Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Αρχή Νέας 10ετίας ή τελευταία της προηγούμενης;






Το 2020 είναι εδώ το περπατάμε ήδη, είναι δίσεκτο και διαθέτει και δύο εικοσάρια, λέτε να είναι άριστα εις διπλούν; Άλλοι το λένε τελευταίο της 10ετίας και άλλοι το πρώτο της νέας 10ετίας!  Όπως και να είναι είθε να έχει στο σακούλι του καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο από ότι η τελευταία 10ετία. Να επικρατήσει ειρήνη, λιγότερες , αν όχι καθόλου, καταστροφές και απώλειες και χαρούμενα πρόσωπα, ευτυχισμένους ανθρώπους.

Δυστυχώς οι καταστροφές παγκοσμίως δεν εξετάζουν γιορτές και εορτασμούς, η Αυστραλία καίγεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πύρινη κόλαση, τεράστια οικολογική καταστροφή, μέχρι τη Ν. Ζηλανδία έφτασε η κάπνα και χρωμάτισε τους πάγους σε καφετί χρώμα. Μόνη τους ελπίδα οι βροχές που περιμένουν να έρθουν. Νεκροί, αγνοούμενοι, άστεγοι  και ο αέρας λιγοστεύει σε οξυγόνο, θα διπλασιαστεί το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα.  Και όλες αυτές οι φωτιές όπως και του Αμαζονίου, του Καναδά, Αφρικής και τόσες άλλες μας αφορούν όλους γιατί οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο τοπικές. Παρά ταύτα απαθείς θεατές έχουμε καταλήξει,  λες και βλέπουμε ταινία, πιθανόν θεωρούμε πως είναι πολύ μακριά για να μας επηρεάσουν, ή δεν θέλουμε καν να μπούμε στη διαδικασία να σκεφθούμε!...

Από την άλλη πλημμύρες, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων,  σε όλο τον Πλανήτη! Σκηνές αποκάλυψης αυτές τις μέρες στην Ινδονησία, 30 χιλ. άστεγοι για την ώρα, νεκροί και αγνοούμενοι. Κάθε φτωχός κι η μοίρα του. Αν και σε μια τέτοια καταστροφή δε σε σώζει το χρήμα, απλώς όταν το έχεις σε βοηθάει στο να ξεκινήσεις απ’ την αρχή, ενώ αυτός που χάνει ότι έχει και δεν έχει και επιζεί, μένει χωρίς στον ήλιο μοίρα!

Κι εδώ ακόμα δεν ξεθύμανε το ευχολόγιο για τα Χριστούγεννα και τον καινούργιο χρόνο, κι άρχισαν τα όργανα για αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για επιβολή προμήθειας από τις Τράπεζες σε κάθε συναλλαγή ακόμα και ηλεκτρονική, υποχρεωτικό το 30% του εισοδήματος να το ξοδέψεις με τις ανάλογες ηλεκτρονικές αποδείξεις…. από παντού ζητούν να πάρουν, το μόνο που δεν υπάρχει όχι στο πρόγραμμα αλλά ούτε καν σαν σκέψη, είναι το να δώσουν.  Κι αυτή η προστασία της πρώτης κατοικίας, ουτοπική, απλώς για να πηγαίνει όσο πιο κάτω μπορεί το θέμα, ‘’παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να βγει η ψυχή του’’.

Οι ροές μεταναστών/προσφύγων κανονικά σαν δρομολόγια Πατήσια-Αμπελόκηποι καταφθάνουν, ούτε καιρικές συνθήκες τις εμποδίζουν. Αλήθεια όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάτω από σκηνές, πώς ζουν με αυτό το κρύο που όλοι εμείς το παλεύουμε από τη σιγουριά και τη θαλπωρή του σπιτιού μας; Αλλά και πάλι πού να τους βάλουν;  Μήπως οι τόσοι άστεγοι; Και να σκεφθεί κανείς πως κάποιοι χαίρονται με το χιόνι και είχαν και πληρότητα τα χιονοδρομικά κέντρα! Δυστυχώς αυτή είναι η ζωή, κάτι που δίνει χαρά σε κάποιον, για κάποιον άλλον είναι πρόβλημα ή του δίνει λύπη!

Πόσο ευγνώμονες θα πρέπει να είμαστε όσοι ξυπνάμε το πρωϊ σε ένα ζεστό σπίτι με ότι κι αν έχει μέσα. Αρκεί να υπάρχει υγεία! Οι καιροί είναι δύσκολοι για πολλούς και δυστυχώς όλο και θα μεγαλώνει η δυσκολία και θα απλώνεται και σε άλλους.

 Η Μέση Ανατολή στο τσακ για μπαμ… ο Ερντογάν το βιολί του, εμείς απαντάμε με ‘’τίτλους’’  όπως και επικαλούμαστε την ‘’προστασία’’ της ΕΕ. Αυτή φυσικά είναι μόνο σε λόγια τύπου καταδίκης των ενεργειών του Σουλτάνου. Αλλά όσο μας έλυσαν το μεταναστευτικό, άλλο τόσο θα μας λύσουν και το θέμα του Αιγαίου.  Άλλωστε μας προτρέπουν να τα βρούμε μεταξύ μας. Και μην ξεχνάμε η 2η μεγάλη δύναμη του ΝΑΤΟ είναι η Τουρκία, όπως και τα συμφέροντα των μεγάλων της ΕΕ μαζί της. Οπότε όπως λέει ο λαός ‘’τα γρόσα τον Χριστό επαραδώσαν’’ … χλωμό το βλέπω να βοηθήσουν ουσιαστικά και μάλιστα με αποτέλεσμα υπέρ μας!

Υπογράψαμε μια συμφωνία που είχε προγραμματιστεί βέβαια από την προηγούμενη Κυβέρνηση και υλοποιήθηκε με τις υπογραφές των 4 χωρών την περασμένη εβδομάδα, κάτι που προκάλεσε μεγαλύτερη οργή στο Σουλτάνο, συνεχίζει τις απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις.

 Όσο για τα νησιά που διεκδικεί, εμείς ως Χώρα πόσο τα σεβαστήκαμε και τα προσέξαμε όλα αυτά τα χρόνια που είναι στην κατοχή μας; Τι κίνητρα δώσαμε να μην ερημωθούν ή να κατοικηθούν, όπως και σε τόσες άλλες περιοχές στην ενδοχώρα; Πολύ πιο εύκολα διεκδικεί κάποιος ένα χέρσο εγκαταλελειμμένο χωράφι, απ’ ότι ένα άλλο εύφορο με σπίτι και κατοίκους μέσα. Θα μου πείτε τι λέω; Ε λόγω απολογισμού των ημερών που πέρασαν μου έμειναν κάποια κατάλοιπα ακόμα. 
Χρόνια καλά, γεμάτα υγεία και χαρούμενα!!


+++
Νίκη  Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 09.01/2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: