Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Καλή μας Ανάσταση και καλή Λευτεριά!





Σα να σταμάτησε η ζωή που ξέραμε κάπου και μπήκαμε σε ένα άλλο πλάνο μιας άλλης ζωής! Μια μετά Κορωνοϊού ζωή μας περιμένει, διαφορετική σίγουρα,  δύσκολο να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε ... η απειλή θα υπάρχει τουλάχιστον για καιρό ακόμα, και οι συνέπειες της ομοίως! Όλες οι μέρες είναι ίδιες, τι καθημερινή, τι Σάββατο, τι Κυριακή .. χρειάζεται να σκηνοθετήσουμε τη ζωή μας μέσα στο σπίτι και να βρούμε τρόπους να αλατοπιπερώνουμε τη μονοτονία από το κλείσιμο στους 4 τοίχους;. Δοκιμάζονται οι αντοχές μας αυτό τον καιρό και τόσα άλλα ... ας φορτίσουμε μπαταρίες ξεκούρασης και ας αναπτύξουμε άμυνες για να τα βγάλουμε πέρα και μετά την έξοδο από τα σπίτια! Καλοκαίρι θα κάνουμε, αλλά θα προετοιμαστούμε σκληρά για ενδεχόμενο νέο κύμα του ιού το φθινόπωρο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Καθώς καταλαβαίνουμε λοιπόν έχουμε μέλλον δυσκολίας.

Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα των Παθών που φέτος λίγο πολύ μας ταιριάζει περισσότερο, περνάμε δύσκολα αλλά είθε η Ανάσταση του Κυρίου να αναστήσει κι εμάς, κάτι που χρειαζόμαστε πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Εβδομάδα περισυλλογής, προσευχής και κατάνυξης, ευκαιρία να έχουμε μια βαθιά ειλικρινή επικοινωνία με το μέσα μας, να δούμε λάθη, να αναθεωρήσουμε διάφορα, να πετάξουμε άλλα και να αφήσουμε χώρο για ότι υγιές και καλό να έρθει στη ζωή μας και στην καρδιά μας. Είναι ένα Πάσχα αλλιώτικο από τα άλλα, εύχομαι να μην επαναληφθεί. Παρακολουθούμε τις Ακολουθίες των Παθών από το σπίτι, ούτε Επιτάφιος, ούτε Ανάσταση στις εκκλησιές. Ούτε σούβλα, ούτε εξοχή, ούτε γλέντι. Ας βγούμε τουλάχιστον όλοι στα μπαλκόνια με αναμμένες λαμπάδες να ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ανταλλάσσοντας ευχές από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, πού ξέρεις μπορεί να φοβηθεί ο ιός και να εξαφανιστεί!

 Θα μας μείνει αξέχαστη αυτή η Λαμπρή! Ευτυχείς όσοι έχουν οικογένεια, όσοι ζουν μόνοι θα το νιώσουν πιο βαρύ. Ας μην τους αφήσουμε χωρίς έστω ένα τηλεφώημα ή μια βιντεοκλήση τις άγιες αυτές ημέρες, να μη νιώσουν την εγκατάλειψη.


Φαντάζομαι πώς όλοι αυτοί που κόπτονται να παραμείνουν οι πιστοί μακράν των εκκλησιών, να έχουν την ίδια ανησυχία και να λάβουν μέριμνα και για πιστούς άλλων θρησκειών στη Χώρα μας. Και αυτός ο ρατσισμός πια που επικρατεί για τις μεγαλύτερες ηλικίες, κάποτε πρέπει να σταματήσει. Οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι αυτές που μεγαλώνουν τα παιδιά σας αφού η μητέρα δουλεύει, είναι αυτές που ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή για το σπίτι τους ή και για όλη την οικογένεια κάποιοι Είναι εκείνοι που έχουν τα εγγόνια στο εξοχικό όλο το καλοκαίρι, είναι εκείνοι που βοηθούν οικονομικά τις οικογένειες των παιδιών τους ενίοτε …. Και τόσα άλλα, ας σταματήσουμε λοιπόν να τους πυροβολούμε απερίσκεπτα σε πρώτη ευκαιρία. Δεν κινδυνεύουμε από τους ηλικιωμένους, από τα μυαλά μας κινδυνεύουμε και το αστείο της υπόθεσης είναι πως εξηντάρηδες και άνω καταφέρονται εναντίον των ηλικιωμένων, λες και απέχουν πολύ από αυτό το στάδιο. Ρηχά μυαλά και επιπόλαιη κριτική για όλα.

 Κινδυνεύουμε από τόσα άλλα που όμως τα αφήνουμε ανέγγιχτα. Σχεδόν 2 μήνες τώρα μονοπωλήσαμε το θέμα κορωνοϊός, εκκλησία/λειτουργία/ Θεία Κοινωνία, ηλικιωμένοι στα ΑΤΜ και τις λαϊκές, λες και δεν υπάρχουν άλλα θέματα να μας απασχολήσουν. Να δεις που η προηγούμενη 10ετία θα μας φανεί βόλτα στην παραλία, όταν όποτε βγούμε στο ξέφωτο από αυτό το τούνελ του κορωνοϊού!

Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον απειλή του ιού. Σίγουρα όταν βγούμε από την πόρτα, δεν θα βρεθούμε στην κανονικότητα που ξέραμε, ούτε καν κι εμείς θα είμαστε ίδιοι.. Θα κάνουμε καιρό να αποβάλλουμε τα ‘’κουσούρια’’ από τον κορωνοϊό και την απομόνωση. Η οικονομική κρίση θα είναι αισθητή σε όλο τον Πλανήτη αλλά περισσότερο σε μας που μας βρήκε μέσα σε κρίση. Πρέπει να έχουμε λοιπόν αντοχές και να είμαστε προετοιμασμένοι για τα δύσκολα που έρχονται πέραν της απειλής του ιού.

Πολλά τα διδάγματα από αυτό που μας βρήκε και περνάμε … ένας ιός χτυπάει την πόρτα και σε παλάτι και σε καλύβα, δεν κάνει διακρίσεις. Οι περιουσίες όταν δεν μπορείς να τις χαρείς τι να τις κάνεις. Απλές καθημερινές στιγμές που δεν τους δίναμε σημασία, έγιναν επιθυμητές αυτές τις μέρες. Αυτά και τόσα άλλα που μπορεί να βρει ο καθένας μόνος του.

Γεγονός είναι  επίσης το ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, λόγω περιορισμού κίνησης, έχουν υποχωρήσει αισθητά σε πολλά μέρη του Πλανήτη καθώς και ο θόρυβος! Έχουμε πολλά λοιπόν να παρατηρήσουμε, να νιώσουμε και να μελετήσουμε ειδικά αυτές τις μέρες των Παθών και να πάμε ένα βήμα μπροστά ως άνθρωποι.




Εύχομαι καλή Ανάσταση,  Αναγέννηση ψυχής και νου και είθε το Άγιο Φως να διώξει μακριά το κακό και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας υγιείς και δυνατοί.
+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 16/04/20

Δεν υπάρχουν σχόλια: