Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Αλλάξαμε σελίδα....






Οι κλιματικές αλλαγές δυστυχώς όλο και με πιο έντονα φαινόμενα δηλώνουν την παρουσία τους. Φυσικές καταστροφές, μαζί με φωτιές υποδέχθηκαν την Νέα Κυβέρνηση. Δυστυχώς μέσα σε μια εβδομάδα,  πέρα από καταστροφές, είχαμε και θύματα στο μπουρίνι της Χαλκιδικής ... η φύση δεν εξετάζει ποιος είναι Κυβέρνηση για να ρίξει τους κεραυνούς της και να καταστρέψει. Ευτυχώς επικρατεί ψύχραιμη και ήπια αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων και κακών, από τα ΜΜΕ, όπως θα έπρεπε να είναι πάντα, ασχέτως αν είχαμε ''κακομάθει'' σε επιθετική, υβριιστική και ''οργισμένη'' κριτική από κάποιους, σε παρόμοιες στιγμές ή γεγονότα  και ''κραυγές'' για ολιγωρία των αρχών και τα τοιαύτα.

Γεγονός είναι ότι μπροστά σε μια τέτοια επιδρομή είτε πρόκειται για ανεμοστρόβιλο, είτε για 5 μέτρα φωτιά που την τρέχει ο αέρας με 120 χλμ την ώρα, είτε για πλημμύρα μέσα σε λίγα λεπτά, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να σωθεί ή για να περιορίσει τη βλάβη. Κι αν όλοι βγουν στο δρόμο για να σωθούν, θα γίνει το αδιαχώρητο. Είναι να μη σου τύχει! Μεγάλη κουβέντα δεν πρέπει να λέει κανείς. 

Καλή και η δοκιμή του 112, η οποία νομίζω ήταν προγραμματισμένη να γίνει απλώς συνέπεσε με τα γεγονότα της Χαλκιδικής και φυσικά επί Νέας Κυβέρνησης. Γεννάται όμως το ερώτημα, πόσο ''εκπαιδευμένοι'' είμαστε ώστε να αντιδράσουμε ψύχραιμα λαμβάνοντας ένα τέτοιο μήνυμα; Πόσο εύκολο ομοίως είναι το να βγει κανείς από την πόλη σε περίπτωση ενός συναγερμού, λίγη βροχή και παραλύει το σύμπαν, μποτιλιάρισμα με τις ώρες. Δεν θέλω να πω με αυτό πως είναι λάθος η ενημέρωση, όμως δε φτάνει μόνο ένα sms αν δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία αντιμετώπισης κινδύνου. Άντε και μου έστειλαν μήνυμα ''όλοι στα σπίτια σας'' και βρίσκομαι κάποια χιλιόμετρα μακριά ... ανάλογα λοιπόν με το πού και πώς με βρίσκει το μήνυμα μπορώ να αντιδράσω και να δράσω συν αυτά που ανέφερα πιο πάνω.

Πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα των ακραίων καιρικών φαινομένων και να υπάρξει σχεδιασμός για αντιμετώπιση τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Τουλάχιστον να λες τα είχα προβλέψει όλα αλλά ότι έγινε ήταν πάνω από τα προβλέψιμα. Αυτή είναι η  διαφορά της προετοιμασίας από το απρόβλεπτο. Το αν θα μετρήσεις καταστροφές ή θύματα δεν το ορίζεις απόλυτα, απλώς το έχεις προσπαθήσει. 

Όσο κι αν ο άνθρωπος θεωρεί πως είναι παντοδύναμος, το σύμπαν τον διαψεύδει και του θυμίζει πως είναι απλά μια κουκίδα μέσα σε αυτό! Φθάνει λίγη ώρα για να γίνουν όλα συντρίμμια. Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε και διάφορες συνήθειες, να ασφαλίζουμε καλά αντικείμενα σε στέγες και μπαλκόνια ... αλλά απ' ότι είπαν αυτόπτες μάρτυρες ήταν το κάτι άλλο, τόση δύναμη είχε ο αέρας. Ο Θεός να φυλάει απ' το κακό και το άδικο''. Ας είμαστε προσεκτικοί, δεν βλάπτει και  ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν άλλες παρόμοιες στιγμές και προπαντός να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα. 
Η κακοκαιρία και τα έκτακτα φαινόμενα όμως δεν φαίνεται να θέλουν να μας αφήσουν. Επλήγησαν και άλλες περιοχές με βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Κι από ότι φαίνεται έτσι θα πάει όλο το καλοκαίρι.

Έπεσαν και 1000 κολώνες της ΔΕΗ στη Χαλκιδική άκουσα, έκαναν πάντως φιλότιμες προσπάθειες για την πιο γρήγορη δυνατή αποκατάσταση της διακοπής ρεύματος, άλλο ένα δυσάρεστο και επικίνδυνο επακόλουθο κάθε παρόμοιας θεομηνείας, ειδικά για ευπαθείς ομάδες, για τρόφιμα που λιώνουν στα ψυγεία, για ασθενείς που μπορεί να κινδυνεύει η υγεία τους κλπ. Και ακούσαμε από στόματος Υπουργού, πως η ΔΕΗ είναι σε άθλιο χάλι ... δεν έχει ούτε για να αγοράσει κολόνες και πως γενικότερα κινδυνεύει το δίκτυο να πέσει. Είχαμε λίγους φόβους για να αποκτήσουμε κι άλλον έναν; Το μήπως ξαφνικά μείνουμε όλοι από ρεύμα; Λαμπρά!

Φυσικά ακούσαμε και το άλλο σχετικά με τη ΔΕΗ, ότι δεν υπάρχει ενδαφερόμενος για την εξαγορά της! Και γιατί να υπάρχει άλλωστε; Όταν μόνοι μας λέμε δημόσια πως είναι σε άθλιο χάλι, πώς να βρεθεί ενδιαφερόμενος; Εκτός κι αν υπάρχει λόγος που ''διαλαλούμε'' μειονεκτήματα ... δεν ξέρω, η συνέχεια θα δείξει αν το πάμε κάπου ή από ''αφέλεια'' ελέχθη ότι ελέχθη. Μπορεί να θέλουμε να το δώσουμε έναντι πινακίου φακής, μπορεί για να δικαιολογήσουμε αυξήσεις στα Τιμολόγια, μπορεί και άλλα ίσως.

Τα μπάνια του λαού ευτυχώς θα εξελιχθούν κανονικά αφού γλίτωσαν την ''απειλή'' εκλογών τον15Αύγουστο.  Έχουμε αυτοδύναμη Κυβέρνηση, που θα σκέφτεται και πράττει πριν από μας για εμάς, μπορούμε να ξεχυθούμε αμέριμνοι στις ακροθαλασσιές. 

Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών,  η Μέι χαιρέτησε τη δέσμευση του Μητσοτάκη να την τηρήσει ... μας έμειναν για ανάμνηση τα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία!... ''Κάθε θαύμα τρεις και το μεγάλο τέσσερις'' !

Και μέσα στα νέα της εβδομάδας και αυτό:Στόχος να μειώσουν τις εισφορές για να δοθεί κίνητρο στην αύξηση των μισθών και την αύξηση των θέσεων εργασίας! ..  Εδώ γελάνε... όσο είδαμε προσλήψεις όταν μειώθηκαν οι μισθοί και ελευθερώθηκαν οι απολύσεις, όσο δε για αύξηση τώρα που έμαθαν να δίνουν ψίχουλα σιγά μη δώσουν αυξήσεις οι Εργοδότες αυτοβούλως.

Και ω του θαύματος όλα λειτουργούν τέλεια μέσα σε μια εβδομάδα διακυβέρνησης, ακόμα και η κατάσταση στη Μόρια απόλυτα ικανοποιητική ευρέθη κατά την Υπουργική επίσκεψη! Κάτι κατσαρίδες πάντως που βρέθηκαν στα γραφεία και τα μόνο 2 ρολά τουαλέτας που άφησε ο αποχωρήσας κ. Πολάκης, θα αντιμετωπιστούν άμεσα! 
Η συνέχεια επί της οθόνης!

===               
Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 18/07/19

Δεν υπάρχουν σχόλια: