Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΞΥΠΝΟΥΝ ΘΥΜΗΣΕΣ ΠΑΛΙΕΣ! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 


Πέρασαν και τα Χριστούγεννα σχεδόν χωρίς να τα καταλάβουμε έτσι κλεισμένοι μέσα. Όσο για το γιορτινό τραπέζι, το καλύτερο γιορτινό τραπέζι είναι αυτό που όλη η οικογένεια κάθεται γύρω από αυτό με αγάπη, ζεστασιά και καλή διάθεση. Ίσως ήταν καιρός να βρεθεί η κάθε οικογένεια συγκεντρωμένη έστω και εξ ‘ ανάγκης και να βρεθούν πιο κοντά, κάτι που το είχαμε χάσει στο τρέξιμο για τα ρεβεγιόν ή τα ταξίδια! Είναι γιορτή αγάπης, συγχώρεσης, λύτρωσης, ελπίδας κι όχι απλώς ένα γλέντι με ποικιλία φαγητών, ποτά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, όπως είχε εξελιχθεί για πολλούς. Δεν πειράζει λοιπόν που μας έλειψε το ρεβεγιόν με τους πολλούς καλεσμένους ή σε κέντρο, την υγειά μας να έχουμε και θα έρθουν κι άλλα ρεβεγιόν κι άλλα γλέντια σε κέντρα.

Πάντως για μια φορά ακόμα θα πω ότι αυτό που βλέπει κανείς έξω στους δρόμους κάθε άλλο παρά καραντίνα θυμίζει καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της καραντίνας, σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς ποιους αφορούσε αυτό το lockdown …. μήπως το θάνατο του εμποράκου και του ιδιωτικού υπαλλήλου;  Γιατί έξω στους δρόμους η κίνηση είναι μια κανονικής μέρας. Ας είναι δεν γκρινιάζω άλλο. Εύχομαι να περάσατε καλά αυτές τις μέρες μαζί με αγαπημένα πρόσωπα και να είμαστε πανέτοιμοι πλέον να γιορτάσουμε και την Πρωτοχρονιά το ίδιο! Πάλι με περιορισμούς, μια Πρωτοχρονιά που θα την γιορτάσουμε στο σπίτι κι η αλλαγή του χρόνου θα μας βρει γύρω από το τραπέζι του σπιτιού. Τι πιο όμορφο να είναι όλη η οικογένεια μαζί! Αλίμονο από ανθρώπους που ζουν μόνοι και δεν έχουν οικογένεια. Γι ‘ αυτούς είναι λίγο δύσκολο, ειδικά όταν νιώθουν και φυλακισμένοι χωρίς να μπορούν να πάνε σε κάποιο άλλο σπίτι. Αλλά μπόρα είναι θα περάσει κι αυτό! Μια ιδέα είναι όλα, δεν πρέπει να μας ρίχνει τη διάθεση τίποτα! Ας ζήσουμε την τρέχουσα πραγματικότητα  μέχρι να έρθουν τα καλύτερα!

Και μια συμβουλή, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες αποφεύγουμε να ακούμε ή να διαβάζουμε αυτή την αναπαραγωγή των ‘’δήθεν’’ ειδήσεων που μόνο ειδήσεις δεν είναι οι περισσότερες.  Επαναλήψεις θεμάτων, σχολιασμοί, εικασίες, σκάνδαλα, και το μόνο που προσφέρουν είναι να θολώνουν τη σκέψη και να γεννούν φόβους για διάφορα! Μεγάλες και οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον Πλανήτη. Και στη Χώρα μας πολλοί πληγέντες, αλλά λόγω πανδημίας δεν ακούγονται, δεν μαθαίνουμε σε ποια κατάσταση είναι όλοι αυτοί οι συνάνθρωποι μας που έμειναν στο δρόμο από τις πλημμύρες.

Όσο πλησιάζει το τέλος της κάθε χρονιάς ξυπνούν μνήμες του χθες όμορφες και άσχημες, έρχονται στο νου πρόσωπα αγαπημένα που τώρα πια δεν είναι εδώ και μας λείπουν, όπως και πρόσωπα φιλικά ή συγγενικά εν ζωή,  που πάλι μας λείπουν! Ένας απολογισμός για τα πεπραγμένα της χρονιάς που φεύγει απαραίτητος, για να περάσουμε στον ερχόμενο! Σημασία έχει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας για όλα αυτά που πέρασαν μα έμειναν στη μνήμη. Ξεκαθαρίζουμε διάφορα, κλείνουμε λογαριασμούς, δίνουμε ή ζητάμε συγχώρεση κι έτσι μετά από όλα αυτά περνάμε στη Λύτρωση και την ψυχική γαλήνη.  Έτσι πρέπει να μας βρίσκει η κάθε νέα χρονιά! Λυτρωμένους από βάρη του χθες, ανάλαφρους και λεύτερους για νέα πράγματα! Έτσι ανοίγουμε δρόμο στο καινούργιο για να έρθει να μας βρει.

Οι γιορτές ξυπνούν θύμησες παλιές. Έντονες οι απουσίες αγαπημένων που έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι!… Εικόνες από στιγμές του χθες έρχονται στο νου, στιγμές που έμειναν στην ψυχή κι έγραψαν στη μνήμη! Έντονα συναισθήματα, συγκινήσεις, χαρές,  λύπες, στιγμές που έμειναν για να ζεσταίνουν την περιπλάνηση του νου στα μοναχικά μονοπάτια, γλυκαίνοντας το κάθε πικρό σήμερα, χαρίζοντας μια σπίθα ελπίδας για το αύριο! Αντιμετωπίζεις τη μοναξιά σου, την αποδέχεσαι την αγκαλιάζεις την αγαπάς και χαμογελάς στο αύριο, ή πέφτεις στην των εορτών κατάθλιψη! Η επιλογή δική σου!

Σας εύχομαι να βγείτε νικητές μετά από αυτή την εσωτερική απογραφή και να περάσετε ελεύθεροι και γαλήνιοι στη νέα Χρονιά, έτοιμοι για το καινούργιο που θα έρθει! Πολλές ευχές για μια Υγιή Χρονιά, φιλική, χωρίς ασθένειες και καταστροφές. Χρόνια πολλά με υγεία!! Καλή Χρονιά!!

 +++

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα ... 31/12/20

Δεν υπάρχουν σχόλια: