Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Πότε θα έρθει το καλοκαίρι;...

 



Ήρθε κι ο Ιούνιος με τα ίδια κέφια του Μάη για την ώρα. Αυτό το μπεζ γκρι της ατμόσφαιρας σε κάνει να νιώθεις κάπως, πάντως δεν έχουν καλοκαιρινή όψη οι μέρες ακόμα. Έχουμε τρελαθεί στα έκτακτα δελτία καιρού! Την Άνοιξη τη ζήσαμε σαν φθινόπωρο, όλα καλά! Πού θα πάει θα έρθει το καλοκαίρι! Ωστόσο η προεκλογική φιέστα συνεχίζεται και ανεβάζει το θερμόμετρο μεταξύ των αντιπάλων κομμάτων να κυνηγούν ποσοστά, αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ισχυρή αντιπολίτευση και γενικά διαπληκτίζονται σα να πρόκειται για προσωπικές διαφορές. Τα προβλήματα των πολιτών απ’ έξω! Ακούγονται διάφορα έως και ‘’ευτράπελα’’. Π.χ. όταν ακούς ότι μεσαία τάξη είναι ο έχων εισόδημα 5000 Ε το χρόνο, οι άνθρωποι είναι για γέλια τουλάχιστον! Και να ήταν μόνο αυτό; Άντε να έρθει η 25η να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε.

 Πάντως οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι είναι αυτοί που με ευκολία δημιουργούν ενοχές στους άλλους. Και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια από την αρχή της Οικονομικής κρίσης και με κορύφωση την πανδημία, το θέμα ‘’πέρασμα ενοχών’’ το νιώσαμε καλά στο πετσί μας. Με το ‘’ατομική ευθύνη’’ σου πέρασαν ενοχές για κάθε τι που συνέβαινε. Εσύ θα έφταιγες και θα φταις ότι κι αν σου συμβεί! Το Κράτος δεν ευθύνεται για τίποτα! Κάτι εσύ κάνεις λάθος πάντα. Κι όποιος μιλήσει για ακρίβεια ή ελλιπή περίθαλψη, ή κομμένη σύνταξη κλπ. παίρνει την ταμπέλα του λαϊκιστή! Πού τα βλέπει όλα αυτά; Για το 3ήμερο μας ζάλισαν με την πληρότητα των προορισμών. Προσπαθούν να περάσουν την πεποίθηση πως το χρήμα ρέει. Τότε, αν θέλετε να το πιστέψουμε,  μήπως, λέω μήπως, κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα; Γιατί όταν το 70% δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 Ε το χρόνο δεν δικαιολογείται η εικόνα που μας περνάτε για να πιστέψουμε. Αυτά τα εισοδήματα δεν επιτρέπουν ούτε διακοπές, ούτε τριήμερες/διήμερες εξορμήσεις. Άντε αν έχουν σπίτι στο χωριό να πάνε 2-4  εβδομάδες διακοπές το χρόνο  και ανάλογα με την απόσταση και τα ναύλα ως εκεί. Μη μας δουλεύετε λοιπόν.  Αν και έχουν καταφέρει με τον μόνιμο φόβο και μία μόνιμη απειλή που ίπταται πάνω από τα κεφάλια μας για διάφορους λόγους, να δεχόμαστε και το παράλογο για λογικό. Όπου φόβος και ανασφάλεια, ξεμακραίνει η λογική σκέψη, οπότε ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και πώς το κάνουν.

 Ο φόβος οδηγεί σε υποταγή και λάθος αποφάσεις πάντα και αυτό το ξέρουν καλά, γι’ αυτό και βρίσκουν τρόπους να περάσουν το φόβο στους πολίτες, ακόμα και τώρα εν όψει κάλπης. Ή εμένα ή το χάος, κάπως έτσι παίζεται το παιχνίδι. Ποια σταθερότητα και ποια ασφάλεια για τον απλό πολίτη; Οι τιμές προϊόντων και καυσίμων ασανσέρ, οι ληστείες, επιθέσεις, μαχαιρώματα, πυροβολισμοί στους δρόμους, ακόμα και σε κεντρικά σημεία, ακόμα και στις ‘’καλύτερες’’ γειτονιές, ώρες αιχμής,  καθημερινή είδηση! Φοβάσαι να κυκλοφορήσεις, κάποτε μιλούσαν για το κέντρο της Αθήνας, τώρα παντού! Τελικά πιο θλιβερό από όλα αυτά που ζούμε, είναι αυτό που είμαστε ως Κοινωνία! Δεν είναι που έχουμε πτωχεύσει οικονομικά ... έχουμε πτωχεύσει σε αξίες, συμπεριφορές και σκέψεις κι αυτό είναι το χειρότερο!  ‘Οσο εξακολουθούμε η μία κοινωνική ομάδα να μέμφεται και να θυμώνει με την άλλη, και να βαδίζουμε χωριστά, πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο που θα τα έχουμε χάσει όλα, δεν θα υπάρχει καμία ομάδα δυνατή για να στηρίξει αντίσταση ... άσε που θα είναι και πολύ αργά για δάκρυα!

Έπεσαν και τίτλοι τέλους για τη Novartis, απαλλαγή όλων από την όποια κατηγορία. Τόσος θόρυβος και τόσες ‘’μελέτες’’ για το τίποτα;  Άλλωστε  έτσι συμβαίνει συνήθως εν Ελλάδι, σάλος, σκάνδαλα, καυγάδες, λάσπη, τηλεοπτικές δίκες στην αρχή και μετά από χρόνια αφού έχει δώσει σε άλλα θέματα τη σκυτάλη για δημοσιότητα , τελειώνει το θέμα οριστικά, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αυτοί είμαστε,  υποκριτές, υβριστές, περιστασιακοί και αναποτελεσματικοί. Εδώ που τα λέμε το τραβάει ο οργανισμός μας το δούλεμα γενικά και καλά μας κάνουν!

Να χαιρόμαστε και την επανεκλογή του γείτονα Ερντογάν και καλά μοιράσματα! Όσο για τις ‘’ηχηρές απαντήσεις’’ προς γείτονες μας, επικοινωνιακά μόνο υπολογίσιμες είναι, όταν απευθύνονται σε ‘’ζωηρούς’’ γείτονες. Ουδόλως ελήφθησαν υπ’ όψιν, πρόσφατο παράδειγμα η φυλάκιση του πρώην υποψηφίου και νυν εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας στην Αλβανία. Πολύ  που έλαβαν υπ’ όψιν τα λόγια μας!

Τέλος, όσον αφορά τα τροχαία με νεκρούς και τραυματίες καθημερινό δελτίο κι αυτά και μέσα στην πόλη. Πρόσφατα δε έχουμε και το να παρασύρονται πεζοί από οχήματα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή και τον θάνατο! Άραγε φταίει η αφηρημάδα λόγω προβλημάτων επιβίωσης, ο θυμός που επικρατεί, η απροσεξία; Πάντως πολλά κορμιά στην άσφαλτο και είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει όλους και τον καθένα χωριστά. Είτε κρατάμε τιμόνι, είτε είμαστε πεζοί! Να δούμε με ειλικρίνεια πού κάνουμε λάθος και να το διορθώσουμε και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι τραγικό μες τους δρόμους της Αθήνας να φεύγουν άνθρωποι άδικα.

Σας εύχομαι καλό μήνα, με το καλό να μας έρθει το καλοκαίρι!!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.


Πηγή: Εφημ. ''Φωνή των Πειραιωτών'' - Ψυχανεμίσματα... 8.6.23



Δεν υπάρχουν σχόλια: