Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Καλά Χριστούγεννα!!

 



Κάποιοι άνθρωποι από εκεί που σου χρωστούν, φέρονται σαν να τους χρωστάς... ή κάποιοι άλλοι ενώ σε έβλαψαν, φέρονται σα να τους έβλαψες εσύ! Γύρνα την πλάτη και φύγε! . Μην αφήνετε ποτέ την κριτική κάποιου να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας. Μην το παίρνετε ποτέ προσωπικά, γιατί τις περισσότερες φορές, οι δικές τους ανασφάλειες τροφοδοτούν τη λεκτική τους επίθεση. Το πρόβλημα είναι καθαρά δικό του κι όχι δικό σας! Ας το λύσει με τον ψυχολόγο του!

«Όσο μεγαλώνεις ανέχεσαι λιγότερα και σταμάτησες να σε πουλάς φτηνά. Αυτοσεβασμός κι αξιοπρέπεια αυτό λέγεται, κι ας το βαφτίζουν κάποιοι εγωισμό. Γίνεσαι επιλεκτικός, κλείνεις την πόρτα σου ευκολότερα και την ανοίγεις πλέον με μεγάλη προσοχή! Σου επιτρέπεις να πονέσεις μόνο για δυο μέρες, μετά σου χρωστάς να χαμογελάσεις.Δεν περιμένεις κανέναν, προχωράς κι όσοι θέλουν, θα σε προλάβουν. Κρατάς χαμηλά τις προσδοκίες σου για να αποφύγεις κάπως την απογοήτευση. Να φεύγεις . . . και να αποφεύγεις ανθρώπους που σε κάνουν να αμφισβητείς εσένα και την αξία σου.. Να φεύγεις . . . και να αποφεύγεις ανθρώπους που νιώθεις ότι σε υποτιμάνε ή ότι προσπαθούν να ψηλώσουν, χαμηλώνοντας όμως εσένα ..
Να φεύγεις . . . και να αποφεύγεις ανθρώπους που μιλάνε μόνο για εκείνους και δεν σε ακούνε ουσιαστικά .. ή όταν το κάνουν, γίνεται για να σε κρίνουν!
Και αν αναρωτηθείς, μήπως είναι φυγή, μήπως είναι αποφυγή, μήπως είναι λάθος, όχι τίποτα από αυτά δεν είναι. Δεν πρόκειται για ήττα αλλά για αυτοπροστασία!

Συμφιλιώθηκες με τη μοναξιά κι είναι πολλές πια οι φορές που την επιλέγεις. Την προτιμάς από ψεύτικους φίλους και χλιαρούς εpωτάκους, από ανούσιες φωνές κι άχαρα αγγίγματα. Ένα ποτήρι κρασί, μουσική που γουστάρεις κι ένα καλό βιβλίο αρκούν για να χαμογελάσει η ψυχή σου .» Έστω και για λίγο χρειάζεται να αδειάζεις, να ξεφεύγεις από τη μαυρίλα της καθημερινότητας, να ξεκουράζεις το μυαλό.... ''ότι σπείρεις, θερίζεις'' ... το πρόβλημα είναι ότι συνήθως οι άνθρωποι δε θυμούνται τι έσπειραν , με συνέπεια να απορούν μετά για τη σοδειά !

Υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις και βραβεία που δε συναντήθηκαν ποτέ με την κοινωνική μόρφωση. Δεν ξέρουν να φερθούν, δεν ξέρουν να μιλήσουν, μήτε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που ήρθαν στο διάβα τους. Δεν ήταν στη διδακτική τους ύλη αυτά. Είναι εκείνοι που συχνά, σνομπάρουν τους «αμόρφωτους» στον περίγυρό τους γιατί τους χαλάνε το image. Η αλήθεια είναι πως δεν τους φτάνουν ούτε στο μικρό τους δακτυλάκι γιατί ποτέ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πως καμία σχέση δεν έχει η ουσιαστική μόρφωση με τις ξερές γνώσεις που έμαθαν στα θρανία. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι πλάσιμο προσωπικότητας και πλήθος ηθικών αξιών που δε γράφονται σε κανένα βιβλίο.

Αυτός που σε ψάχνει, που ανησυχεί, που έρχεται να σε δει, που σε στηρίζει, που νοιάζεται ... αυτός είναι οικογένεια, δικός σου άνθρωπος κι ας μην υπάρχουν δεσμοί αίματος. Πολλάκις υπάρχουν δεσμοί αίματος και δε συμβαίνει τίποτα από τα προαναφερθέντα. Ευτυχής όποιος έχει ανθρώπους που τον νοιάζονται στη ζωή του. Σε κάθε βήμα, κάθε στιγμή οι ξένοι γίνονται δικοί και οι δικοί ξένοι, απ' τη στιγμή που αποδεχθείς αυτή την εναλλαγή, δε νιώθεις ποτέ μόνος, προχωράς μπροστά και δε χάνεις βήματα αναζητώντας τους χαμένους. Μέσα στα παράδοξα της ζωής είναι κι αυτό : συνήθως λαμβάνεις από εκεί που δεν το περιμένεις και σπάνια από εκεί που το θεωρείς σίγουρο ... βασική προϋπόθεση φυσικά το να έχεις μάθει να δίνεις για να δίνεις κι όχι γιατί περιμένεις αντάλλαγμα! Όσο περισσότερο νιώθει κανείς δυστυχής , τα καλύτερα τον αποφεύγουν !  Κι αν δεν απεξαρτηθούμε από το κυνήγι της  ύλης και της κατανάωσης, θα μας εξοντώσουν πιο γρήγορα!

Κάποτε οι οικογένειες ήταν ευτυχισμένες. Παρόλο που δεν είχαν χρήματα, τις γιορτές το τραπέζι ήταν γεμάτο με αγάπη και τα γλέντια στο σπίτι σύνηθες φαινόμενο. Η διαφορά είναι ότι τότε δεν υπήρχαν στην ζωή ούτε κάρτες ούτε δάνεια ούτε κινητά ούτε καν αυτοκίνητα. Η δραχμούλα μπορεί να ήταν το πιο φτωχό νόμισμα στην Ευρώπη όμως μας έδινε κάποια προοπτική ένα μέλλον δούλευε η αγροτιά μας δούλευε η βιοτεχνία και η βιομηχανία δούλευαν τα εμπορικά και έτσι πορευόμασταν φτωχοί αλλά ευτυχισμένοι με ελπίδα και προοπτική. Τώρα μας στέρησαν το γέλιο, την ελπίδα, τη χαρά.

Και λόγω των ημερών της περισυλλογής και κάθαρσης, μου βγήκαν όλα αυτό. Τέλος ας μην ξεχνάμε και αυτούς που πονούν, υποφέρουν ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες, και  είναι αυτοί που δε ζητούν βοήθεια και δίνουν την εντύπωση του όλα καλά. Αυτούς πρέπει να βρούμε και να στηρίξουμε! Καλά ταξίδια νου και ψυχής σας  - Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και χαρές!

 Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

                          Ψυχανεμίσματα ... 21.12.2023

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: