Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Περνάμε στον κορωνοϊκό τρόπο ζωής....




                                               (Αυτή τη ζωή ονειρευτήκαμε για τα παιδιά μας;)



Πάει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, το περάσαμε κλεισμένοι σπίτι, εκτός από κάποιους ''θαρρετούς'' που βγήκαν βόλτες έξω όπως και όλο το διάστημα της καραντίνας. Και με τη λήξη του τριημέρου της Πρωτομαγιάς, ανοίγουμε την πόρτα και βγαίνουμε έξω να προϋπαντήσουμε τον ιό αντί για το Μάη.  Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, το βγαίνω έξω προϋποθέτει μια σειρά από προφυλάξεις που μόνο ελεύθερο δεν μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις. Η ευθύνη πέφτει πάνω στον καθένα μας πλέον επισήμως, αν αρρωστήσεις κάτι δεν έκανες καλά από τις οδηγίες προφύλαξης! Όσο δε για τους δρόμους, έτσι και πάρουν όλοι τα αυτοκίνητα και βγουν έξω σύμφωνα με την παρότρυνση του ΠΘ, φαντάζεστε τι έχει να γίνει από κίνηση στους δρόμους! Αλλά πώς να το κάνουμε πρέπει να δουλέψουν και τα βενζινάδικα, τόσες βδομάδες ακίνητα τα αυτοκίνητα.

 Η ζωή που μας περιμένει εκεί έξω καμιά σχέση με αυτήν που ξέραμε! Όχι χειραψίες, όχι αγκαλιές, φιλιά, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, γάντια, απολυμαίνουμε ότι φοράμε ή χρησιμοποιούμε κτλ. και θα είμαστε με ένα διαρκή ημερήσιο φόβο, το φόβο της αρρώστιας και κατ’ επέκταση του θανάτου.  Θα κυκλοφορούμε σαν ρομπότ στο τέλος από μακριά μέσα σε προστατευτικά πλεξιγκλάς ή πίσω από αυτό σε γραφεία, καφετέριες, εστιατόρια και σε πολλά ακόμα. Προσοδοφόρα επιχείρηση η παραγωγή μάσκας, αντισηπτικού, γαντιών και πλεξιγκλάς.  Έτσι συμβαίνει πάντα, και στη χειρότερη περίπτωση κάποιοι κερδίζουν ή και κερδοσκοπούν ακόμη. Μέχρι πριν 10 μέρες η μάσκα είχε κριθεί μη χρήσιμη εκτός κι αν κάποιος νοσεί, τώρα μας επιβάλλουν τη χρήση της και μάλιστα με απειλή τσουχτερού προστίμου για όποιον δεν φορά μάσκα! Αλήθεια σε ποια πορτοφόλια απευθύνονται; Σε αυτά που έχουν ξετινάξει; Άλλα Κράτη παρέχουν δωρεάν μάσκες στους πολίτες τους εδώ ζητούν από τον πολίτη να πληρώνει τα πάντα.

Κορωνοϊκής εποχής επίτευγμα και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ηλεκτρονικές παραγγελίες, τηλεργασία, απομόνωση και απόμακρες σχέσεις, ανθρωποφοβία, ψυχικές διαταραχές κ. ά. που θα τα συνειδητοποιήσουμε στη συνέχεια. Όσο για τις μάσκες δεν ξέρω κατά πόσον η δυσφορία που προσφέρουν είναι προτιμότερη από την υποτιθέμενη συνάντηση σου με τον ιό. Υγραίνεται στο πρώτο δεκάλεπτο, αναπνέεις σε μεγάλο ποσοστό την εκπνοή σου και αν φοράς γυαλιά, κινδυνεύεις να πέσεις να τσακιστείς γιατί  θολώνουν και δεν βλέπεις πέρα από τη μύτη σου. Κι όλο αυτό φυσικά προκαλεί και σύγχυση του νευρικού συστήματος. Με τη  δοκιμή της κατάλαβα/κατανόησα το γιατί έβλεπα πολλούς να την φορούν κρεμασμένη  κάτω από το σαγόνι, κίνηση που έκανα κι εγώ κάποια στιγμή που ένιωσα πως πνίγομαι.

Δεν υπήρχε λοιπόν καλύτερη επιτυχία καθήλωσης  και αιχμαλωσίας των λαών από το να τους περάσουν το φόβο και τον τρόμο της αρρώστιας, της πανδημίας όπως την ονόμασαν. Είναι χειρότερο από τον πόλεμο των όπλων ή ακόμα και τον οικονομικό πόλεμο. Από εμπόλεμες ζώνες κάποιοι άνθρωποι έχουν την επιλογή να φύγουν  σε άλλες χώρες να σωθούν, τώρα όλες οι Χώρες έχουν το πρόβλημα, πού να πας για καλύτερα; Και για τουρισμό το σκέφτεται κανείς. Οι οικονομίες των Κρατών θα κλονιστούν, ειδικά των αδυνάτων και υπερχρεωμένων όπως εμείς. Όχι αποκατάσταση των οικονομικών δεινών της περασμένης 10ετίας δεν θα δούμε, αλλά πολύ φοβάμαι θα δούμε και θα ζήσουμε πολύ χειρότερα. Θα ξεχαστεί το χθες και θα περάσουμε σε μια πιο σκληρή πραγματικότητα που θα έχει ως σοβαρή αιτιολογία τον κορωνοϊό, αυτός πλέον θα ευθύνεται για όλα τα δεινά που θα προκύψουν.

Η  κανονικότητα της ζωής όπως την ξέραμε και τη ζήσαμε, αν όχι έφυγε ανεπιστρεπτί, θα αργήσει πολύ να επανέλθει και αν επανέλθει! Κουρδιστά ρομπότ, απρόσωπα πίσω από μάσκες, πίσω από διαχωριστικά πλεξιγκλάς, μια ζωή γεμάτη φόβους και φτώχεια. Γιατί έρχεται και φτώχεια ή μάλλον θα επεκταθεί η ήδη υπάρχουσα. Στο τέλος πιθανολογώ, αν αυτό κρατήσει για πολύ, πως κάποιοι κατ’ επιλογήν θα κλειστούν σπίτια τους  λόγω οικονομικής δυσχέρειας, φόβου και δυσκολίας προσαρμογής στο κορωναϊκό ρομποτικό τρόπο ζωής. 

Είναι στιγμές που έχω την αίσθηση πως κάποιος/κάποιοι μας δουλεύουν και πως όλο αυτό είναι μια γέφυρα που είτε προκλήθηκε είτε προέκυψε,  ‘’διευκόλυνε κάποιους στόχους και σχέδια’’ ίσως!... Εύχομαι να περάσει αυτή η κατάσταση και να γυρίσουμε σε ελεύθερους ρυθμούς ζωής, γιατί αυτό που μας περιγράφουν πως πρέπει να ζήσουμε κάθε άλλο παρά ελευθερία αποπνέει, αιχμάλωτοι του φόβου και του αόρατου εχθρού σε κάθε βήμα.

Και τελειώνοντας εδώ θέλω να πω πως καλά όλα αυτά στη θεωρία περί προφύλαξης και λειτουργίας των πάντων, στην πράξη να δούμε πώς θα λειτουργήσουν. Καλή μας δύναμη εδώ έξω τώρα και καλό μας μήνα!!
+++
Νίκη  Παπουλάκου.
Σημ.: Η φωτογραφία από το διαδίκτυο.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 7/05/20


Δεν υπάρχουν σχόλια: