Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

... για να μας κλαίνε οι ρέγκες!









‘’Όταν δεν εκτιμάται η αρετή, μιλάει η κακία!’’ τάδε έφη Δημόκριτος.  Σήμερα ειδικά πώς να εκτιμηθεί η αρετή αφού παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους; Και συνήθως όταν δεν γνωρίζουμε κάτι δεν το αναγνωρίζουμε, δεν το καταλαβαίνουμε και η εύκολη λύση τις περισσότερες φορές είναι να το ‘’θάψουμε’’ να το κακολογήσουμε! Αρετές και αξίες είδη προς εξαφάνιση δυστυχώς, τα έχουμε χάσει κάπου στη διαδρομή! Μας έλκει το όποιας μορφής αρνητικό συμβαίνει γύρω, έχει χαθεί ο σεβασμός γενικώς σε όλα, τείνουμε στην ισοπέδωση των πάντων! Άλλωστε η κρίση των αξιών προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης. Το κουτσομπολιό και το  ξεκατίνιασμα δημοσίως, ( είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω ΜΜΕ και από τα έδρανα της Βουλής ακόμη), έγινε τρόπος ζωής απ’ ότι φαίνεται!... Κοινωνικό αλαλούμ, η οικογένεια σε δεύτερη μοίρα, κάποτε έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στην Κοινωνία, τώρα στην άκρη και με εναλλακτικές τάσεις και μορφές!


Τα ποταπά συναισθήματα, ο κατώτερος εαυτός μας υπερισχύει του ανώτερου, των ευγενών συναισθημάτων! Κρίνουμε, επικρίνουμε, κατακρίνουμε διαρκώς, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής! Άσε που πολλά από αυτά που κατακρίνουμε τα κάνουμε και οι ίδιοι, ή τα λουζόμαστε στη συνέχεια! Εμφανίζουμε διαταραχή κρίσης, κακοδιαχείριση των συναισθημάτων μας και μια ροπή προς το κακό. Ίσως γιατί  δεν υπάρχει ‘’φόβος Θεού’’ πλέον, ούτε και ιεραρχικός σεβασμός στην οικογένεια και στην Κοινωνία! Οπότε δεν υπάρχουν φραγμοί γενικώς, διεκδικώντας την απόλυτη ελευθερία, φθάσαμε στην ασυδοσία και ‘’απασχολημένοι’’ με αυτή μας την εξέλιξη, δεν αντιληφθήκαμε πώς μας υποδούλωσε το σύστημα! ‘’Τι κι αν σε δέρνουν δεκατρείς, αν δε σε δέρνει ο νους σου;’’ … κι εμείς δυστυχώς πάσχουμε από συνείδηση. Γνώσεις αποκτήσαμε, γνώση όμως μάλλον όχι!


Κακοποιούμε τη φύση, μας βαρέθηκε και το σύμπαν φαίνεται και τα περίεργα καιρικά φαινόμενα καθημερινά πλέον πλήττουν τον Πλανήτη απ’ άκρη σε άκρη! Ο ουρανός βρυχάται,  σεισμοί, καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι, εκατοντάδες και χιλιάδες κεραυνοί,(96.200 κεραυνοί έπεσαν στη Χώρα μας μέσα σε 10 μέρες) πλημμύρες, καταστροφές, θύματα! Παρά τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες προβλέπεται από ερευνητές κίνδυνος ‘’ερημοποίησης’’ του ενός τρίτου της Ελλάδας, καθώς και όλης της Μεσογείου. Μάλλον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να αποθηκεύσουμε. Πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσε σε μόλις μία εβδομάδα και οι πάγοι των Ιμαλαϊων λιώνουν με γρήγορους ρυθμούς, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό αν συνεχιστεί. Έκρυθμη κατάσταση γενικώς, κρίση σε πολιτικές, σε προγράμματα, οράματα, στόχους! Μέσα και έξω χάλια! Εν όψει δε εκλογών στη Χώρα μας, ένα απέραντο φρενοκομείο, μιλάνε, φωνάζουν, λένε και τίποτα ουσιαστικό δεν λένε. Παίζουν με τις λέξεις, τα γεγονότα και τα νεύρα μας! Προσωπικά έχω κουραστεί να τους ακούω και τους μεν και τους δε και φως δεν βλέπω για την τσέπη του Έλληνα.

 Παρακολουθούμε ένα ντέρμπυ πολιτικό,  το οποίο εμείς διοργανώσαμε! Άρες, μάρες κουκουνάρες! Λειτουργούμε  δυστυχώς υπό πίεση θυμού και οργής και είναι επόμενο να κάνουμε λάθος επιλογές! Ο θυμός τυφλώνει, είναι ο χειρότερος σύμβουλος, όταν πρόκειται να αποφασίσουμε για κάτι! Έχουμε παράλληλα πάρει διαζύγιο και με τη μνήμη, έχουμε κοντή μνήμη, θυμόμαστε μόνο τα πρόσφατα κι ούτε καν πώς και πότε προέκυψαν και μας οδήγησαν εδώ, γιατί δεν προέκυψαν τα προβλήματα στην τελευταία τριετία, απλώς επιδεινώθηκαν και επόμενο ήταν! Η συνεχόμενη εισοδηματική μείωση, η ανεργία και η επιβολή φόρων συν το υψηλό κόστος ζωής, χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει την κατάσταση και διογκώνονται τα χρέη του ιδιώτη με τις επακόλουθες συνέπειες! Αυτά τα κροκοδείλια δάκρυα για τα νοικοκυριά που τους κόβουν το ρεύμα, ή τους πλειστηριασμούς, δεν αντέχονται απ’ όπου κι αν προέρχονται! Όταν έκοβαν μισθούς και συντάξεις δεν ήξεραν που θα οδηγήσουν μεγάλο μέρος των πολιτών; Τότε έπρεπε να ‘’κλάψουν’’  … αλλά δυστυχώς η υποκρισία περισσεύει στην εποχή μας γενικώς! Και το κακό είναι πως ‘’παραπλανούν’’ τον πολίτη στο να ζητά το ‘’ακαταλόγιστο’’, ήτοι το να χρωστάει και να μην του κόβουν ούτε ρεύμα, ούτε να χάνει το σπίτι του, αντί να εναντιωθεί (όπως αρμόζει)  σε αυτούς που τον κατέστησαν ανήμπορο να ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις!


Τι να λέμε τώρα … είμαστε για να μας κλαίνε οι ρέγκες έτσι όπως καταντήσαμε!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : ΕΦΗΜ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 27/06/19


Δεν υπάρχουν σχόλια: