω, και το πιο σύνηθες εύκολο,  ο ιδιοκτήτης να βρίσκεται κατηγορούμενος, να διώκεται  γιατί δεν στηρίζει τους τοίχους να μην πέσουν! Ωραία λογική λοιπόν να την χαιρόμαστε!

Σε τι εξυπηρετεί λοιπόν ο χαρακτηρισμός ‘’διατηρητέο’’ για κτίρια που σε ελάχιστο ποσοστό αναστηλώνονται και κοσμούν δρόμους, τα υπόλοιπα καταλήγουν σε αξιοθρήνητη κατάσταση, επικίνδυνα και θλιβερά; Τουλάχιστον αν υπήρχε ένας Οργανισμός που να τα έπαιρνε και να τα αξιοποιούσε, ώστε να ήταν όντως στολίδια και κοσμήματα όπου βρίσκονται, να το καταλάβω. Όμως να κρίνονται διατηρητέα, να δεσμεύονται στην ουσία από το κράτος, ενώ παράλληλα ο ιδιοκτήτης να έχει την υποχρέωση να δαπανά για την διατήρηση του ακατοίκητου και να χρώνεται με περιουσία μη εκμεταλλεύσιμη, είναι πέρα από κάθε λογική! Έλεος Κύριοι, πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να το δούμε ως θέμα;


+++ ΝΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ

Σημ. : Ειλικρινά χαίρομαι που διάβασα σήμερα στη Ναυτεμπορική πως προσπαθούν να βρουν λύση για το θέμα των κτιρίων υπό κατάρευση, περίπου σ' αυτά που έλεγα. Παραθέτω το linκ για όποιον θέλει να το διαβάσει :https://www.businessnews.gr/article/134911/o-yf-pen-g-dimaras-gia-ta-egkataleleimmena-kai-ypo-katarreysi-ktiria


«Στα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του, ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι «στην Αθήνα υπάρχουν 1800 κτίρια που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Στο Υπουργείο επεξεργαζόμαστε τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να παρεμβαίνουν στα κτίρια που είναι επικίνδυνα και είτε να τα κατεδαφίζει είτε να τα αποκαθιστά και στη συνέχεια να τα αξιοποιεί. Επίσης θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων αλλά και αντικίνητρα για όσους δεν τα συντηρούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: