Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Πριν γυρίσουμε σελίδα....




Οι του Δημοσίου δικαιώνονται  όσον αφορά κάποιες  περικοπές  που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και καλώς κάνουν, δεν αντιλέγω! ... Όμως οι  του ιδιωτικού τομέα μισθωτοί  και συνταξιούχοι, που έχουν πληγεί περισσότερο θα έλεγα, ποιος θα τους δικαιώσει, ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα, από ποιον να ζητήσουν επιστροφή  περικοπών, από τον εργοδότη μήπως ή από το Ταμείο που δηλώνει πως δεν έχει; Όσο για τα Ταμεία τις περικοπές δεν της επωφελήθηκαν γιατί τα κρατηθέντα ποσά πηγαίνουν αλλού! Το δώρο ήταν μια ανάσα για κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο, για να καλύψει δαπάνες που δεν επαρκούσε ο μισθός ή η σύνταξη να καλύψει!  Οι δε κρατήσεις του Δώρου, έμεναν υπέρ του Ασφαλιστικού Ταμείου και εκτός υπολογισμού στα συντάξιμα ένσημα! Και δεν τους έφτασε η αρχική του μείωση με την κρίση, το έκοψαν τελείως από κύρια και επικουρική επί Κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου!

 Μήπως ξεχάσαμε επίσης ότι τον Αύγουστο του ‘’12  έγιναν οι χοντρές μειώσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από Γενάρη, σε κύριες και επικουρικές; Ευκαιρία λοιπόν στην αναδρομή που θα κάνουμε αυτές τις άγιες μέρες, να θυμηθούμε και όσα  μας έβλαψαν που πιθανόν έχουμε ξεχάσει!

Σε όλα τα κράτη διαμαρτυρίες, πορείες, διαδηλώσεις. Είδαμε τα ‘’κίτρινα γιλέκα’’ στη Γαλλία για την αύξηση της βενζίνης, Ολλανδία, Βουκουρέστι, Ιταλία και αλλού με διάφορα αιτήματα γύρω από τη λιτότητα που περνάει παντού! Ακόμα και στο Βέλγιο βγήκαν στους δρόμους! Το μεγαλύτερο συνδικάτο του Βελγίου, υπολογίζει πως οι Βέλγοι εργάτες έχουν χάσει το 2,3% της αγοραστικής τους δύναμης τα τρία τελευταία χρόνια!   Εμείς με μείον 50% του εισοδήματος μας τι κάνουμε ή κάναμε; ‘’Διαμαρτυρία του καναπέ’’ με  ύβρεις, θυμό και  αγανάκτηση περιφερόμενη στο διαδίκτυο! Ξεθυμαίνουμε έτσι και γυρνώντας πλευρό συνεχίζουμε τον ύπνο! Ωστόσο τα έξοδα και τα χρέη τρέχουν και κάποια στιγμή θα φτάσει και η απόγνωση! Και κάθε άλλο παρά ευχάριστη η επίσκεψη αυτής της κυρίας!...

Καιρός λοιπόν να κάνουμε απογραφή στα γεγονότα που μας έχουν συμβεί, που έχουν προκύψει την τελευταία 10ετία, να δούμε αλήθειες ξέχωρες από αυτές που μας δείχνουν για αλήθειες, να καθαρίσουμε την οπτική του μυαλού και με το χέρι στην καρδιά να αποφασίσουμε τι θέλουμε για τη ζωή μας, ποιος μας το στέρησε, ποιος /ποιοι μας γέλασαν και ποιος ή ποιοι θέλουν να μας αποκοιμίζουν ακόμα!

Δεν υπάρχει σωτηρία, ούτε στην προσωπική, ούτε στην Κοινωνική ζωή, αν δεν ξέρουμε τι μας γίνεται! Αν δεν έχουμε σωστή επαφή και ειλικρινή σχέση με το μέσα μας, αν δεν έχουμε καλή μνήμη κι αν έχουμε μάθει σκεπτόμενοι μόνο για ατομικό όφελος και ποτέ για το καλό του συνόλου! 

Μολύβι και χαρτί λοιπόν, το επιβάλουν οι άγιες μέρες που έρχονται, γράφουμε, σβήνουμε, πετάμε, κρατάμε, συγχωρούμε (όπου χωράει συγχώρεση), ξαλαφρώνουμε, προχωράμε πανέτοιμοι να δεχθούμε το πέρασμα μας στον καινούργιο χρόνο, με χαρά και αισιοδοξία! Ημέρες αγάπης, περισυλλογής, απολογισμού και ελπίδας τα Χριστούγεννα! Η γέννηση του Θεανθρώπου,  μας φέρνει την ελπίδα στη ζωή (που ειδικά στις μέρες μας έχει αποκοιμηθεί, για να μην πω έχει χαθεί) και την αγάπη! Ακόμα μας διδάσκει την ταπεινότητα και το ότι η αξία, το μεγαλείο, δε χρειάζεται χλιδή, ούτε τυμπανοκρουσίες για να φανεί! Μέσα σε μια φάτνη γεννήθηκε εκείνος που έμελλε να σηκώσει στην πλάτη τις αμαρτίες όλων μας, εκείνος που μόνο για αγάπη μίλησε!  

Αν επικρατούσε η αγάπη προς τον εαυτό μας και τον πλησίον, αν δεν είχαμε στραφεί  στο κυνήγι του χρήματος, αν δεν χάναμε την έννοια του δικαίου, τις αξίες μας,  αν δεν είχαμε καταλήξει ατομιστές και λάτρεις της ύλης,  ίσως η ζωή θα ήταν καλύτερη για όλους, γεμάτη αγάπη, δίκαιη μοιρασιά των αγαθών της Γης, χωρίς πολέμους και έχθρες!

Να ευχηθώ λοιπόν καλή απογραφή, καλό ξεκαθάρισμα στις σκέψεις και τα συναισθήματα, απελευθέρωση, λύτρωση και είθε να ξαναζωντανέψει η ελπίδα μας για ζωή, για το αύριο! Με το καλό να περάσουμε στον καινούργιο χρόνο υγιείς ψυχή τε και σώματι! Χρόνια πολλά και καλύτερα για όλους!
+++

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΉ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 28/12/18

Δεν υπάρχουν σχόλια: