Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

3η εβδομάδα εγκλεισμού...








Ολόκληρος  ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση lockdown λόγω κορωνοϊού. Οι περισσότερες πόλεις δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα που είχαν μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες.  ‘Αδειοι δρόμοι  παντού ,  οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια και τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα. Και να που άρχισαν να εμφανίζονται σε κεντρικά σημεία, ακόμη και μεγαλουπόλεων, ζώα που μέχρι πρότινος δεν... τολμούσαν να εμφανιστούν λόγω της κοσμοσυρροής και της ηχορύπανσης. Λες και η  άγρια φύση επιστρέφει και παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει!

Η ατμόσφαιρα καθάρισε, έπεσαν οι ρύποι, ακόμα και στις πλέον προβληματικές πόλεις του Πλανήτη. Άλλη μια απόδειξη για την κακοποίηση της ίδιας της ζωής μας πάνω σ’ αυτόν τον Πλανήτη! Ωστόσο ο εγκλεισμός που συνεχίζεται, έχει και τις δικές του προβλέψιμες και  απρόβλεπτες συνέπειες.  6.500 κλήσεις για ψυχολογική υποστήριξη μέσα σε μία εβδομάδα στην Αττική. Ολοένα και περισσότερες χώρες κλείνουν σχολεία, επιχειρήσεις, πάρκα, γήπεδα και εμπορικά καταστήματα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις των πολιτών. Τα μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες, κάτι το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ειδικοί, μάλιστα, φοβούνται τον κίνδυνο χιλιάδων θανάτων, οι οποίοι δεν θα σχετίζονται με τον Covid-19, αλλά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμησή του. Θα γλιτώσουμε ίσως από τον κορωνοϊό και θα κινδυνέψουμε από άλλα. 

Η ανεργία έχει φθάσει στα ύψη σε πολλές Χώρες, παγκόσμια οικονομική ύφεση και ειδικά σε χώρες με προϋπάρχον οικονομικό πρόβλημα όπως εμείς. Άραγε θα επανέλθει η ζωή μας και πότε, όπως την ξέραμε, ή θα πάρει μια άλλη μορφή;

Ευκαιρία με το ‘’μένουμε σπίτι’’ να δούμε πράγματα που δεν βλέπαμε. Ευκαιρία να εντοπίσουμε και να εκτιμήσουμε απλές καθημερινές στιγμές ελευθερίας και απόλαυσης που τις είχαμε υποτιμήσει. .Ευκαιρία να θυμηθούμε φίλους που δεν προλαβαίναμε να τους δούμε ή να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, λόγω φορτωμένου ημερήσιου προγράμματος. Ευκαιρία να χτυπήσει και πάλι το τηλέφωνο στο σπίτι όπως παλιά.

Οι μέρες μοιάζουν όλες ίδιες πλέον τι Δευτέρα, τι Παρασκευή ή Σάββατο. Ο καιρός πάλι ή μας συμπαραστέκεται ή παίζει με τον πόνο μας. Από τη μια καλύτερα γιατί σε κάνει να θες να μείνεις σπίτι, αλλά από την άλλη ανεβαίνει η κατανάλωση σε ηλεκτρικό ή πετρέλαιο. Το κάθε πέρυσι και καλύτερα, πιο επίκαιρο από ποτέ! Για την ώρα ας αρκεστούμε, να ξεφυλλίζουμε φωτογραφίες, όμορφες εικόνες και να ταξιδεύουμε με τη σκέψη σε αλλοτινές ευχάριστες και ξένοιαστες στιγμές κοντά στη φύση και στη θάλασσα, άλλωστε η σκέψη είναι ελεύθερη να πετάξει και μπορεί να φθάσει όπου θέλει!... Να μη χάσουμε τη ζωντάνια μας, ώστε όταν βγούμε από αυτό το τούνελ, να είμαστε υγιείς και με διάθεση για ζωή               !

 

Εν μέσω απειλής κορωνοϊού και εγκλεισμού στα σπίτια, επικρατούν μύρια όσα σενάρια φαντασίας, κινδυνολογίας, συνομωσίας και μυστηρίου. Γεγονός είναι βέβαια, ότι η άρνηση στο να δεχθείς μια απρόσμενη και σκληρή πραγματικότητα, οδηγεί κάποιους σε σενάρια διάφορα φαντασίας ή τρόμου, δίνοντας έτσι μια αποδεκτή εξήγηση/ερμηνεία στο μυαλό τους γι' αυτό που συμβαίνει και το οποίο δεν αντέχουν να δεχθούν.!... Κι έτσι οργιάζουν οι διάφορες εικασίες ειδικά στο διαδίκτυο! Ας είμαστε συγκρατημένοι σε όλα αυτά που διαβάζουμε και μην τα δένουμε κόμπο. Υποψιασμένοι να είμαστε, όχι όμως εμμονικοί και κολλημένοι σε διάφορες δοξασίες.

 

Φεύγοντας ο Μάρτης μας άφησε μεταξύ των άλλων και την αλλαγή της ώρας. Τι ωραία που θα ήταν να άλλαζε το παρόν σκηνικό του Πλανήτη έτσι εύκολα όπως η ώρα στο ρολόϊ!


Έρχονται χρόνια δύσκολα…  αν δεν καταφέρουμε ακόμα και τώρα, μέσα σ' αυτή την απομόνωση να μας ξαναβρούμε, να αναγνωρίσουμε, να αναθεωρήσουμε, να διαγράψουμε και να επανεκκινήσουμε  το όλο μας σύστημα, τότε άντε γεια! Τα δεδομένα πλέον και τα αυτονόητα, απεδείχθη την τελευταία 10ετία  πως κάθε άλλο παρά δεδομένα ήταν, η ζωή μας αλλάζει, δεν θα είναι όπως πριν, πρώτη φορά θα κάνουμε Πάσχα έγκλειστοι, χωρίς δικαίωμα να έχεις δυο φίλους ή συγγενείς παρέα και χωρίς διατροφική ή παρασκευαστική επιλογή φαγητού. Το χωριό ή το εξοχικό το ξεχνάμε και αλίμονο σε ανθρώπους που μένουν μόνοι, ειδικά οι ημέρες του Πάσχα θα είναι βαριές γι’ αυτούς.


Σε λίγο ξεκινάει η Μ. Εβδομάδα, λειτουργία μόνο από τηλεόραση ή ράδιο, ούτε περιφορά Επιτάφιου και Ανάσταση στα μπαλκόνια με τις λαμπάδες. Ζούμε το τελείως υπεράνω πάσης φαντασίας, πρέπει όμως να αντέξουμε. Καλή μας δύναμη και καλό μας μήνα!

 

+++

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...  09.04.2020.




Δεν υπάρχουν σχόλια: