Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!...







Μετά το ‘’μένουμε ασφαλείς’’ περάσαμε αμέσως στο ‘’ανοίξαμε και σας περιμένουμε’’! Άνοιξαν άρον άρον οι οργανωμένες πλαζ με την ευκαιρία του καύσωνα, το πείραμα πέτυχε, οι εικόνες κυκλοφόρησαν παντού, στέλνοντας μήνυμα πως όλα βαίνουν καλώς στη Χώρα μας και περιμένει να καλωσορίσει Τουρίστες! Τα κρούσματα υποχωρούν, παρά το γεγονός ότι το 20% των πολιτών τηρεί μέτρα προστασίας κατά του ιού. Το δικαιολόγησαν λέγοντας πως το ότι ‘’μείναμε σπίτι’’ ελάττωσε την επιθετικότητα και μετάδοση του ιού κατά 80%. Πάντα υπάρχει μια ωραία δικαιολογία για όλα, έστω και αν κάποιες αντιφάσκουν σε προηγούμενες. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα ακούμε πολλά και διάφορα, που πάνε κι έρχονται κατά περίπτωση.


Από 1ης Ιουλίου ανοίγουμε τις πύλες και για Τουρίστες τρίτων Χωρών, ποιος μας πιάνει! Ή που θα μας φέρουν τον ιό ή που θα πέσουμε όλοι με το κεφάλι κάτω ή που ο ιός αυτοκτόνησε! Γιατί ενώ όπως λένε ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού δεν πέρασε, από την άλλη για να πάρει ξανά μπρος η οικονομία πρέπει να κινηθεί Τουρισμός, ανοίγουν τα σύνορα και την επικοινωνία μεταξύ των Κρατών και το σπουδαιότερο, χωρίς πιστοποιητικά ή καραντίνα στο μέρος προορισμού,  που έλεγαν πριν 2 εβδομάδες οι ηγέτες! Τώρα με τι καρδιά μετά από όλη αυτή την ‘’τρομοκρατία’’ του εγκλεισμού και τη πάλης με τον αόρατο εχθρό, κάποιοι θα αποφασίζουν να ταξιδέψουν για Τουρισμό εκτός Χώρας τους, τι να πω; Σίγουρα θα υπάρχουν, θα δείξει! …Φυσικά μεγάλο πλήγμα η καραντίνα για Επιχειρήσεις και Εμπόριο και γενικότερα για την Οικονομία, όσο για τον μέσο πολίτη από Σεπτέμβρη και μετά θα συναντήσει την πείνα μετά την καραντίνα! Δε γινόταν βέβαια  να συνεχιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και το lockdown Επιχειρήσεων και Καταστημάτων για πολύ ακόμα. Ακόμα και οι Αεροπορικές Εταιρίες απέκτησαν πρόβλημα, όσο δε για την ανεργία, όχι μόνον εδώ, στα ύψη λόγω κορωνοϊού. Απορίας άξιο βέβαια το πώς θα λειτουργήσουν ξανά οι Επιχειρήσεις που έχουν σχέση με Τουρισμό, τα κέντρα εστίασης και τόσα άλλα, τηρώντας τους όρους προφύλαξης που επιβάλλονται! Κι αυτό όχι λόγω κακής θέλησης, αλλά λόγω δυσκολίας εφαρμογής στην πράξη, όλων αυτών των όρων προστασίας! Σίγουρο πάλι πως κάποιες επιχειρήσεις ή μαγαζιά θα προτιμήσουν να μην ανοίξουν, αφού αφ’ ενός προϋποθέτουν κάποιο κόστος αυτές οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δεχθούν ταξιδιώτες και αφ’ ετέρου ουδείς γνωρίζει κατά πόσον θα έρθουν Τουρίστες και πόσοι;


 Πανδημίας δοθείσης λοιπόν, ξηλώσαμε κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις Ιδιωτικού Τομέα, ψηφίσαμε ουκ ολίγα νομοσχέδια ή νομοθετικά διατάγματα και μάλιστα με ‘’συνοπτικές διαδικασίες’’ καθότι ολίγοι παρόντες στη Βουλή λόγω καραντίνας, αποκλείσαμε τις παρελάσεις ή εορτασμούς της Εθνικής/Θρησκευτικής εορτής 25ης Μαρτίου, τα βάλαμε με την Ορθόδοξη Εκκλησία και συγκεκριμένα με τη θεία Λειτουργία, Θεία Κοινωνία και τα Μυστήρια, αποκλείσαμε την πρόσβαση πιστών στις Εκκλησίες, ούτε Επιτάφιος, ούτε δυο άνθη στους τάφους,  υποχρεώσαμε τους πιστούς να κάνουν Ανάσταση στα μπαλκόνια,  μακριά οι γονείς από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, γενικότερα επιβάλαμε την απόλυτη μοναξιά ειδικά σε ανθρώπους που μένουν μόνοι, τους αφήσαμε μόνους τις μέρες του Πάσχα μη επιτρέποντας να κυκλοφορήσουν. Το αυτό και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, λες και στις 4 Μάη που ελευθερώσαμε την κυκλοφορία, ο ιός είχε κάνει στροφή για αποχώρηση, κάτι που δεν συνέβη ας πούμε την πρώτη Μάη!...


Και μιλάμε πλέον για ατομική ευθύνη, εκείνοι έκαναν το χρέος τους όπως λένε, σε έκλεισαν μέσα, δε συζητάμε για το κόστος όλου αυτού, έπρεπε για το καλό σου! Τώρα την ευθύνη την έχεις εσύ αποκλειστικά για το αν θα υπάρξει εξάπλωση του ιού!  Πρέπει να τηρείς πιστά τις οδηγίες! Πάντως τώρα και στο χωριό ή στο εξοχικό μπορείς να πας και εγγόνια ή φίλους να δεις και στη δουλειά αν έχεις! Όσο για τις οικονομικές συνέπειες, δε γινόταν αλλιώς, θα τις υποστείς. Έτσι θα σου πουν, στο έχουν ήδη πει! Όπως παράλληλα ναι μεν επιστρέψαμε στην κανονικότητα ας πούμε, όμως πρέπει να σου συντηρούν το φόβο του αόρατου κινδύνου, με κάθε τρόπο. 


Ο καιρός κορωνιάστηκε κι αυτός, από καύσωνα στα μέσα Μαίου, σε καταιγίδες και χαλάζι. Ας είναι, θα αντέξουμε όπως αντέξαμε και τόσα άλλα και είθε το καλοκαιράκι να μας αποζημιώσει για ότι περάσαμε τους προηγούμενους μήνες. Καλό μήνα να έχουμε χωρίς γιους και κόρες!

+++

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 28/05/20.


Δεν υπάρχουν σχόλια: