Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Κάθε πέρσι και καλύτερα!

 



Αν συμμετείχαμε και σχολιάζαμε με το ίδιο σθένος που σχολιάζουμε μπούρδες, βλακείες και διάφορα άλλα και είμαστε λαλίστατοι, θέματα που αφορούν τη ζωή
  και το μέλλον μας,  ίσως  ξεπρόβαλε η ελπίδα ξανά! Αλλά δυστυχώς έχουμε εξελιχθεί σε ένα απέραντο καφενείο, σχολιασμού και μόνο  θεμάτων ενδιαφέροντος κουτσομπολιού, παρά θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας μας. Δυστυχώς το κουτσομπολιό και η χαμηλού επιπέδου κρίση και γνώμη, είναι βαθιά ριζωμένα στο σημερινό Έλληνα και παρά την κρίση που περνάει στη ζωή του,  δεν εννοεί να τα αποβάλλει ή να τα μετριάσει!

Τα λόγια αποκτούν αξία αν συνοδεύονται από πράξεις, όπως και οι αξίες και οι αρχές, αν δε τεκμηριώνονται με τρόπο ζωής είναι μόνο λόγια. Κι έχουμε χορτάσει από λόγια, διαπιστώσεις και διαμαρτυρίες.  Από πράξεις όμως τι κάνουμε; Φωνάζουμε για την ακρίβεια που όντως είναι αβάσταχτη. Αν όμως την άλλη στιγμή αγοράζουμε αυτό για το οποίο φωνάζουμε, τι κάναμε; Μια τρύπα στο νερό. Άλλωστε ακούσαμε και καλώς φυσικά, πέρσι,  πως ‘’ναι ανέβηκε η τιμή της βενζίνης αλλά ανέβηκε και η κατανάλωση’’ και πρόσφατα πως, ‘’μιλάτε για ακρίβεια αλλά ο κόσμος αγοράζει’’, ειρωνεία στο έπακρον. Σα να μας λένε πως ‘’λεφτά υπάρχουν’’ αφήστε τις τιμές να αυξάνουν! Κι όμως Κύριοι, οι πολίτες σήμερα ξοδεύουν περισσότερα από αυτά που βγάζουν. Ουσιαστικά, καταναλωτές καλούνται να καλύψουν έξοδα με χρήματα πέραν του μηνιαίου εισοδήματός τους, τα οποία προέρχονται από καταθέσεις, χρήση καρτών ή ακόμη και «μαύρα» για να καλύψουν τις αυξανόμενες καθημερινές τους ανάγκες. Όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη έκθεση της Intrum, ο υψηλός πληθωρισμός και η εκτίναξη των επιτοκίων προκαλούν την «τέλεια καταιγίδα». Κι όμως πολλοί  επίσης άνθρωποι έχουν κόψει ακόμα και καθημερινές συνήθειες από το τραπέζι τους, πλειστηριασμοί γίνονται αλλά δεν ακούγονται, οι πληγέντες της Θεσσαλίας ζουν το Γολγοθά τους, Κύριος οίδε πότε θα επανέλθουν σε μια βιώσιμη κατάσταση. Κι αυτό έχει περάσει στα ψιλά γράμματα. Εθελοντές ακόμα από όλα τα μέρη της Ελλάδας αδειάζουν σπίτια, οι αναφορές τους για βρώμα και δυσωδία, για πλήρη καταστροφή και φυσικά οι κάτοικοι εκτός στο έλεος του Θεού. Κρατική αρωγή για καθαρισμό σπιτιών δεν υπάρχει, εκτός από εταιρείες με πληρωμή, οπότε οι μη έχοντες περιμένουν τη βοήθεια των εθελοντών. Ούτε και αυτά ακούγονται, ούτε το ότι ακόμα και τα 6 χιλιάρικα που τους έταξαν, είναι πολλοί που δεν τα έχουν λάβει ακόμα. Και στα αφτιά μου βουίζει συνέχεια αυτό το ‘’είμαστε δίπλα σας’’ και οι περιοχές αυτές θα γίνουν καλύτερες απ’ ότι ήταν πριν. Δείτε περιοχές που επλήγησαν τα προηγούμενα χρόνια, πόσο έχουν αποκατασταθεί. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι 10 χρόνια σε κοντέϊνερ. Πρόσφυγες στην ίδια μας τη Χώρα καταντήσαμε. ‘’Να κοιτάς κατάματα τον αντικρινό σου και να του λες αυτά που θέλεις και όχι αυτά που πρέπει, είναι κιόλας μια νίκη, μια λύτρωση.’’ Μενέλαος Λουντέμης. Όλοι αυτοί κοιτούν απέναντι αλλά όχι τον απέναντι και λένε ότι συμφέρει κατά περίπτωση κι όχι την αλήθεια!

Η φούσκα των ενοικίων και πωλήσεων ακινήτων είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αρχές του 2000. Αγοραστές προτιμητέοι τότε και τώρα οι αλλοδαποί, επειδή είχαν μετρητά και αγόραζαν, ενώ οι Έλληνες αγόραζαν κυρίως με δάνειο. Αυτό κάτι λέει... μια και μιλάμε για φοροδιαφυγή. Ελέγχεται άραγε το χρήμα αγοράς ακινήτου αν δικαιολογείται από εισοδήματα; Ερωτώ απλά...

Υπάρχει μεγαλύτερη ταπείνωση για έναν άνθρωπο που όλη του τη ζωή δούλεψε κι έζησε αξιοπρεπώς, να καταλήξει στα γεράματα να μην έχει να πληρώσει λογαριασμούς, να φάει, να πάρει φάρμακα και να περιμένει την όποια ελεημοσύνη συμπολιτών ή Κράτους;... Και κάποιοι να κινδυνεύουν να τους πετάξουν έξω από το σπίτι τους; Οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 12 χρόνων οδήγησαν τους συνταξιούχους σε μια ζωή στερημένη και αβέβαιη. Φυσικά οι ευνοημένοι είναι εκείνοι που δούλεψαν ελάχιστα στη ζωή τους, ή που έπαιρναν μαύρα και δεν κολλούσαν ένσημα για χρόνια, και είναι εκείνοι που φωνάζουν πιο πολύ και δείχνουν με το δάκτυλο τους άλλους που παίρνουν καλύτερη σύνταξη. Και δε βρίσκεται κανείς να τους πει τη διαφορά ανάμεσα τους. Αυτοί που πλήρωναν ένσημα 35 και 40 χρόνια και σε κύρια και επικουρική, αυτοί πτώχευσαν! Προσωπικά αυτούς κλαίω και μετά τους ‘’χαμηλοσυνταξιούχους’’ της προηγούμενης κατηγορίας που ανέφερα. Κακώς που κόπηκε και το ΕΚΑΣ, για να είμαι ακριβοδίκαιη. Ήταν μια ενίσχυση σε όποιον δεν κατάφερε με εργασιακό βίο να πετύχει μια καλή σύνταξη. Και να μην ξεχνάμε πως είχε ψηφιστεί από το 2012, απλώς είχε μετακινηθεί η εφαρμογή του κι έπεσε επί Σύριζα.

Και η ζωή συνεχίζεται με δυσκολία και δεν προβλέπεται ανάκαμψη, το ‘’κάθε πέρσι  και καλύτερα’’ είναι αυτό που μας ταιριάζει απόλυτα. Καλή Σαρακοστή και καλή μας δύναμη!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

                 Ψυχανεμίσματα... 30.11.2023


Δεν υπάρχουν σχόλια: