Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Οι πόλεις στολίστηκαν, εμείς μέσα!


 

Kαι  ακούσαμε τις ‘’γιορτινές’’ εξαγγελίες που καλύτερα να μην είχαν ειπωθεί … προσβάλλουν τη νοημοσύνη και του πιο απλού πολίτη. Το ύφος και το τσίτωμα κάποιων για να πείσουν πως ότι κάνουν είναι το απόλυτα σωστό και για το καλό του πολίτη, αυτό και μόνο δείχνει την αγωνία τους να γίνουν πιστευτοί. Ειλικρινά έχω συγκινηθεί από το ενδιαφέρον ορισμένων για τη ζωή μας … το έχουμε  άλλωστε βιώσει στο πετσί μας ειδικά την τελευταία 10ετία, το πόσο πολύ νοιάζονται για να ζήσουμε και πώς θα ζήσουμε! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου κάτι παρόμοιο δεν έχουμε ζήσει, ούτε στο χειρότερο εφιάλτη μας! ... Η ελευθερία μας πήγε περίπατο, τα προσωπικά μας δεδομένα το ίδιο, η ανεξαρτησία μας ομοίως και τα υπάρχοντα μας στη δικαιοδοσία ορέξεων, αποφάσεων και νόμων. Η δεκαετία ξεκίνησε με δήμευση περιουσίας και εισοδήματος και κλείνει με δήμευση ζωής.  Ακόμα και το πιο απλό, μια βόλτα στην παραλία ή στο εξοχικό ή στο χωριό, κάτι δεδομένο μέχρι πρότινος, κατέληξε απαγορευμένος καρπός του Παραδείσου.

Για να ελαφρύνουν τις εταιρείες μεταφορών (courier) από το φόρτο των παραγγελιών μέσω διαδικτύου, επινόησαν το click away (νέα ξενόφερτη λέξη στη ζωή μας) που δεν είναι απόλυτα εφαρμόσιμο σε πολλές περιπτώσεις καταστημάτων ή Επιχειρήσεων π.χ. τα JUMBO έσπευσαν να δηλώσουν αποχή από αυτό, καθότι δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή για να το εξυπηρετήσουν, ακόμα και ηλεκτρονική παύση λήψης παραγγελιών, μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσαν!  Δυσκολεύει πολλά μαγαζιά τα οποία και δε θα κάνουν χρήση αυτού!  Γιατί να μην παροτρύνουν τις Εταιρείες μεταφορών δεμάτων να προβούν σε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού αφού ανέβηκαν οι απαιτήσεις της δουλειάς; Αντ’ αυτού δυσκολεύουν τον κάθε μη οργανωμένο για διαδικτυακή προβολή καταστηματάρχη και επί πλέον τον ‘’υποχρεώνουν’’ εμμέσως πλην σαφώς να παύσει τις τυχόν αναστολές εργασίας και να φέρει για λίγες μέρες υπάλληλο ή υπαλλήλους για να ανταποκριθεί στο click away! Kι αυτό   φυσικά χωρίς να ξέρει αν θα αξίζει τον κόπο να το πράξει κι αν θα κερδίσει ή θα χάσει περισσότερο. Ωστόσο, ας χάσουν τη στήριξη κάποιοι με την άρση της αναστολής, είπαμε μας νοιάζονται!

Τις πόλεις τις στόλισαν για να τις δει και να τις χαρεί ποιος; Ας τα έδιναν τα χρήματα οι Δήμοι στους έχοντες ανάγκη του Δήμου τους κι ας άναβαν μόνο τα φώτα στους δρόμους. Από τη μια μας φυλακίζουν κι από την άλλη στολίζουν σα να μας ειρωνεύονται, σα να παίζουν με τον πόνο μας. Να περάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μόνοι μας κλεισμένοι σπίτι, ακούστηκε από πολλά χείλη! Τι σημαίνει αυτό για τον καθένα, ή για το κάθε σπίτι, και μάλιστα μετά από κοντά 2 μηνών ‘’κλείσιμο’’ ούτε που λαμβάνεται υπ’ όψιν. Αρκεί που θα χτενιστούμε και θα βάψουμε το μαλλί (για να κάνουμε βόλτα σαλόνι/καθιστικό/κουζίνα/κρεββατοκάμαρα), στα κομμωτήρια δεν κολλάει άλλωστε. Ούτε οι ουρές έξω από τις Τράπεζες, ούτε ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ είναι επικίνδυνος,  μόνο το να ανάψεις κερί στην εκκλησία είναι επικίνδυνο να στην έχει στήσει ο ιός!  Μόνο Χριστούγεννα και Φώτων επιτρέπεται κι αυτό 9 άτομα και στις μεγάλες εκκλησίες 25 να παρακολουθήσουν Λειτουργία. Δηλαδή ο Χριστιανός Ορθόδοξος δεν θα μπορεί άλλη μέρα να μπει να ανάψει το κερί του και να προσευχηθεί; Πότε στα χρονικά των αιώνων απαγορεύθηκε σε Δημόσιο Χώρο ο Αγιασμός των Υδάτων; Ποιοι θεωρούν εαυτόν υπεράνω θρησκείας, υπεράνω συμπαντικής σκέπης και ορίζουν κανόνες μιλώντας για τη Λειτουργία και τα Άγια Μυστήρια, λες και μιλούν για λιανεμπόριο/χονδρεμπόριο; Και γιατί τόση ενασχόληση με τις εκκλησίες μας και τους πιστούς Ορθοδόξους, ενώ καμία αναφορά ή αστυνόμευση ή ενασχόληση δεν έχει παρατηρηθεί και στην 1η και στη 2η καραντίνα σε χώρους λατρείας άλλων θρησκειών στη Χώρα μας;

Και ποιος θα μας πει από τους αριθμούς κρουσμάτων, νεκρών, διασωληνομένων, πόσοι αφορούν  πολίτες αυτής της Χώρας και πόσοι  μετανάστες/αλλοδαπούς. Εδώ τους ξέφευγαν και έμπαιναν από τα σύνορα με πλαστά χαρτιά covid, και αρκετοί με σκοπό  να νοσηλευτούν εδώ σε Νοσοκομεία της Χώρας μας για καλύτερα. Αλλά αν το διευκρίνιζαν δεν θα μπορούσαν να δείχνουν τον πολίτη και να του κουνάνε το δάκτυλο για ατομική ευθύνη στην εξάπλωση της πανδημίας. Γιατί ούτε οι εισερχόμενοι βολεύει να πούμε πως έφταιξαν, ούτε δομές, γηροκομεία που ίσως δεν ελάμβαναν μέτρα πιο ισχυρά για αποφυγή μετάδοσης, ούτε ο ελλιπής έλεγχος στα σύνορα, όλα έγιναν σωστά, εμείς οι πολίτες φταίμε για ότι συμβεί και για τη φτώχεια πάλι εμείς θα φταίμε που δεν διώξαμε γρήγορα τον ιό ώστε να επανέλθει η οικονομία στα ίσα της. Και φυσικά οι ‘’αρπαγές’’ της δεκαετίας που πέρασε παραγράφηκαν με την πανδημία. Ευτυχείτε!

+++

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

                            Ψυχανεμίσματα... 17.12.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: