Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Καλή Χρονιά, καλή Φώτιση!!








Συνήθως βλέπουμε των άλλων τα στραβά και ποτέ τα δικά μας! Για ότι μας συμβαίνει πάντα οι άλλοι φταίνε, ποτέ εμείς! Για ότι πρέπει να γίνει, πάντα πρέπει να το εφαρμόσουν οι άλλοι, ποτέ εμείς!... Διδακτορικό έχουμε πάρει στο σχολιασμό, στην πράξη όμως μηδέν! Μια παροιμία λέει ‘’των άλλων είναι καρύδια και βροντάνε, ενώ τα δικά μας είναι σύκα…’’ Με μεγάλη ευκολία κρίνουμε, κατακρίνουμε, πετάμε λάσπη… άσε που αρκετές φορές βγάζουμε τα απωθημένα της δικής μας ζωής σχολιάζοντας και κρίνοντας τους άλλους!


Δίνουμε εύκολα και απλόχερα συμβουλές στους άλλους, κάτι που στην προσωπική μας ζωή δυσκολευόμαστε να κάνουμε ‘’δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες  !...’’ μια άλλη παροιμία λέει!


Και τώρα, με όλα αυτά που συμβαίνουν, παραμένουμε σχολιαστές, ή και υβριστές ακόμη,  δεν ψάχνουμε να βρούμε ποια και τα δικά μας λάθη, τη νοοτροπία, τακτική, τρόπο ζωής, αξίες ζωής κ.λ.π. Βέβαια μας ήρθαν όλα απότομα (?), ήρθαν τα πάνω – κάτω, όμως μήπως κι εμείς είχαμε παρασυρθεί στο να ζούμε με περισσότερα απ’ αυτά που βγάζαμε; ‘’Να απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που σε σκεπάζει το πάπλωμα’’ …τι να κάνω όλο παροιμίες θυμάμαι σήμερα! Μήπως τα πόδια μας τα απλώναμε έξω από το πάπλωμα; Βέβαια ως μιμητικά όντα ακολουθήσαμε τους ρυθμούς της εποχής, του συστήματος, του απέναντι , του διπλανού, τα θέλαμε όλα από την καρφίτσα ως την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο σπίτι… ξενύχτια, ταξίδια, εκδρομές, ‘’μεγάλη ζωή’’, ψώνια αλόγιστα κ.ά. πολλά! Και καλά να έχεις, δικαιολογημένα! Το να δανείζεσαι όμως για να τα κάνεις όλα αυτά, κάποια στιγμή θα πιάσεις πάτο! Κάπως έτσι πιάσαμε πάτο από Κράτος ως τον απλό πολίτη! Μια ροπή που από το σύστημα μεταδόθηκε στο λαό, που έμαθε να καλοζεί με δανεικά και τα τελευταία δέκα καλείται να πληρώσει όχι μόνο τα προσωπικά του χρέη, αλλά και τα χρέη του Κράτους!


Αυτό το μοντέλο λαμπρής ζωής κάποτε θα έσπαγε!… Στις Κοινωνίες πάντα υπήρχαν διαβαθμίσεις βάσει εισοδήματος. Oι παλαιότεροι είχαν μάθει να ζουν σύμφωνα με την οικονομική τους κατάσταση! Μετά ήρθε το ζιβάγκο, η κατάργηση της ποδιάς, το τζην και το ‘’ατημέλητο’’ τάχα ντύσιμο ακόμα και σε βραδινές εξόδους,  η πενία της γλώσσας, η ‘’απελευθέρωση’’ από κάθε ηθικό περιορισμό και ''καταπίεση'' κ.ά. πολλά, ως σηματοδότηση ‘’εξίσωσης’’, προόδου και πολιτισμού(?), ώστε να μην υπάρχουν ορατές Κοινωνικές διαφορές … όπως μορφωμένος και αμόρφωτος π.χ. δεν ξεχωρίζουν πια, όλοι μιλούν την ‘’ίδια γλώσσα’’!  Το πού καταλήξαμε διαχειριζόμενοι όλα αυτά, (όσο κι αν μοιάζουν ασήμαντα και άσχετα…) σας αφήνω να σκεφθείτε και να κρίνετε μόνοι σας! 


Η μεγαλύτερη κρίση που περνάμε αυτή τη στιγμή δεν είναι το χρέος, αλλά η ηθική κρίση, η κρίση αξιών, τρόπου σκέψης, τρόπου ζωής και μοντέλου ζωής! Κι αυτή είναι η  πιο δύσκολη για να ξεπεραστεί! ΄Οσο οι επιλογές μας θα εξακολουθούν να κυμαίνονται στα χνάρια αυτής της ηθικής κρίσης, τόσο και πιο βαθιά θα βουλιάζουμε στο χάος!


Βέβαια υπήρξαν και κάποιοι που δεν έφταιξαν σε τίποτα, ούτε έξω από το πάπλωμα έβγαλαν τα πόδια, δούλεψαν σκληρά, στερήθηκαν, για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή, τα κατάφεραν κι ήρθε το Κράτος να τους τα γκρεμίσει στα γεράματα και να τους αφήσει στα κρύα του λουτρού. 



Μια αναδρομή λοιπόν κι ένας απολογισμός είναι ότι καλύτερο για τον καθένα μας, επιβάλλεται θα έλεγα, ειδικά λόγω των ημερών! Ανεξάρτητα από το όποιο πλήγμα δεχθήκαμε, βρίσκοντας και αναγνωρίζοντας τα δικά μας λάθη, μπορούμε πιο εύκολα να βρούμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα λάθη των άλλων! Μόνο με ειλικρίνεια αν κοιτάξουμε πίσω από πού ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, μόνον έτσι ίσως υπάρξει φως στο τούνελ! Μια καινούργια χρονιά ξημερώνει, εύχομαι να είναι ένα ξημέρωμα στις ψυχές και το νου όλων μας και πάνω απ’ όλα υγεία και αγάπη για τον άνθρωπο, ενδιαφέρον και στήριξη στο διπλανό μας, αίσθημα αλληλεγγύης να ξαναγεννηθεί!! 

Καλή χρονιά για όλο τον κόσμο και για μας,  καλή φώτιση στους Κρατούντες κι ας ευχηθούμε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τη Χώρα μας και τους πολίτες, και να αποκατασταθούν οι αδικίες της 10ετίας.


Ευτυχές το νέο έτος και πάνω απ’ όλα υγεία!! 2020 ευχές!!



+++
Ν. Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα ... 2 Ιανουαρίου, 2020!

Δεν υπάρχουν σχόλια: