Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Η καραντίνα της κανονικότητας....





ΔιαΔιανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα σταδιακής απελευθέρωσης από το ‘’μένουμε σπίτι’’ και βρισκόμαστε στο ‘’μένουμε ασφαλείς’’ με νέες διαφημίσεις και τα τοιαύτα. Εκείνος έπλενε τας χείρας πολύ σχολαστικά στο ‘’μένουμε σπίτι’’, εκείνη σιδερώνει τη μάσκα πολύ σχολαστικά στο ‘’μένουμε ασφαλείς’’ και φυσικά και οι δύο μας λένε πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά! Και τα εκατομμύρια που κόστισε όλη αυτή η καμπάνια κι αυτά σοβαρά είναι.
Ο κόσμος λοιπόν, απαλλαγμένος από sms και περιορισμούς,  ξεχύθηκε στις πλατείες και παραλίες, άλλωστε και πού αλλού να πάει; Και δεν είναι κάτι που πρωτοτυπήσαμε συνέβη και σε άλλες χώρες όπως στο Μιλάνο που ο Δήμαρχος εξετάζει το ενδεχόμενο νέου lockdown λόγω συνωστισμού!...  Φυσικά τα μέτρα προφύλαξης δεν τηρούνται σχολαστικά,  κάποιοι φορούν μάσκα ή γάντια, κάποιοι όχι. Δεν είναι βέβαια και ότι καλύτερο η χρήση της μάσκας ή των γαντιών κι αν δεν κάνεις σωστή χρήση είναι εξ’ ίσου επικίνδυνο με το να μη τα φοράς. Θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες κατά πόσον αυτό θα οδηγήσει σε έξαρση του ιού ή τελικά ο ιός μας βαρέθηκε και αποκοιμήθηκε, ή οι εκτιμήσεις περί τρόπου μετάδοσης δεν ήταν και τόσο ακριβείς. Θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες. Η ζωή αρχίζει να παίρνει μπρος ξανά αλλά στο ρυθμό μιας καραντίνας της κανονικότητας.  Τώρα είναι πιο δύσκολο από το ‘’μένουμε σπίτι’’ όσο κι αν μας φάνηκε βαρύ.  Καλές  στη θεωρία όλες οι οδηγίες προφύλαξης, στη συνέχεια θα φανεί κατά πόσον είναι πρακτικά εφαρμόσιμες . Η προσοχή και οι προφυλάξεις που πρέπει να τηρούμε, μια αιχμαλωσία είναι, και ούτε εφικτές στο 100%, ούτε και εγγυώνται προστασία 100%,  πάντως επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ζούμε. Ποιος ξέρει πότε θα μπορούμε ξανά να πάμε μια εκδρομή π.χ. χωρίς μάσκα και γάντια και κοντά με τους ανθρώπους μας, απολαμβάνοντας την ελευθερία μας. Να δούμε τι καλοκαίρι θα περάσουμε, ποιος θα προλαβαίνει να βουτήξει στη θάλασσα τηρώντας τις αποστάσεις, πώς θα δουλέψουν τα φαγάδικα και οι καφετέριες και ποια η ευχαρίστηση εν τέλει να περιμένεις με αριθμό προτεραιότητας να καθίσεις σε ένα τραπέζι που μπορεί, ή να χωθείς πίσω από ένα πλεξιγκλάς;
Ευτυχώς επετράπη  να επιβιβάζονται μέχρι και 2 άτομα σε ταξί, τώρα βέβαια αν έχετε παιδί να το κλειδώσετε σπίτι, ή στη γιαγιά, ή στη γειτόνισσα. Ευτυχώς ανοίγει ο δρόμος για την τρίτη ηλικία να μπορεί να πάει στο χωριό ή στο εξοχικό από τις 19 Μαϊου, και το σπουδαιότερο μπορούν πλέον οι παππούδες και οι γιαγιάδες να βρεθούν με τα εγγόνια τους, αρκεί λέει τα παιδιά να μην έρχονται σε επαφή με μέρη διάφορα.  Και στα Ι.Χ. επιτρέπονται πλέον των 2 ατόμων, εάν και εφ’ όσον αποτελούν οικογένεια, το αυτό και για τα τραπέζια έξω, μια οικογένεια μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι κι ας υπερβαίνει τα 4 άτομα. Βλέπουμε λοιπόν πως σ’ αυτές τις οδηγίες προφύλαξης υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν την πιστή τήρηση τους, ή κάποιες φορές αγγίζουν το ανέφικτο της εφαρμογής.
Πόσο εφικτό επίσης είναι να λειτουργήσουν τα μαγαζιά αλλά και τα ξενοδοχεία με αυτές τις συνθήκες; Και πόσο ευχάριστο για τον ταξιδιώτη ή τον τουρίστα να ζει με αυτές τις συνθήκες; Και φυσικά πιο δαπανηρά τα ταξίδια και οι διακοπές ή διαμονή σε άλλο τόπο πλέον. Οι αεροπορικές Εταιρίες έχουν γονατίσει, ο Πρόεδρος της Agean είπε πως τουλάχιστον μια τριετία για να επανέλθει η ζημιά που έχουν υποστεί.
Το ποσοστό ανεργίας στα ύψη παντού. Στις ΗΠΑ ξεπερνά το ποσοστό ρεκόρ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Φανταστείτε εδώ τι έχει να γίνει … πιο κάτω θα φανούν οι συνέπειες αυτής της καραντίνας. Μόλις ξεφύγουμε από το φόβο της αρρώστιας και της σκιάς του θανάτου, κάποιοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της απώλειας εισοδήματος. Καταστήματα θα κλείσουν όπως και επιχειρήσεις, βήμα το βήμα θα μετράμε τις απώλειες από τον κορωναϊκό πόλεμο. Προβλέπεται ένα καλοκαίρι ιδιαίτερο και αλλιώτικο από τα καλοκαίρια της ζωής μας, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση, πάντως με τους όρους που ακούμε, μάλλον ‘’μαρτυρικές’’ στιγμές διαγράφονται στον ορίζοντα, παρά διακοπές και ξενοιασιά.
Το μόνο που μένει να ευχηθούμε να αυτοκτονήσει ο ιός και να ησυχάσουμε από τις διάφορες μελέτες και οδηγίες. Και προσοχή εκεί έξω, δεν είναι όλα όπως πριν, κάτι έχει αλλάξει.
+++
Νίκη Παπουλάκου.
Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... Πέμπτη 14/5/2020.
ν
ύουμε τη δεύτερη εβδομάδα σταδιακής απελευθέρωσης από το ‘’μένουμε σπίτι’’ και βρισκόμαστε στο ‘’μένουμε ασφαλείς’’ με νέες διαφημίσεις και τα τοιαύτα.

,

Δεν υπάρχουν σχόλια: