Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Πρωτόγνωρες καταστάσεις αυτές που ζούμε....

 




Χειμώνιασε για τα καλά, άλλωστε η παράδοση θέλει τα ‘’Νικολοβάρβαρα’’ το  γνωστό εορταστικό τρίγωνο 4,5 και 6 Δεκεμβρίου (Αγ. Βαρβάρα-Αγ. Σάββας  -Αγ. Νικόλαος) να σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του χειμώνα. Και φέτος ακολούθησε την παράδοση ο καιρός με καταιγίδες, χαλάζι και κρύο.  Εμείς κλεισμένοι στα σπίτια, μόνοι γιορτάζουμε φέτος, καμιά σχέση με ετοιμασίες άλλων χρόνων για ονομαστικές γιορτές ή γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Συστάσεις για να περάσουμε τις γιορτές μόνοι στο σπίτι.  Αστυνόμευση εκκλησιών για μη προσέλευση πιστών, κάτι πρωτόγνωρο που δεν το βάζει ο νους,  ο στολισμός όμως των Δήμων για τις γιορτές σε πλήρη εξέλιξη!

Η καραντίνα παρατάθηκε ως τις 14, μένουμε μέσα όσοι μένουμε δηλαδή γιατί αρκετοί κυκλοφορούν έξω!  Ωστόσο εποχικά είδη μπορούμε ελεύθερα να προμηθευτούμε αφού τα μαγαζιά με αυτά άνοιξαν από τις 7 του μήνα. Μεγάλη άνοδο εμφανίζουν και οι παραγγελίες ηλεκτρονικά, σε σημείο που κάποια μεγάλα καταστήματα κλείνουν για λίγο τη λήψη παραγγελιών λόγω φόρτου, για να καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες! Μία από τις νέες συνήθειες που θα μας αφήσει η εποχή του κορωναϊού, είναι και τα e-shops και οι online παραγγελίες ειδών, ακόμα και τροφίμων. Είναι ευκολία βέβαια και μια λύση για παρόμοιες καταστάσεις σαν αυτή που περνάμε τώρα, αρκεί να μη μας γίνει τεμπέλικη συνήθεια και  καθηλωθούμε σε μια καρέκλα κάνοντας τα πάντα με τα πλήκτρα ενός υπολογιστή. Παν μέτρο άριστο!

Ανοίγουν και τα κομμωτήρια στις 14,  γυναίκες ηρεμήστε, θα κυκλοφορήσουμε σαλόνι – τραπεζαρία- κουζίνα- κρεββατοκάμαρα  καλοχτενισμένες! Να βάλουμε και τα καλά μας και να καθίσουμε στο γιορτινό τραπέζι, ακόμα κι αν έχει ένα σερβίτσιο επάνω. Έτσι να ανέβει η διάθεση. Τα σχολεία μετά τις γιορτές θα ανοίξουν, πρωτόγνωρες καταστάσεις κι αυτές για μαθητές και δασκάλους/καθηγητές, αναστολές συμβάσεων εργασίας γεννούν άλλα δεδομένα στον εργασιακό βίο, απολύσεις που θα προκύψουν στη συνέχεια από καταστήματα ή επιχειρήσεις που θα κλείσουν ή θα περιορίσουν το προσωπικό,  σε κατάρρευση η οικονομία, ύφεση 11,7% παρουσίασε το 3ο τρίμηνο του έτους, ήτοι σε εποχή που λειτουργούσε η αγορά, φανταστείτε τα λοιπά τρίμηνα της χρονιάς, και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στη συνέχεια! Όσο ισχύει η περίοδος ‘’χάριτος’’ στα χρέη και τις υποχρεώσεις λόγω πανδημίας καλά κυλάει το θέμα, όταν όμως έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα πρέπει να πληρώσεις τότε θα ξυπνήσεις απότομα και τότε θα αρχίσουμε να μετράμε συντρίμμια. Ας έχουμε υγεία τουλάχιστον για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.

Αυτό τον καιρό όλοι λίγο - πολύ περνάμε δύσκολα για τον α ή β λόγο, όμως να σκεφτόμαστε και ανθρώπους που είναι σε πιο δύσκολη θέση από εμάς κι αν μπορούμε να βοηθήσουμε έστω και με ένα πιάτο φαϊ.  Είναι λυπηρό μέσα σε όλα που συμβαίνουν,  να διαβάζεις κραυγή αγωνίας από το Παιδικό χωριό Φίλυρο, Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί 38 παιδάκια και βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση σε βαθμό που δεν έχουν τρόφιμα και θέρμανση. Το δε Κράτος μείωσε την ετήσια επιχορήγηση από 90 χιλ. Ε σε 10 χιλ. Ε φέτος. Ωστόσο ο Δήμος Θες/νίκης 240 χιλ. Ε. διάβασα θα ξοδέψει για λαμπάκια στους δρόμους και στολισμό.  Βάσει ποιας λογικής το 90 το έκαναν 10; Με τη ίδια λογική που ψηφίζουν μισθούς 200-300 Ε το μήνα, ή αφαίρεσαν το 50-60% των μισθών και συντάξεων, ειδικά στον Ιδ. Τομέα που τον ισοπέδωσαν. Ο παραλογισμός πρώτο τραπέζι πίστα! Ευτυχώς που υπάρχει ευαισθησία στον κόσμο γύρω και ευελπιστώ να βοηθήσουν  να κρατηθούν τα παιδιά στο Ίδρυμα. Όσο για τους Υπευθύνους στο Υπουργείο τουλάχιστον χρωστούν μια εξήγηση στο έγγραφο διαμαρτυρίας που έστειλε το Ίδρυμα και στο Υπουργείο και στον ΠΘ και για την ώρα μένει αναπάντητο.

Είτε το καταλάβαμε είτε όχι έχουμε χάσει 10 μήνες από τη ζωή μας και η ζωή δεν περιμένει όταν εμείς μένουμε στάσιμοι και δεν την περπατάμε. Επικαλούνται την ασφάλεια μας λες κι έχουν σύμβαση με το υπερπέραν για το πόσα χρόνια θα ζήσει ο άλλος. Ας είναι, ας κάνουμε υπομονή με την ευχή και την ελπίδα να λήξει σύντομα αυτή η δέσμευση των ονείρων, του σχεδιασμού της ζωής μας και της ανθρώπινης επαφής. Υπομονή και θα βγούμε νικητές!!

+++

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα.... 10/12/20

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: