Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΣ!

 



Όταν θα πεις το πρώτο «Όχι» τότε θα καταλάβεις ποιοι πραγματικά σε αγαπούν και σε δέχονται όπως ακριβως είσαι!...Το να είσαι καλός δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνεις πράγματα που μπορεί να ευχαριστούν τους άλλους αλλα όχι εσένα..

Όσο μεγαλώνεις γίνεσαι όλο και πιο επιλεκτικός κι ανέχεσαι λιγότερα. Λες πιο συχνά «Όχι» και πολύ πιο σπάνια «Ναι». Οι καταφάσεις σου είναι μετρημένες και πρώτα σκέφτεσαι να μη χαλάσεις χατίρι στον εαυτό σου και μετά στους άλλους. Όταν κάτι τελειώνει, φεύγεις μακριά, αποστασιοποιείσαι. Σταμάτησες να σε πουλάς φτηνά. Αυτοσεβασμός κι αξιοπρέπεια αυτό λέγεται, κι ας το βαφτίζουν κάποιοι εγωισμό. Γίνεσαι επιλεκτικός, κλείνεις την πόρτα σου ευκολότερα και την ανοίγεις πλέον με μεγάλη προσοχή! Σου επιτρέπεις να πονέσεις μόνο για δυο μέρες, μετά σου χρωστάς να χαμογελάσεις. Δεν περιμένεις κανέναν, προχωράς κι όσοι θέλουν, θα σε προλάβουν. Κρατάς χαμηλά τις προσδοκίες σου για να αποφύγεις κάπως την απογοήτευση. Συμφιλιώθηκες με τη μοναξιά κι είναι πολλές πια οι φορές που την επιλέγεις. Την προτιμάς από ψεύτικους φίλους και χλιαρούς εpωτάκους, από ανούσιες φωνές κι άχαρα αγγίγματα. Ένα ποτήρι κρασί, μουσική που γουστάρεις κι ένα καλό βιβλίο αρκούν για να χαμογελάσει η ψυχή σου. Κι όπως μια φίλη είπε ''Την 1η φορά συγχωρείς...Τη 2η φορά υποχωρείς... Την 3η φορά αποχωρείς. '' Η αξία σου δε μειώνεται από την αδυναμία κάποιου να τη δει. Αν ο άλλος δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αυτό που έχεις να δώσεις ίσως δεν είναι αρκετά ώριμος. Όπως και να χει, είναι δικό του θέμα, όχι δικό σου.

Ομοίως αν συναντήσεις κολλημένα μυαλά στο δρόμο σου, τζάμπα κόπος να δοκιμάσεις να τα ξεκολλήσεις ... χαιρέτα τα και προσπέρνα! Κάποιεςφορές πάλι, αδικούμε ή και το αντίστροφο, ανθρώπους οι οποίοι μιας φέρθηκαν τόσο καλά, που δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Και πώς το ανταποδίδουμε; Τους εκμηδενίζουμε, τους αφαιρούμε κάθε αξία που μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουν αποκτήσει. Τους τοποθετούμε σε μια θέση εξισωμένη με τον οποιονδήποτε, σαν να μην μας προσέφεραν τίποτα. Λες και είναι ξένοι, τους κάνουμε ποδοκνύμια του εγωισμού μας για να μην τους ανταποδώσουμε αυτό που δεν μπορούμε!

Άλλοτε πάλι μπερδεύουμε την αγάπη με τη συνήθεια ... κι άλλοτε τον έρωτα, την αγάπη, τη φιλία, με τις εκάστοτε ανάγκες μας , νομίζουμε ... κι έτσι καταλήγουμε να ζούμε μια ζωή στο ''δήθεν'' και στο ''περίπου''! Κι όταν περάσει η ανάγκη τότε καταλαβαίνουμε τι έχουμε κάνει αν και όχι πάντα. Πολλά πράγματα κυνηγάμε στη ζωή αυτή, που στο βάθος, αν τα ψάξεις, δεν είναι για μας! Ίσως κάποιες φορές να μας είναι και εντελώς άχρηστα. Κι αυτό γιατί μας παρασύρει το εν γένει κλίμα γύρω κι όταν δεν έχουμε σταθερή άποψη για τα''θέλω'' μας και τις πραγματικές μας ανάγκες, ακολουθούμε το συρμό και καταλήγουμε ενίοτε να ζούμε μια ζωή που δεν θέλουμε, που δεν μας αρέσει! Η μαγεία χάνεαι όταν υποχωρεί η επιθυμία , καταλήγοντας μοιραία στην απομυθοποίηση.

Επίσης άλλο Κοινωνική μόρφωση και παιδεία και άλλο πτυχία! Υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις και βραβεία που δε συναντήθηκαν ποτέ με την κοινωνική μόρφωση. Δεν ξέρουν να φερθούν, δεν ξέρουν να μιλήσουν, μήτε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που ήρθαν στο διάβα τους. Δεν ήταν στη διδακτική τους ύλη αυτά. Είναι εκείνοι που συχνά, σνομπάρουν τους «αμόρφωτους» στον περίγυρό τους γιατί τάχα τους χαλάνε το image. Η αλήθεια είναι πως δεν τους φτάνουν ούτε στο μικρό τους δακτυλάκι γιατί ποτέ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πως καμία σχέση δεν έχει η ουσιαστική μόρφωση με τις ξερές γνώσεις που έμαθαν στα θρανία. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι πλάσιμο προσωπικότητας και πλήθος ηθικών αξιών που δε γράφονται σε κανένα βιβλίο. Τον κάθε άνθρωπο τον χαρακτηρίζει η συμπεριφορά του εν γένει κι όχι τα πτυχία που έχει πιθανόν αποκτήσει. Όλοι μας έχουμε συναντήσει άξεστους με πτυχία και διδακτορικά και υπέροχους ανθρώπους σε σκέψεις, απόψεις και πράξεις, χωρίς πτυχία και τα τοιαύτα.

Μη χαλιέστε για μικροαναποδιές της καθημερινότητας , όσο τις μοιρολογάμε έρχονται κι άλλες. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε θετικά κάθε τι που μας συμβαίνει, οι σκέψεις μας το διώχνουν ή το γιατρεύουν πιο γρήγορα και εύκολα ή το κάνουν πιο δύσκολο και βαρύ. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τη ζωή απλή και εύκολη, όπως και είναι πράγματι.  Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την χαραμίσεις σε ανθρώπους και καταστάσεις που σε κάνουν να νιώθεις σαν αποτυχία. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την χαραμίσεις με ανθρώπους που προφανώς δεν θέλεις να είναι στην ζωή σου. Αυτό δεν είναι κατανόηση και αγάπη- είναι κακοποίηση και αυτό-σαμποτάζ. Εμείς την έχουμε κάνει πολύπλοκη και στενάχωρη. Τώρα ειδικά φροντίζουν και άλλοι γι' αυτό, κι αν δεν έχουμε σταθερές μέσα μας και άμυνες, ζήτω που καήκαμε! Ακολουθούμε το βοσκό, ως πρόβατα επί σφαγή, χωρίς φυσικά να βλέπουμε τη σφαγή. Αντισταθείτε σε αυτό τον ψυχαναγκασμό και την πίεση που μας σπρώχνει σε διχασμό μεταξύ μας, ξυπνάει άγρια ένστικτα και γεμίζει φόβο και τρόμο τη ζωή μας είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι. Μην επιιτρέπεις σε κανέναν να σε ρίχνει ψυχολογικά!  Είναι σημαντικό να περιβάλλεσαι από καλούς και θετικούς ανθρώπους. Ανθρώπους που σε ανεβάζουν και σε εμπνέουν για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Κανείς δεν μπορεί να σε πληγώσει και να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα χωρίς την συγκατάθεση σου. Μερικές φορές πρέπει να αναρωτηθείς: «Αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου;» Και πρέπει να τον αγαπάς! Όταν αποφασίσεις να εγκαταλείψεις όλα όσα δεν σε βοηθούν, όλα όσα σε πάνε πίσω, σε φθείρουν και σε κρατούν αιχμάλωτο, τότε η ζωή σου θα γίνει πιο φωτεινή.

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 3/9/21


Δεν υπάρχουν σχόλια: