Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές... τι άλλο λείπει;;





Μέσα σε δυο εβδομάδες και πόσα δεν έχουν συμβεί. Επεισοδιακό το φετεινό καλοκαίρι, ο καιρός δε λέει να σταθεροποιηθεί, πολλά προβλήματα από ακραία φαινόμενα και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και ο σεισμός να ταρακουνήσει την πρωτεύουσα και όλη την Αττική κυρίως. Φυσικά καθημερινά έχουμε σεισμούς σε διάφορα μέρη της Χώρας μας, αλλά στην τσιμεντούπολη με τα εκατομμύρια πληθυσμό δύσκολο να το διαχειριστείς το θέμα.  Πανικός, μπλοκαρισμένοι οι δρόμοι, διακοπές ρεύματος, δυσκολία στην τηλεφωνική επικοινωνία και διάφορα άλλα. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές και προπαντός δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ή θύματα. 

Πάντως αυτό το κυκλοφοριακό μπέρδεμα και ο εγκλωβισμός μέσα στα αυτοκίνητα, κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, όπως και το αν αποδεδειγμένα αλλάζουν τα κλιματικά δεδομένα από το σχολείο χρειάζεται εκπαίδευση διαχείρισης ακραίων καιρικών καταστάσεων ή φωτιάς ή σεισμού. 

Απόλυτο ρεκόρ ζέστης 21 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε την προηγούμενη Κυριακή στον Βόρειο Πόλο... προτείνουν οι επιστήμονες βομβαρδισμό με χιόνι για να ανακόψουν το λιώσιμο των πάγων.

Η φύση με κάθε τρόπο μας θυμίζει πόσο αδύναμοι και περαστικοί είμαστε από αυτή την πλάση, προσπαθεί ίσως να μας συνεφέρει αλλά εμείς εκεί, στις κακίες μας, τις μικρότητες, τις ίντριγκες, τους πολέμους και όλα τα υπέροχα που συμβαίνουν γύρω. 

 Η ζωή είναι πολύ μικρή για να αφήνεις να στην κλέβουν. Κι εμείς έχουμε αφεθεί σε μια 24ωρη αγωνία με τα τόσα που ακούμε κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ψυχοφθόρα ''ενημέρωση'' που το μόνο που προσφέρει είναι μαυρίλα στο νου και την ψυχή. Οι μεγάλοι παίζουν τα παιχνίδια τους και την πληρώνουμε εμείς.

Ακούσαμε και τις προγραμματικές δηλώσεις, ωραία και καλά, να δούμε πώς θα υλοποιηθούν και από πού θα αντληθούν τα χρήματα που αναλογούν σε όλα αυτά. Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ καλή με τη μόνη διαφορά ότι είναι κάπως μη κατανοητό.... ο έχων ακίνητη περιουσία 70 και 100 χιλ. Ε να θεωρείται μεσαία περιουσιακή τάξη μαζί με εκείνον που φθάνει το εκατομμύριο σε περιουσιακά στοιχεία; Αν και οι δύο πλευρές ρευστοποιήσουν την περιουσία τους, ο μεν πρώτος θα κλείσει κάποιες μαύρες τρύπες (χρέη) και θα επιβιώσει 3-4 χρόνια, ο δε δεύτερος θα επιβιώσει  εκείνος και τα παιδιά του για 20- χρόνια. Αλλά είπαμε σ' αυτό τον τόπο έτσι λειτουργούμε ασυλλόγιστα τις περισσότερες φορές.

Επίσης εντύπωση μου έκανε η γνωμοδότηση των δικαστών πως ένας μισθός 780-1000 Ε εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Προσπάθησα με μολύβι και χαρτί και δε βγαίνει ... εκτός κι αν αξιοπρεπή διαβίωση θεωρούμε το τρύπιο βρακί , ψωμοτύρι και ελιά στο τραπέζι, διασκέδαση καθόλου, ταξίδια ομοίως, τρύπιες σόλες κτλ. Με αυτά τα χρήματα απλώς πληρώνω τις υποχρεώσεις μου κι αν περισέψει κάτι το διαθέτω για τον εαυτό μου.  

Περιμένω ειλικρινά να δω πώς ο πολίτης θα δει λεφτά στο πορτοφόλι του πάλι για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Γιατί αν δεν βελτιωθεί το εισόδημα του, ούτε οι 120 δοσεις σώζουν, ούτε άλλες ρυθμίσεις, όλο θα αυξάνει το ιδιωτικό χρέος με την πάροδο του χρόνου. Και επιτέλους μας φάγατε 10 χρόνια απ' τη ζωή μας μέσα στη μαυρίλα και την αγωνία για το αύριο. Καιρός να αποκαταστήσετε την ομαλότητα στη ζωή των πολιτών, αυτή που τους αφαιρέσατε βιαίως, όλοι εσείς. 

Παρά ταύτα πρωτιά κατεγράφη για τη ΒΜW σε πωλήσεις πρώτου εξάμηνου του ''19 ... ''λεφτά υπάρχουν'' φαίνεται αλλά προφανώς σε λίγες τσέπες! Η άλλη όψη του νομίσματος.

Δυστυχώς ότι δε λύνεται την ώρα που συμβαίνει, δύσκολο να λυθεί στο μέλλον, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού... 45 χρόνια το θέμα της Κύπρου παραμένει άλυτο, πόσες γενιές έφυγαν ή θα φύγουν ακόμα με το όνειρο αυτό της επίλυσης; Στη βράση κολλάει το σίδερο. Ότι αφήνεις να περιφέρεται αορίστως, λίγες οι πιθανότητες να τακτοποιηθεί υπέρ σου κάποια στιγμή. Οι εκκρεμότητες περικλείουν κινδύνους και ρίσκο. Έτσι και με το Σκοπιανό, αναβολή στην αναβολή για λήψη απόφασης, περιφερόταν χρόνια ως Μακεδονία με όλα τα γνωστά σχετικά. Οι δε αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα καλό χαρτί για  εκλογές από ότι φαίνεται, γιατί τώρα όλο και καλά στοιχεία διαβλέπουν στη Συμφωνία κάποιοι της Κυβέρνησης. 

Όσο υπάρχουν αφελείς και ευκολόπιστοι θα υπάρχουν απατεώνες και ψεύτες δυστυχώς. 
Και μέσα σε όλα τα καλά έχουμε και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, για την οποία σπανίως μιλάμε πλέον. Θυμάται κανείς το ''νέφος'' που πριν χρόνια το ακούγαμε σαν το δελτίο καιρού; Ε μόδα ήταν κι αυτό και πέρασε, όμως ως πρόβλημα σίγουρα υφίσταται. Δισεκατομμύρια αιωρούμενα σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρέθηκαν στο μυοκάρδιο των κατοίκων των αστικών κέντρων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην 
guardian .

Μετά μην έχουμε απορίες για εξάπλωση ασθενειών ή αιφνιδίων θανάτων, μέσα σε ένα ανθυγιεινό από πάσης απόψεως περιβάλλον και ζωή όπως τα καταντήσαμε. Ζούμε για να δουλεύουμε και να πληρώνουμε ότι προλαβαίνουμε! Το δουλεύω για να ζω έχει πεθάνει προ πολλού, όπως και το ότι κάποιος περίμενε να βγει στη σύνταξη να ξεκουραστεί, θεωρώντας πως έχει εξασφαλίσει καλά γεράματα αφού πλήρωνε χοντρά 35-40 χρόνια τα Ταμεία και τελικά του έμελλε να μείνει στην ψάθα. Αυτά είναι τα καυτά προβλήματα του πολίτη που ζητούν λύση, τα λοιπά καλά μεν αλλά καμιά σχέση με την επαναφορά της ισορροπίας στη ζωή του μέσου  και κάτω πολίτη! 

Εν αναμονή λοιπόν των έργων γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει χρόνια ολόκληρα.
===         
Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα 25/07/19

Δεν υπάρχουν σχόλια: