Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Θέμα αντίληψης και γνώσης...







Ο Φοίβος  «έπνιξε» Μακεδονία, Ξάνθη και Πελοπόννησο με πλημμύρες και λάσπη! Χειμώνα βαρβάτο έχουμε φέτος! Όσο για ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον Πλανήτη με καταστροφές και θύματα δυστυχώς! Το ίδιο ακραίες και κάποιες σκέψεις ή συμπεριφορές προσώπων ή ομάδων! Οι Πρέσπες πέρασαν από το Κοινοβούλιο, όπως είχα προβλέψει, οι 300 θα συνεχίσουν μια χαρά τις κόντρες, τις μεταγραφές, τις μετονομασίες, τον προεκλογικό τους αγώνα κι εμείς θα μείνουμε ‘’Φουρτουνάτσηδες και Βροντάτσηδες’’ σε θέση μάχης, με  οργή και θυμό μεταξύ μας , κάτι που απεύχομαι αλλά!... Το τι έχει γραφτεί και ειπωθεί τον τελευταίο καιρό με το θέμα της ‘’Συμφωνίας των Πρεσπών’’ ξεπερνάει όρια λογικής και φαντασίας! Χολή και δηλητήριο επίσης και ύβρεις στο διαδίκτυο, αλλά και στους δρόμους είδαμε ακραίες συμπεριφορές καθώς και πράξεις βίας στις διαδηλώσεις και  σε σπίτια πολιτικών!


 Πόσο μένος και παραλογισμός για εκείνον που ‘’έκλεισε’’ την πόρτα και πόση λήθη για εκείνους που την είχαν αφήσει ‘’ανοιχτή’’ για δεκαετίες; Συνήθως ο θυμός θολώνει το μυαλό και δεν μπορεί να σκεφθεί λογικά, να βάλει τις σκέψεις του σε τάξη! Αν αυτό συνδυαστεί και με άγνοια γεγονότων και ιστορίας ή ακόμα χειρότερα με ημιμάθεια, καταλήγουμε σε συνδυασμό που ‘’σκοτώνει’’! Κατάφεραν πάντως να μας κρατήσουν μακριά από όλα τα άλλα που μας ‘’πήραν’’ και να μας διχάσουν για ένα θέμα εθνικό, που υπέβοσκε δεκαετίες και που τώρα αποφάσισαν να μας το βάλουν στο τραπέζι, μόνο και μόνο για να φαγωθούμε μεταξύ μας, να κερδίσουν ψήφους και να μην ασχοληθούμε με κοινά θέματα που καίνε όπως τα οικονομικά και η φτώχεια! Το κουαρτέτο ήρθε κι έφυγε χωρίς αποτέλεσμα, χαμπάρι δεν πήραμε!


Αλλά όπως λέει σοφά ο λαός ‘’κάθε θαύμα τρεις και το μεγάλο τέσσερις’’… όλα περνούν, όλα ξεχνιούνται, όλα παραφράζονται, ερμηνεύονται ή παρερμηνεύονται, θα ξεθυμάνει κι αυτό μέχρι να βρουν κάτι άλλο να μας ρίξουν στο τραπέζι! Τα πάντα είναι  θέμα αντίληψης και ανοιχτού μυαλού του καθενός μας, που καλείται να τα αναλύσει, να καταλήξει σε δικά του συμπεράσματα ώστε να μην γίνει υποχείριο κανενός! Γεγονός είναι ότι φθάσαμε σε ‘’παραλογισμούς’’ φράσεων και εκφράσεων, λαός και πολιτικοί (κάποιοι), π.χ. ‘’η Μακεδονία εάλω’’ ή ‘’η τελευταία νύχτα που η Μακεδονία είναι δική μας’’ …  και μόνο που λέμε κάτι τέτοιο, προκαλούμε την τύχη μας, άσε που δεν ευσταθεί κιόλας κάτι τέτοιο! Μύρια όσα έχουν γραφτεί στο διαδίκτυο ή έχουν ειπωθεί σε ραδιόφωνα και τηλεόραση! Σκέψεις ακραίες, πέρα από κάθε λογική, φράσεις που κάποιος τις βγάζει και τις κοινοποιούν  δεκάδες στη συνέχεια, έτσι χωρίς σκέψη κάτι σαν το ‘’je suis France’’ μου θύμισε, ειδικά η επομένη της ψηφοφορίας!  Οι περισσότεροι δήλωναν πενθούντες, κάποιοι περνούσαν σε ύβρεις και απειλές, κάποιοι άλλοι εξέφραζαν σκέψεις που άγγιζαν την παράνοια! Μέχρι και χάρτη της Ελλάδος είδα να κυκλοφορεί στα μέσα δικτύωσης και πάνω στη Β. Ελλάδα ταμπέλα ‘’πουλήθηκε’’ ή άλλο χάρτη που να δείχνει την Ελλάδα από Λάρισα και κάτω! Ή να διαβάζεις και μάλιστα από γνωστό δημοσιογράφο ‘’ χθες εκχωρήθηκε η Μακεδονία’’! Άλλο εκχωρώ το δικαίωμα της χρήσης ονόματος κι άλλο εκχωρώ τα εδάφη μου και την ιστορία μου, κι εδώ δε νομίζω( απ’ ότι διάβασα στη συμφωνία) , να τους δώσαμε εδάφη ή ιστορία ή πολιτιστική κληρονομιά! Ντροπή και θλίψη … δεν είναι δυνατόν λες, μυαλά να σκέφτονται έτσι, και το χειρότερο να έχουν δημόσιο λόγο και να επηρεάζουν δεκάδες άλλα!


 Και μέσα σε όλα αυτά που μας συμβαίνουν, το πιο βασικό κι επικίνδυνο είναι ότι ‘’μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε’’! Δυστυχώς ενώ μιλάμε την ίδια γλώσσα (Ελληνική), ‘’μεταφράζονται και ερμηνεύονται’’ όλα κατά περίπτωση και κρίση του καθενός! Και φυσικά πανεύκολο να περάσουμε στην παράφραση και παρερμηνεία εννοιών των λέξεων με αυτό τον τρόπο! Κάτι σαν το ‘’εκχωρώ’’ που ανέφερα προηγουμένως! Είμαστε γεμάτοι ανασφάλειες και φοβίες που τις έχουν εντοπίσει, τις ‘’εκμεταλλεύονται’’ και τις χειρίζονται ανάλογα με τα συμφέροντα,  οι υψηλά ιστάμενοι εντός και εκτός Χώρας! Μπορεί να μην ήταν ίσως η καλύτερη Συμφωνία,  όμως όσο κρατάμε θέματα ανοιχτά, απλώς εθελοτυφλούμε, γιατί όταν έρθει η ώρα να λυθούν δεν θα αποφύγουμε το κόστος! Άλλωστε η όποια συμφωνία περιλαμβάνει και συμβιβασμούς. Το θέμα είναι να είναι στο ελάχιστο δυνατό όριο! Ο χρόνος τώρα πια θα δείξει  αν ευσταθούν όλα όσα λέγονται είτε υπέρ της Συμφωνίας, είτε κατά! Η Μακεδονία είναι Ελλάδα με την ιστορία της, τον αρχαίο πολιτισμό της και αυτό δεν αλλάζει!


+++Νίκη Παπουλάκου. 

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα.... 31/01/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: