Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η 190ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ !





Στις 29 Μαρτίου το Πρόγραμμα Nationality Rooms του Πανεπιστημίου Pittsburgh σε συνεργασία με το American-Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP) διοργανώνει διεθνές ιστορικό αφιέρωμα της 190ής Επετείου της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος (Πρωτόκολλο του Λονδίνου 1830).
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν οι Πρεσβείες της Μ.Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας στις ΗΠΑ και συμπράττει από πλευράς Ελλάδος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης,(του οποίου τυγχάνω Γ.Γ.) που εφοδίασε την εκδήλωση με ευρεία προσφορά εκθεσιακού υλικού.




ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η 190ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ !

Συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης της Ελλάδος

 


Πολύπτυχο ιστορικό και πολιτιστικό πρόγραμμα διεθνούς ενδιαφέροντος ετοιμάζουν έγκριτοι ακαδημαϊκοί και κοινωνικοί φορείς στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, που θα εγκαινιασθεί την Κυριακή 29 Μαρτίου για να τιμηθεί η 190ή επέτειος υπογραφής του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου (1830) με το οποίο αναγνωρίσθηκε επίσημα η Ανεξαρτησία της Ελλάδος ύστερα από την Επανάσταση του 1821.

Συγκεκριμένα, οι Εκτελεστικές Επιτροπές των Εθνικών Δωματίων της Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας του Προγράμματος Nationality Rooms του Πανεπιστημίου του Pittsburgh,  η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Δωματίου της Ελλάδος, το American-Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP) και πολλοί ακόμα εκπαιδευτικοί και μορφωτικοί οργανισμοί της Δυτικής Πενσυλβάνια διοργανώνουν έκθεση επιλεγμένων ιστορικών – φωτογραφικών και έγγραφων - ντοκουμέντων της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Αίθουσα Αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Pittsburgh με ειδικό αφιέρωμα ανάδειξης της μορφής του αφανούς ήρωα των πολιορκητών της Ακρόπολης, Οπλαρχηγού των Μεσογειτών της Αττικής και φιλικού Γιάννη Ντάβαρη. Στο πρόγραμμα θα συμπράξει Χορωδία από μέλη τοπικών μουσικών και μουσικοφίλων, που θα αποδώσει εμβληματικά αποσπάσματα μελοποιημένων έργων του Διονυσίου Σολωμού υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Νίκου Γιαννουκάκη, Καθηγητή της Ιατρικής των Πανεπιστημίων Pittsburgh και Carnegie Mellon, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης ομιλίες, χαιρετισμοί, ξαναγήσεις και τελετή απονομής βραβείων στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.

Επίκληση των αξιών του ανθρωπισμού


Στο σκεπτικό τους οι διοργανωτές σημειώνουν ότι «πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που γίνεται γιά πρώτη φορά με την προσδοκία να αναθερμανθεί η ψυχική επαφή των απογόνων των μεταναστών από τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και την Ελλάδα που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πενσυλβανίας των Η.Π.Α. και μιά ιδεώδης ευκαιρία να γιορτάσουν τη συγγένεια, την αδελφοσύνη και την οικουμενικότητα μέσα από τους κοινούς δεσμούς των αξιών του ανθρωπισμού που αφυπνίζει η ανάμνηση της υπογραφής της ιστορικής Συνθήκης του Λονδίνου για τη συγκρότηση του σύγχρονου έθνους της Ελλάδας. Ο ρόλος που έπαιξαν η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία στα συμβάντα και οι λόγοι που κατέστησαν εφικτή την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας είναι κάτι που δεν έχει εκτιμηθεί πλήρως. Υπό διαρκή έρευνα τελεί ακόμα η συμμετοχή τους στην εξέγερση των υποδούλων ελλήνων μέχρι και τη Συνθήκη του Λονδίνου που οικοδομήθηκε πέρα από τα συμφέροντα της εποχής. Κατά βάσιν, η εμπλοκή της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας φαίνεται ότι προέκυψε εμπνεόμενη από τους απλούς ανθρώπους κάθε έθνους γιά να εκτιμηθεί σε βάθος ο αγώνας του ελληνικού λαού εκκαλώντας τους να υπερασπιστούν τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.

Μοναδικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα Rooms of Nationality στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ είναι το μοναδικό του είδους στον κόσμο που συγκεντρώνει ανθρώπους από διαφορετικά έθνη αποτυπώνοντας την παρουσία τους σε ένα αρχιτεκτονικό δίκτυο δωματίων, έκαστο με τα  

εμβληματικά ιστορικά χαρακτηριστικά κάθε έθνους μέσα στην έκφαση του πανεπιστημιακού κοσμοπολιτισμού.
Αυτό το δίκτυο δωματίων αποτελεί ένα ιδιαίτερο στοιχείο κύρους της προσωπικότητας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ανάμεσα στα πλέον σεβαστά κέντρα ανώτατης ακαδημαϊκής παιδείας και γνώσης.Στα τριάντα δωμάτια εθνικοτήτων στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού καθεδρικού ναού της Μάθησης περιλαμβάνονται και τα καλαίσθητα γαλλικά, αγγλικά, ρωσικά και ελληνικά δωμάτια.

Το 1830 και η απελευθέρωση της Αττικής


Ιδιαίτερη σημασία στην επετειακή εορτή του Pittsburgh αποκτά η σύνδεση της Εθνικής Ανεξαρτησίας με την ταυτόχρονη απελευθέρωση της Αττικής και των Αθηνών, που μέχρι το 1830 τελούσαν ακόμα υπό την τουρκική κυριαρχία. Στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής πραγματικότητας η έκθεση περιλαμβάνει και ένα ειδικό αφιέρωμα με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από το ιστορικό αρχείο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης της Ελλάδος  αναφερόμενο στις επετειακές εκδηλώσεις στην Αττική το έτος 1930 όπου γιορτάσθηκαν τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της. Από το ίδιο αρχείο αντλήθηκε πρόσθετο υλικό εκθεμάτων για ένα αφιέρωμα τιμής στον αφανή ήρωα της πολιορκίας της Ακρόπολης Γιάννη Ντάβαρη.
Ο Ντάβαρης, εγγράμματος πρόκριτος του χωριού Λιόπεσι (σημερινή Παιανία Αττικής) καταγόταν από την οικογένεια του Μπουζαλά, που κινήθηκε εναντίον των οθωμανών στα Μεσόγεια τον 17ο αιώνα, όπως περιέγραψε τότε ο γάλλος πρόξενος Jean Giraud. Τον Γιάννη μύησε στη Φιλική Εταιρεία ο ιερέας αδελφός του παπα Νικολός Ντάβαρης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις μυστικές προεπαναστατικές κινήσεις των Αθηνών, κοντά στους αθηναίους προκρίτους και τους εκκλησιαστικούς της Μονής Πετράκη. Το 1821 ο Γιάννης Ντάβαρης είχε ήδη στρατολογήσει ικανό αριθμό αγωνιστών και ως καπετάνιος των Μεσογείων έλαβε μέρος στην απελευθέρωση των Αθηνών μαζί με τους οπλαρχηγούς της Χασιάς και του Μενιδιού Μελέτη Βασιλείου και Αναγνώστη Κιουρκατιώτη. Το 1822 πολεμούν στο πλευρό του Οδυσσέα Ανδρούτσου, νικούν το τουρκικό στρατιωτικό σώμα στο Χαλάνδρι  και καταλαμβάνουν την Ακρόπολη υποχρεώνοντας τους τούρκους σε συνθηκολόγηση.
Ύστερα από την ανακατάληψη της Ακρόπολης, ο Γιάννης Ντάβαρης συνεχίζει τον αγώνα μέχρι το 1826 πλάι στον φρούραρχο του κάστρου Γιάννη Γκούρα και τον στρατηγό Μακρυγιάννη. Κοντά του βρίσκονται ο γιός του Αναγνώστης Σταμάτης Ντάβαρης και ο ανηψιός του Αναγνώστης Γιάννης Ντάβαρης, επόμενος ηρωϊκός και επιφανής καπετάνιος των Μεσογειτών. Το 1827 μαζί με στρατιώτες του Γκούρα αντιστέκονται στην επιδρομή του Κιουταχή, στη θέση Λιοντάριον. Μετά την επικράτηση των τούρκων, μεσόκοπος πιά, καταφεύγει σε νησί του Σαρωνικού όπου και πέθανε χωρίς να ιδεί την Αθήνα ελεύθερη και την Ελλάδα ανεξάρτητη... Η Αττική μέσα στη σκλαβιά αναμένει τη λυτρωτική Συνθήκη του Λονδίνου...
Την ηρωϊκή παρουσία του Γιάννη Ντάβαρη διέσωσε η αξιόπιστη ιστοριογραφία του Διονυσίου Σουρμελή, του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, του Δημήτριου Καμπούρογλου και άλλων νεώτερων.  Μέσα από την ιστορική δέλτο βλέπει κανείς τον καπετάνιο να συνδέεται με έξοχες μορφές της Παλιγγενεσίας, με τον ηρωϊκό ανηψιό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ Επίσκοπο Αθηνών Διονύσιο,  με τον μεγάλο πρωταγωνιστή της άλωσης της Ακρόπολης Παναγή Κτενά και με το Δημήτριο Υψηλάντη.

Λεζάντες φωτογραφιών:
1.Ο Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης το 1930, σε επετειακό εορτασμό για τα 100 χρόνια της Εθνικής Ανεξαρτησίας, στο Λιόπεσι (Παιανία).
2.Ο οπλαρχηγός Γιάννης Ντάβαρης, έργο της  ζωγράφου Αμαλίας (Παρασκευοπούλου) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: