Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Ο Πλανήτης στο κόκκινο!







Περπατάμε ήδη για τα καλά στο 2020, που απ’ ότι φαίνεται  δεν μπήκε και τόσο καλά. Από φωτιές κόλαση, σεισμοί, καταστροφές, νέες ασθένειες στο προσκήνιο, ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η Μ. Ανατολή, τρομοκρατικές ενέργειες, καζάνι που βράζει η Λιβύη, ο Τούρκος το δικό του χαβά συνεχίζει, θεωρώντας πως είναι ο ‘’ρυθμιστής’’ των γεγονότων και συμφερόντων της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον! Δεν είναι και λίγα για αρχή χρονιάς … ας ευχηθούμε να υποχωρήσουν οι εντάσεις και να επέλθει ηρεμία στην περιοχή, όσο για τις φυσικές καταστροφές δυστυχώς μόνον απογραφές απωλειών μπορούμε να κάνουμε. 


Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία, από το Σεπτέμβριο καίγεται … οι καπνοί έφτασαν στη Ν. Ζηλανδία και στην Αργεντινή διασχίζοντας έναν Ειρηνικό Ωκεανό! Τεράστια οικολογική καταστροφή, μετά τις φωτιές του Καναδά, Καλιφόρνιας, Αμαζονίου! Στην Αυστραλία πλέον μόνη τους ελπίδα οι βροχές αν πέσουν, δεν παλεύονται 30 μέτρα φλόγες! Η αλήθεια είναι πως μέσα στα φώτα των εορτών, λίγο ασχοληθήκαμε με το θέμα, όμως είναι κάτι που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας. Ένα δις ζώα, 2000 σπίτια, νεκροί και τεράστιες εκτάσεις μέχρι στιγμής κάηκαν! Και τώρα συζητούν οι Αρχές να θανατώσουν αρκετές χιλιάδες καμήλες, γιατί όπως αναφέρουν λόγω ανυδρίας κυκλοφορούν στις πόλεις αναζητώντας νερό και δημιουργούν πρόβλημα. Πού φτάσαμε… όσο κι αν μας χωρίζουν μίλια, μας αφορά όλους και αυτό και όλα τα άλλα που συμβαίνουν στον Πλανήτη. Ασχέτως αν έχουμε καταλήξει να τα περνάμε ως τηλεθεατές χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό ή ανησυχία. Ας ευχηθούμε να βρέξει σύντομα ώστε να μην υπάρξουν κι άλλες απώλειες!


Κι εμείς εδώ μέσα στην κανονικότητα όλα, ονειρευόμαστε ανάπτυξη, αλλά για την ώρα η μόνη ‘’ανάπτυξη’’ είναι των χρεών, των χρεώσεων σε παροχές, είδη, ενοίκια κλπ. Παρά ταύτα επικρατεί μια ‘’αισιοδοξία’’ και μόνο στην ιδέα ότι η κατάσταση έχει αλλάξει! «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε νέο ενάρετο» … ακούσαμε από στόματος ΠΘ.  Ο φαύλος που έκλεισε να υποθέσω πως ήταν η τιμωρία του λαού να ζήσει από δω και μπρος με ψίχουλα; Ο δε νέος ''ενάρετος κύκλος'' ζήστε με 200 Ε η ανάπτυξη είναι σε ανάπτυξη αυτών που αφορά; Να συμπεράνω δε ομοίως πως: ούτε 4ο Μνημόνιο προέκυψε ως ακούγαμε προεκλογικά και βγήκαμε και από τα Μνημόνια, αφού το ΔΝΤ κλείνει το γραφείο του εδώ… ή  μήπως λανθάνω; Πάντως με γραφείο ή χωρίς Γραφείο, με Μνημόνιο ή χωρίς Μνημόνιο, οι Μνημονιακοί νόμοι μας κάθισαν στο σβέρκο και δεν πρόκειται να φύγουν!


Ωραία λοιπόν, μια χαρά όλα, ας δεχθώ ότι βγαίνουμε από την κρίση! Ουδείς τιμωρήθηκε, ουδείς επέστρεψε χρήμα, πλην του απλού πολίτη που τιμωρήθηκε , πλήρωσε τη ζημιά και θα πληρώνει μέχρι να κλείσει τα μάτια, οι δε νεώτεροι καταδικασμένοι σε δουλεία, πολλές ώρες εργασίας, λίγα χρήματα. Και μιλάμε για υπογεννητικότητα. 4 εκατομμύρια και πλέον οι εκτρώσεις κατ’ έτος στην Ελλάδα. Εννιά παιδιά γεννήθηκαν από τα ξημερώματα της 1ης, έως και 2ας Ιανουαρίου στη Λέσβο. Τα 8, μωρά της μεταναστευτικής κρίσης και ένα ακόμη παιδί ζευγαριού ντόπιων. Η αναλογία 8 προς 1 … φαντάζομαι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό και τι θα σημαίνει στη συνέχεια, δε νομίζω πως χρειάζεται ανάλυση!


Κάτι ακούστηκε περί δικαίας διεκδίκησης από πλευράς μας κατοικημένων νησιών του Αιγαίου … μια χαρά θα διεκδικήσουν τα ακατοίκητα και αναξιοποίητα από την πλευρά μας και γιατί όχι αργότερα και κατοικημένα, χαρακτηρίζοντας μας μειονότητα. Πάντως, ανεξάρτητα με το πόσο ικανοποιημένοι δηλώνουν Κυβερνητικοί από την επίσκεψη συνάντηση ΠΘ Ελλάδας με Τραμπ, δε νομίζω ότι πήραμε κάτι ιδιαίτερα ουσιαστικό απ’ αυτήν. Και η στιγμή συνέπεσε με άλλα γεγονότα που πιθανόν η εκεί παρουσία μας και δήλωση μας στο πλευρό των ΗΠΑ, μας εκθέτει παρά μας προσφέρει κάτι. Για τον Πλανητάρχη ‘’φίλος’’ ο Έλληνας, ‘’φίλτατος’’ ο Τούρκος! Και με τον χωροφύλακα και με τον αστυνόμο δηλαδή. Κανένα ξεκαθάρισμα, καμιά συγκεκριμένη θέση, τώρα το αν κάποιοι αξιωματούχοι μας ‘’έπλεξαν το εγκώμιο’’ αυτό δεν μου λέει και πολλά, στα πλαίσια της διπλωματίας είναι και τα εγκώμια!


Το δε επίπεδο σχολίων και επιχειρημάτων από αυτά που ακούγονται και γράφονται στα μέσα Δικτύωσης, ως ένα μεγάλο βαθμό,  έχει φθάσει πολύ χαμηλά … μέχρι τις σόλες των παπουτσιών μας. Είθε να βρούμε κάποια στιγμή την χαμένη ‘’κανονικότητα’’ της πραγματικότητας, διαφορετικά χαιρετίσματα!

+++

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. '' Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα.... 16/01/2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: