Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Καραντίνας εβδομάδα 4η.

 





Και φυσικά περάσαμε στην 4η εβδομάδα καραντίνας, όπως το είχαμε προβλέψει άλλωστε, ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία παράταση, αν και ο κατ’ οίκον περιορισμός, έξω δεν φάνηκε τουλάχιστον τις εργάσιμες ημέρες. Αν εξαιρέσεις τις μάσκες που σου δίνουν σημάδι πανδημίας, κατά τα λοιπά η κίνηση είναι σαν μια φυσιολογική μέρα στην πόλη. Και διερωτάται κανείς με 1 εκατομ. και πλέον ανεργία, με τόσα κλειστά καταστήματα, με τηλεργασία, με κλείσιμο σχολείων, πώς υπάρχει τόση κίνηση στους δρόμους; Δύσκολη η απάντηση πάντως. Πέρασαν γιορτές, έρχονται κι άλλες, ειδικά ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες γιορτές με κορύφωση την εορτή των Χριστουγέννων. Γιορτές που φέτος θα τις περάσουμε σπίτι, δεν θα πάμε επισκέψεις, δεν θα δεχθούμε επισκέψεις, από μακριά όλα! Καμία μετακίνηση εκτός νομού στις γιορτές, μόνο αν πρόκειται για μόνιμη κατοικία. Το εξοχικό ξεχάστε το, το ίδιο και τα  πορτοκάλια, λεμόνια, θα τα φάει το χώμα ή η γειτονιά. Πώς καταντήσαμε αλήθεια; Δεν μπορείς να κάνεις σχέδια ούτε για μια βόλτα στην πόλη ή μια εξόρμηση στο εξοχικό σου! ΄Ισως ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε απλές μικρές καθημερινές στιγμές, που τις θεωρούσαμε δεδομένες ή και βαρετές ενίοτε … αυτή τη στιγμή μας φαίνονται μεγάλες και μας λείπουν. Πόσο λαχταράμε να πάμε να δούμε μια φίλη, ένα φίλο, το παιδί μας, το εγγόνι μας και όμως δεν μπορούμε. Και πόσες φορές τότε που μπορούσαμε δεν το αναβάλαμε ή το ξεχνούσαμε; Ευκαιρία να σκεφθούμε κάποια πράγματα και να επαναπροσδιοριστούμε, τουλάχιστον να βγει και κάτι καλό από όλη αυτή την ιστορία του κορωνοϊού!

 Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα από τα άλλα που ξέραμε ως τώρα. Όπως περάσαμε το Πάσχα κάνοντας Ανάσταση με τα κεριά στα μπαλκόνια και μόνοι στο σπίτι, και όλες τις άλλες μεγάλες γιορτές, έτσι και τώρα κλεισμένοι σπίτι και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Στολίζουν τις πόλεις για να δώσουν χαρούμενη νότα λένε, για να τις χαρεί ποιος; Προφανώς οι ίδιοι που κυκλοφορούσαν αυτές τις εβδομάδες της καραντίνας, γιατί οι υπόλοιποι συνεπείς έμεναν σπίτι και έβγαιναν μόνο για τα απαραίτητα. Τώρα όσον αφορά τα ‘’ψώνια των Χριστουγέννων’’ που ακούω και διαβάζω συνέχεια, τι να πω … ραπανάκια για την όρεξη! Πρώτη μας δουλειά θα είναι να τρέξουμε να ψωνίσουμε ρούχα και διάφορα, αφ’ ενός μεν το άδειο πορτοφόλι αρκετών και αφ’ ετέρου με τόσες ανάγκες ένδυσης που έχουμε περιφερόμενοι κουζίνα-κρεββατοκάμαρα-σαλόνι-βεράντα σίγουρα θα πάμε τρέχοντας να ανανεώσουμε γκαρνταρόμπα.

 Πάντως είτε με sms είτε χωρίς, είτε για ψώνια, είτε για άθληση, το συνωστισμό δεν θα τον αποφύγουμε, όσο κι αν προσπαθούμε να οδηγήσουμε το κοινό στην μέσω διαδικτύου επιλογή και παραγγελία των πάντων. Άλλωστε η πρόσφατη καραντίνα το απέδειξε περίτρανα, κάποιοι δύσκολα περιορίζουν τις μετακινήσεις τους.

Η Ευρώπη ωστόσο, έκλεισε προκαταβολικά τα εμβόλια για τα Κράτη μέλη και ευελπιστούν μέσα στο 2021 να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το εμβόλιο της Phizer είναι και Γερμανικών συμφερόντων. Πώς να το κάνουμε οτιδήποτε κακό και ανάποδο έχει συμβεί σε αυτό τον Πλανήτη, κάποιους ρίχνει στα τάρταρα και κάποιους άλλους τους ανεβάζει στα ύψη! Και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους εν μέσω πανδημίας παγκοσμίως!

 Όπως και να έχει το πράγμα, αυτό που συμβαίνει 10 μήνες τώρα στην Ευρώπη, (και σε άλλες Ηπείρους φυσικά), και να περάσει το κύμα της πανδημίας,  μετά θα μετράμε τα ερείπια που θα έχει αφήσει. Όπως συμβαίνει μετά από ένα πόλεμο. Θα αργήσει πολύ μια κανονικότητα σαν αυτή που ξέραμε, αν και νομίζω πως αυτή που ξέραμε έφυγε ανεπιστρεπτί, όλα δείχνουν πως μας οδηγούν σε μια νέας μορφής κανονικότητα που την έχουν σχεδιάσει για μας!  Πολύ φοβάμαι πως οι συνέπειες όταν περάσουμε στην μετά κορωνοϊό εποχή, θα είναι πιο σκληρές κι από τον τρόμο της αρρώστιας. Η πανδημία της φτώχειας, όπως και η πανδημία της κατάθλιψης θα κυριεύσουν σε μεγάλο ποσοστό τους πολίτες. Ήδη έρευνα απέδειξε τριπλάσια  αύξηση επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού στον πληθυσμό της Ελλάδας λόγω πανδημίας, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ψυχραιμία λοιπόν γιατί ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να αντέξουμε!

+++

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ.''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 3.12.20

Δεν υπάρχουν σχόλια: