Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

2η εβδομάδα Καραντίνας..







Διανύουμε αισίως τη δεύτερη εβδομάδα περιορισμού μας κατ’ οίκον, ποινή που μας επέβαλε ο κορωνοϊός.  Ένας πλανήτης έρημος, σταμάτησαν σχεδόν όλα, η παγκόσμια οικονομία στο κόκκινο και  οι συνέπειες μετά το τέλος του πολέμου, ανυπολόγιστες. Αυτό που ζούμε θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας  ή τρόμου, όλα αυτά που βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοράσεις είναι τραγικά και φυσικά επηρεάζουν τον ψυχισμό των θεατών και ειδικά τώρα που είναι στην απομόνωση.  Δεν είναι απλά τα πράγματα απ’ όπου κι αν τα πιάσεις. ‘’Μένουμε σπίτι’’ ναι,  λιγοστεύουμε τις πιθανότητες να μας βρει ο ιός, αλλά κινδυνεύουμε από τόσα άλλα της απομόνωσης και της κλεισούρας  που θα φανούν στη συνέχεια! Να ετοιμάζονται κατά πρώτον ψυχολόγοι και ψυχίατροι να πιάσουν δουλειά.

Στην Κίνα π.χ. τα διαζύγια δίνουν και παίρνουν μετά την καραντίνα στα σπίτια για τον ιό. Ας ευχηθούμε τουλάχιστον να έχουμε τις κατά το δυνατόν ελάχιστες απώλειες ανθρώπων και να φύγει γρήγορα από κοντά μας αυτός ο εφιάλτης.  Κι από εκεί και μετά θα ξεκινήσει ο Γολγοθάς της επιβίωσης ατομικής και συλλογικής και της αναστήλωσης των πάντων! Πρέπει να κρατήσουμε αντοχές και δύναμη! Πρωτόγνωρες καταστάσεις, πρώτη φορά 25 Μάρτη χωρίς παρέλαση, χωρίς δοξολογία και κεκλεισμένων των θυρών. Πρώτη φορά Χαιρετισμοί με εκκλησίες χωρίς πιστούς, πρώτη φορά Πάσχα μέσα. Ναι, μην περιμένετε χωριό ή εξοχικό, αρνάκι στο ταψί και να είμαστε κι ευτυχείς που θα είμαστε υγιείς. Δυστυχώς όλα τα δεδομένα μας μέχρι χτες αλλάζουν. Το τσουνάμι του κορωνοϊού τα διέλυσε κι αυτό θα φανεί μετά. Ήδη βιώνουμε στέρηση ελευθερίας, απομόνωση, ο ασθενής καταλήγει ολομόναχος είτε έχει είτε δεν έχει οικογένεια, ακόμα κι ο μη ασθενής λόγω προφύλαξης, πάλι στην απομόνωση γονείς από παιδιά, συγγενείς, φίλους. Είναι τραγικό να το σκέφτεσαι, να το βλέπεις αλλά και να το ζεις.

Πολλά τα μαθήματα που μας δίνονται μέσα από όλο αυτό που ζούμε … η αρρώστια δεν κάνει διακρίσεις, μπαίνει παντού από παλάτι μέχρι καλύβι, εν προκειμένω δε σε σώζουν ούτε τα λεφτά καθότι είναι άγνωστη ακόμα η αγωγή που αντιμετωπίζει τον ιό, άσε που όπως λένε είναι και απρόβλεπτος. Οι περιουσίες άχρηστες σε μια τέτοια κατάσταση. Ο άνθρωπος τόσο αδύναμος μπροστά σε μια πανδημία κι ας είμαστε στο 2020 που υποτίθεται έχουμε προχωρήσει στην τεχνολογία και την επιστήμη!! Ένας ιός παρέλυσε τον Πλανήτη, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Να πρέπει να παραμείνεις έγκλειστος, να φυλάγεσαι από έναν εχθρό αόρατο που μπορεί να είναι παντού και πουθενά, κι εσύ πρέπει να απολυμαίνεις το κάθε τι που αγγίζεις. Αυτή και μόνο η εμμονή της απολύμανσης των πάντων μπορεί να σε αρρωστήσει. Είναι πολύ δύσκολο το πείραμα και χωρίς προηγούμενο, πρώτη φορά δοκιμάζεται κι εμείς δοκιμαζόμαστε σε πολλά. Κι όσο εμείς θα δοκιμαζόμαστε, τόσο οι μεγάλοι και αυτού του τόπου και Παγκοσμίως θα τακτοποιούν διάφορα μεταξύ τους, χωρίς να παίρνουμε χαμπάρι. Έχει μονοπωλήσει το Παγκόσμιο σκηνικό ο κορωνοϊός.

28 δομές στην ενδοχώρα, μετακινήσεις μεταναστών / προσφύγων με άνεση, τον Έβρο ούτε καν τον αναφέρουμε, η αλληλεγγύη των Χωρών της Ευρώπης ξεσκεπάστηκε και είναι ανύπαρκτη, ηγεμονική η στάση της Γερμανίας απέναντι στις άλλες βαριά πληττόμενες Χώρες της Ένωσης από τον ιό, βοήθεια ήρθε εκτός Ευρώπης, παθήματα και μαθήματα συνάμα!

 Ωστόσο ανακαλύπτουμε σπιτικές στιγμές που είχαμε ξεχάσει ή είχαμε χάσει, θυμηθήκαμε φίλους, άρχισε και πάλι να χτυπά το τηλέφωνο σπίτι, μιλάμε με τους απέναντι από τις βεράντες, λέμε καλημέρες που δε λέγαμε πριν , βλέπουμε ταινίες όπως παλιά κ.ά. πολλά! Αν καταφέρουμε και επανακτήσουμε την ανθρωπιά μας και δούμε τη ζωή στην πραγματική της διάσταση, κι όχι στη ματαιόδοξη μορφή της, αυτή που μας είχε συναρπάσει για χρόνια,  θα είναι  η πραγματική μας νίκη μετά από τη νίκη της διαφύλαξης της υγείας μας.

Ο Τουρισμός πάει για φέτος, μας βλέπω καλοκαίρι στις βεράντες και στα μπαλκόνια όπως κάποτε, ούτε εξοχή, ούτε παραλίες, άλλωστε δεν θα υπάρχει και Ευρώ για μετακινήσεις και ‘’διακοπές’’. Ας είμαστε προετοιμασμένοι για ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα και κάθε τι που θεωρούσαμε δεδομένο, απεδείχθη ότι αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα εν ριπή οφθαλμού κατέπεσαν. Καλή μας δύναμη λοιπόν, αγάντα να βγούμε νικητές!

+++
Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 2/4/20.



Δεν υπάρχουν σχόλια: