Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Καλό καλοκαίρι!

 




Και μπήκαμε στο καλοκαίρι επίσημα στις 21/6, που συνέβη το θερινό ηλιοστάσιο με τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και θα
 διαρκέσει έως τη φθινοπωρινή ισημερία, που θα συμβεί στις 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 09.49. Καλό μας καλοκαίρι, μόνο που δε λέει να σταθεροποιηθεί, θα δούμε τι θα κάνει ο Ιούλιος που έρχεται, γιατί ο Ιούνιος μας υποχρέωσε! Βροχές, χαλάζι, πλημμύρες, καταστροφές σε καλλιέργειες, μόνο που πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, τα επισκίασε η προεκλογική εκστρατεία! Πολλές καταστροφές πάσης φύσεως, πολλοί φόνοι, ναυάγια και οι βόμβες πέφτουν βροχή σε διάφορα μέρη του Πλανήτη! Και φεύγουν καραβάνια να βρουν αλλού καλύτερη ζωή. Είναι σίγουρη η Ευρώπη ότι μπορεί να αντέξει  και να συντηρήσει τόσα εκατομμύρια μεταναστών; Έχει υπολογίσει κάποια εκατομμύρια πεινασμένων είτε ντόπιων, είτε μεταναστών πού θα μπορούσαν να οδηγηθούν; Γιατί δε βάζετε στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες επιβίωσης στα μέρη τους, ώστε να μην μετακινούνται σε άλλες χώρες; Τι ρωτάω τώρα, θα μου πείτε!

Τα στοιχεία γενικώς στην Κοινωνία μας είναι ανησυχητικά. Στοιχεία του ΟΚΑΝΑ λένε πως ένας στους 10 μαθητές Λυκείου κάνει χρήση χασίς, ήτοι το 14,5% των μαθητών! Οι εφηβικές ‘’συμμορίες’’ όλο και εμφανίζονται ακόμα και στα ακριβά προάστια. Βία και βιασμοί ακόμα και μέσα σε οικογένειες. Ο άνθρωπος εδώ και καιρό έπαψε να έχει αξίες, όρια, σεβασμό και φυσικά φόβο Θεού. Δεν τον κρατάει τίποτα, δεν τον συνετίζει τίποτα. Οι ψυχοπάθειες και η κατάθλιψη φούντωσαν ή προέκυψαν νέες, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και την προηγηθείσα οικονομική κρίση. Ακόμα και οι συμπεριφορές στην άσφαλτο και στο τιμόνι, επιβεβαιώνουν πως πολλοί είναι εκτός ορίων, εκτός εαυτού! Κάθε μέρα θρηνούμε θύματα της ασφάλτου και πόσοι δε μένουν ανάπηροι. Και δε φταίνε πάντα οι οδηγοί, και των πεζών η συμπεριφορά είναι πειραγμένη. Πολλοί πετάγονται στο δρόμο χωρίς καν να κοιτάξουν αν έρχεται αυτοκίνητο.  Μια Κοινωνία γενικώς διαταραγμένη, όπου και να κοιτάξεις σκυθρωπά πρόσωπα ή χαμένα μέσα σ’ ένα κινητό. Οι μόνοι που δε βλέπουν κανένα πρόβλημα στον κόσμο είναι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι που τους σεκοντάρουν! Για αυτούς όλα βαίνουν καλώς, ο κόσμος ζει μια χαρά και δείχνουν κάθε φορά τις μετακινήσεις των τριημέρων για να τεκμηριώσουν την καλοπέραση του λαού!

Σε σύνολο 9 εκατομμυρίων φορολογουμένων στην Ελλάδα, οι σχεδόν 800.000 πληρώνουν τα 2/3 των φόρων. Μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 72% του συνολικού εισοδήματος και καταβάλλουν το 65% των φόρων. Στον αντίποδα, το 67,7% των φορολογουμένων εμφανίζει ατομικό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να πληρώνει μόνο το 5% του συνόλου των φόρων. Το να περιορίζονται τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα στα 85 δισ. ευρώ όταν το ΑΕΠ της χώρας φτάνει πλέον στα 205 δισ. ευρώ, αναδεικνύει την έκταση της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό και έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για φοροδιαφυγή. Θα μπορούν να καταγγέλλουν μια επιχείρηση ή έναν επαγγελματία που δεν κόβει αποδείξεις ή κάποιον που αποκρύβει φορολογική ύλη, οι πολίτες. Πάλι καταφεύγουμε στα ‘’καρφιά’’; Ομολογία αδυναμίας ελέγχου από το σύστημα ίσως; Και έλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη διάβασα, άντε να δούμε αν η τεχνητή νοημοσύνη καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν τόσα χρόνια οι αρμόδιοι φορείς! Από αρχής της οικονομικής κρίσης ακούμε ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Έχουν περάσει 13 χρόνια και οι μόνοι φορολογούμενοι σταθερά και με ‘’πλούσιο’’ εισόδημα, είναι μια μερίδα εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι λοιποί αναφέρω πιο πάνω, δηλώνουν εισοδήματα που δεν δικαιολογούν τη ζωή που κάνουν κάποιοι. Και κατά περίεργο τρόπο στον φτωχό μεροκαματιάρη, συνταξιούχο, εργαζόμενο του βρίσκουν ακόμα και το 1 Ε χρέος, ή του κόβουν επιδόματα βάσει εικονικών τεκμηρίων, κι άλλοι ζουν πλουσιοπάροχα, δηλώνοντας εισόδημα 10 χιλιάδες, ανενόχλητοι. Και κάποιοι άλλοι με καταθέσεις εκατομμυρίων στην Τράπεζα, δηλώνουν άνεργοι με ότι συνεπάγεται από παροχές για ανέργους, πρόσφατο παράδειγμα πριν μια βδομάδα διάβασα. Κυκλοφορεί και πολύ μαύρο χρήμα, το οποίο αντί να μειωθεί  και είναι κάτι που ακούμε τάχα 10 και πλέον χρόνια τώρα για την πάταξη του, τα νομοσχέδια περί εργασιακών σχέσεων, το εδραίωσαν και το αύξησαν αντί να το μειώσουν. Επιμένουν φυσικά πως έκαναν κάτι σπουδαίο και ρύθμισαν την εργασία προς όφελος του εργαζόμενου. Κουραφέξαλα θα έλεγα, μόνο κάποιος που δεν έχει ζήσει από μέσα την Ιδιωτικό Τομέα μπορεί να ευαγγελίζεται τέτοια!

Έφτασε και η ώρα που οι αναβολές στέρεψαν και πολλοί θα χάσουν τα σπίτια τους από αδυναμία πληρωμής. Και φυσικά αυτό δεν έχει γυρισμό, τους κατέστησαν ανήμπορους να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και τους το παίζουν και σωτήρες από πάνω που ψάχνουν τάχα να βρουν λύση. Και για να τελειώνουμε, η μόνη σωτηρία είναι να επανέλθει το βιοτικό επίπεδο μιας αξιοπρεπούς ζωής στην Κοινωνία, διαφορετικά το ποτάμι της καταστροφής πάει μπροστά και δε γυρίζει.

Εύχομαι η ψήφος να ήταν με σκέψη, διαφορετικά ότι κι αν γίνει τσιμουδιά, τα σημάδια υπήρχαν κι όποιος είχε μάτια τα έβλεπε, όποιος όχι ας υποστεί τις συνέπειες αλλά θα πάρει στο λαιμό του κι άλλους.

Εύχομαι αν όχι καλύτερα, να μην μας έρθουν χειρότερα!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

 Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΏΝ΄΄

               Ψυχανεμίσματα... 29/6/23.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: