Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Καλό Δεκέμβρη, καλές Γιορτες!

 


Περάσαμε αισίως στον Δεκέμβριο, το μήνα με τις πολλές εορτές, το μήνα των Χριστουγέννων! Μας έχουν τρελάνει με τον καιρό και την κακοκαιρία και τελικά καταλήξαμε σε ήπιες θερμοκρασίες. Οι εναλλαγές  των καιρικών φαινομένων, λες και ήταν αλλαγή φρουράς. Κάθε 24ωρο και άλλαζε όνομα η κακοκαιρία. Τέλος πάντων, καλύτερα να πέφτουν έξω στις προβλέψεις, παρά να μετράμε απώλειες. Το θέμα είναι πως είτε έτσι, είτε αλλιώς μονίμως μας έχουν με ένα φόβο. Στα δύο χρόνια πανδημίας είχαμε τα δελτία θανάτων 24ώρου βάσεως, και τις προβλέψεις για το πόσοι θα νοσήσουν και πόσοι θα πεθάνουν, ευτυχώς που κι αυτές έπεσαν έξω. Τώρα γιατί μας πολιορκούν με αναφορές σε διάφορες αρρώστιες συνέχεια μέσω τηλεοράσεως και συνιστούν να τρέξουμε στο γιατρό αν δούμε το τάδε σύμπτωμα, να μετράμε το σφυγμό μας πρωί βράδυ, ή να κάνουμε το τάδε εμβόλιο για να επιζήσουμε κ.ά.. τέτοια; Αυτό δεν είναι ενημέρωση, αυτό είναι ψυχική φθορά (φόβος με το παραμικρό να σκέφτεσαι ασθένεια σοβαρή) για τον αποδέκτη όλων αυτών και φυσικά ευνοεί  ιατρικές εξετάσεις και γιατρούς. Όσο για τον ψυχισμό του καθενός, να ψάχνεται συνέχεια μήπως και κάτι έχει , αυτό δεν απασχολεί κανέναν! Τα Νοσοκομεία και η περίθαλψη όλο και απαξιώνονται και σπρώχνουν τον κόσμο στην ιδιωτική περίθαλψη. Προφανώς υπολογίζουν βάσει του δικού τους πορτοφολιού και νομίζουν ότι και ο άλλος μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα αυτά που του φορτώνουν!

Το καλάθι του νοικοκυριού έχει ατονήσει, ελάχιστα τα είδη με έκπτωση. Λάδι, τυριά στα ύψη και όλα τα είδη. Ο κόσμος ψάχνει τα ράφια κοιτάει και δεν ψωνίζει, τουλάχιστον 2 στους 3 κρατούν 3-4 πράγματα στο χέρι. Ειδικά μετά τις 15 κάθε μήνα. Έχουμε επίσης πρωτιά στο θέμα στέγης, σε αναλογία με το εισόδημα. Η ζωή όπως την ξέραμε έχει τελειώσει, χρόνια τώρα το ετοίμαζαν!  Πολλοί φυσικά δεν το έχουν καταλάβει δυστυχώς ή δε θέλουν να το δουν! Και δεν υπάρχει χειρότερη σκλαβιά από αυτή του νου! Να μη βλέπεις τι έρχεται ή σε τι τούνελ σε ρίχνουν και να τα θεωρείς όλα τυχαία περιστατικά ή προσωρινά.. Ο λαός δυστυχώς ''εκπαιδεύτηκε '' και έμαθε να ζει με δανεικά,  εν συνεχεία ήρθε η οικονομική κρίση ''συνήθισε'' αναγκαστικά ,να χρωστάει παντού και τέλος εκπαιδεύεται να ζει με ελεημοσύνες και να λέει κι ευχαριστώ.

Η προβατοποίηση όλο και αναπτύσσεται στις μέρες μας σε όλο τον Πλανήτη δυστυχώς . Π. χ. Μετά την έγκριση που πήρε η Neuralink του Έλον Μασκ, από τον FDA, για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δεν έχει σταματήσει να λαμβάνει αιτήματα από άτομα που είναι πρόθυμα να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου που παράγει η εταιρεία. Ή άλλο πάλι: Μια νέα τάση ευεξίας έχει εμφανιστεί στην Αγγλία, σύμφωνα με την οποία αγκαλιάζουν αγελάδες για να αποφορτιστούν από την καθημερινότητα. Η τάση αυτή ονομάζεται «συντροφιά αγελάδας» και υπόσχεται θεραπευτικά οφέλη σε όσα άτομα είναι φορτισμένα με άγχος. Κόστος γύρω στα 60 Ε. Προοδεύουμε!

Ωστόσο ικανοποίηση εξέφρασαν οι έμποροι, πάνω από 300 εκατ. ξόδεψαν οι καταναλωτές την περίοδο των προσφορών της Black Friday που κράτησε σχεδόν δύο εβδομάδες, από τα οποία τα 130 εκατ. ήταν το τελευταίο 3ήμερο. Λεφτά υπάρχουν θα πουν κάποιοι ... ναι αλλά όχι σε οριζόντια κλίμακα, αυτή είναι η διαφορά. Και τα όποια μέτρα εφαρμόζονται οριζόντια.. αυτή είναι η αδικία!

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους δηλώνουν ότι ο οικονομικός προϋπολογισμός τους έχει περιοριστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Το 38% δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να τρώει τακτικά τρία γεύματα την ημέρα. Σκέψου τον Έλληνα με 10χρονη φαγούρα από τις μειώσεις εισοδήματος και τόσους έξτρα φόρους και αυξήσεις στα πάντα!

Και σύμφωνα με τη EUROSTAT κάτω από το μηδέν οι αποταμιεύσεις στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερα από όσα κέρδισαν.  Αυτό έλειπε, εδώ δε φτάνουν για να βγάλουν το μήνα, θα αποταμιεύσουν κιόλας; Κάποτε κάναμε σχέδια για καλύτερη ζωή ... τώρα απαραίτητος ο σχεδιασμός για αντιμετώπιση χειρότερων συνθηκών ζωής.

Όσο για την ενέργεια και τους λογαριασμούς που θα έρθουν, αυτό με τα χρωματιστά Τιμολόγια, κάθε άλλο για συμφέρον του καταναλωτή επινοήθηκε, μάλλον μπέρδεμα του καταναλωτή που στο τέλος (αν ο λογαριασμός έρθει τσουχτερός) θα του πουν ότι φταίει που δεν επέλεξε το σωστό Τιμολόγιο, πιθανολογώ θα το γυρίσουν πάλι στην ατομική ευθύνη. Το θράσος σπάει κόκκαλα, το έχουμε νιώσει στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια. Έχουν λεχθεί πολλά και ειδικά τα 2 χρόνια της πανδημίας και εντεύθεν. Το κακό είναι πως ο λαός μας έχει κοντή μνήμη.

Καλό Δεκέμβρη λοιπόν και καλά ξεκαθαρίσματα νου και ψυχής!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ΄΄΄

                 Ψυχανεμίσματα... 7/12/23

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: