Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Φθάνουμε στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ των δεινών της 10ετίας...





Mετά το συνωστισμό στη Σμύρνη, ακούσαμε και αυτό : ‘’ Και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας  μπήκαν ως λαθραίοι στην Ελλάδα’’! Ε όχι πια … για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα παραποιούμε την ιστορία μας; Οι Έλληνες της Μ. Ασίας, όπως και πολύ αργότερα της Αιγύπτου, ήρθαν στην πατρίδα τους, επέστρεψαν κατατρεγμένοι.  Είναι σα να επιστρέφει ένα παιδί στην οικογένεια, μετά από αποτυχίες, κι άλλο το να καταφθάνει στην αυλή του σπιτιού καραβάνι με αγνώστους και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτισμών, κουλτούρας και τρόπου ζωής! Έχει καμιά σχέση το ένα με το άλλο; Ντροπή μας γενικότερα, που προτιμάμε να πετάμε λάσπη στην ιστορία μας και στο λαό μας, προκειμένου να είμαστε αρεστοί σε τρίτους και να δικαιολογήσουμε μια κατάσταση που αγγίζει πλέον τα όρια του αφόρητου!  Σιγά – σιγά βάζουμε στην άκρη, αξίες, ήθη, έθιμα, θρησκεία, τα περνάμε σε προσωπικό επίπεδο, ενώ το Κράτος οδηγείται σε ουδετερότητα σχετικά με ότι ξέραμε ως σήμερα, και με τάση μάλιστα να προασπίζει τρίτων δικαιώματα.


 Τελώνου και Φαρισαίου, άνοιξε την προπερασμένη Κυριακή το Τριώδιο, το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας , το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, από  την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πριν την Τελετή της Αναστάσεως. Πέρασε και η δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, η Κυριακή του Ασώτου και έπονται άλλες δύο Κυριακές των Απόκρεω και της Τυροφάγου με την Καθαρά Δευτέρα που αρχίζει και η μεγάλη Σαρακοστή ως την Ανάσταση! Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν από όλους εμάς που λεγόμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, τι σημαίνουν όλα αυτά και τι γιορτάζουμε; Ελάχιστοι στις μέρες μας. Το Καρναβάλι και τις Απόκριες τις γνωρίζουμε όλοι φυσικά, άλλωστε Καρναβάλι έχουμε όλο το χρόνο, να μην το γιορτάσουμε και επίσημα; Το Εθνικό φρόνημα και η ομοψυχία στην Επανάσταση του ‘’21 ήταν κάτω από τη σημαία με το σταυρό και την πίστη, αυτά τα δύο ένωναν τους αγωνιστές για να πολεμήσουν. Πατρίς – θρησκεία – οικογένεια αποχωρούν αργά αλλά σταθερά από τη ζωή μας, τι θα μας ενώνει για κοινούς αγώνες στο μέλλον; Ποιο κοινό σημείο αναφοράς θα έχουμε ως λαός; Πόσο εύκολο να  παρασυρθούμε και να απορροφηθούμε από άλλους πολιτισμούς ή ιδέες; Και με πόση αδιαφορία αφήνουμε να μας συμβαίνει χρόνια τώρα; Ούτε Ελλάδα νέα φτιάξαμε, ούτε μπροστά πήγαμε! Και θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ‘’μετά’’ την Επανάσταση … το μετά προσπερνάει το γεγονός και μετράει από την επομένη και δώθε … ενώ το ‘’από’’ την Επανάσταση, δηλώνει τιμή στο γεγονός, στους αγώνες σε όλα. Μάλλον για φιέστα το πάμε, άντε  να κυκλοφορήσει και λίγο χρήμα στις τσέπες κάποιων!


Δυστυχώς έχουμε να ακούσουμε και να δούμε πολλά! Επιτάσσονται ακίνητα και εκτάσεις προκειμένου να γίνουν δομές. Θυμάμαι τους γονείς μου που διηγούντο ιστορίες του πολέμου και μέσα σε αυτές την επίταξη ακινήτων από τους Γερμανούς, ή και αυτ/των και γαϊδουριών από το Κράτος. Το συναντάμε λοιπόν ξανά και στο 2020 εν καιρώ ειρήνης υποτίθεται! Αλλά μάλλον ο πόλεμος πλέον στις μέρες μας, απ’ ότι φαίνεται, γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως οικονομικό αποκλεισμό, οικονομική κρίση, επιδημίες και τοπικές συρράξεις για να πουλάμε και όπλα! Αυτό  που συμβαίνει στην Κίνα τώρα με τον ιό , μοιάζει με ‘’πόλεμο’’! ...  Και οι λαοί στο έλεος των ισχυρών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν βαλθεί να τους εξοντώσουν, γίναμε πολλοί βλέπεις και πρέπει να ελαφρώσει ο Πλανήτης, προκειμένου να ζήσουν αυτοί καλύτερα!


40 χιλιάδες υπολογίζονται οι άστεγοι στην Ελλάδα. Να δεις σε λίγο με τους πλειστηριασμούς πόσοι θα γίνουν. Άσε που όποιος χρωστάει, χάνει ότι έχει και δεν έχει για να καταλήξει και αν, να ξεχρεώσει ή να σώσει την Α΄ κατοικία.  Κανονική πτώχευση δηλαδή, κάτι που ήταν άγνωστο σε νοικοκυριά και υπαλλήλους, ήταν μια αναποδιά που έπεφτε σε Επιχειρήσεις ή Εμπόρους!  Τώρα μετέτρεψαν και τον υπάλληλο σε επενδυτή με ρίσκο για τις επιλογές του όλα τα χρόνια,  που τώρα του ζητούν να  πληρώσει! Και μετά λοιπόν αφού τα χάσει όλα και μείνει ρέστος, θα του δώσουν ένα επίδομα κι αυτό υπό προϋποθέσεις, για τσόντα στο νοίκι. Μα οι περισσότεροι αν είχαν λεφτά για νοίκι, θα πλήρωναν και τη δόση στην Τράπεζα, ή τον ΕΝΦΙΑ. Δουλευόμαστε πλήρως! ‘’Ευνοούνται’’ μόνο όσοι έχουν ένα σπίτι που χρωστούν και πολύ χαμηλό εισόδημα ώστε να μπουν σε ρύθμιση,( που και πάλι 1 στους 5 των ρυθμίσεων βγαίνει εκτός και πάλι, λόγω αδυναμίας πληρωμής), οι υπόλοιποι κλάψε Χαράλαμπε!



Κατέληξαν τον Έλληνα πρόσφυγα στον ίδιο του τον τόπο, χωρίς όμως δικαιώματα, αρωγές, επιδοτήσεις από Κράτος ή ΕΕ. Κάποτε πεινούσε ο άνεργος και κινδύνευε να βγει στο δρόμο, σήμερα δυστυχώς πεινάει και ο εργαζόμενος και διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο. Έτσι έχει η κατάσταση, είμαστε πια στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ των δεινών της 10ετίας!
+++
Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 20/02/20. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: