Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ο μήνας των Χριστουγέννων!







Αποχαιρετίσαμε το Νοέμβρη με χειμερινό μανδύα, χιόνια, βροχές, πλημμύρες και τα τοιαύτα! Μπήκαμε αισίως στο Δεκέμβριο, το μήνα με τις περισσότερες γιορτές, με κορύφωση την γιορτή των Χριστουγέννων! Ημέρες αποτοξίνωσης, περισυλλογής και κάθαρσης κανονικά, αλλά …. πόσοι το τηρούν άραγε; Καλή η γαλοπούλα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, όμως το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων δεν είναι αυτό.  Είναι γιορτή αγάπης και μας καλεί σε ψυχική και πνευματική κάθαρση, να δώσουμε συγνώμες και αγάπη! Κι έτσι ελεύθεροι και ‘’ωραίοι’’ να καθίσουμε στο γιορτινό τραπέζι και να απολαύσουμε ότι έχει επάνω! Και φυσικά σημασία έχουν αυτοί που κάθονται γύρω από αυτό και σε δεύτερη μοίρα τα εδέσματα! 


Διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή και πολλά σπίτια έχουν πρόβλημα επιβίωσης! Κάποια τραπέζια μπορεί να μην έχουν καν γιορτινά εδέσματα ίσως και καθόλου!  Κατάφεραν οι κύριοι εκεί πάνω, να χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά λες και επρόκειτο για επαγγελματίες ή εμπόρους που έπεσε έξω η επιχείρηση τους! Πέτυχαν το ακατόρθωτο … να μετατρέψουν την ήσυχη ζωή του εργαζόμενου ή του συνταξιούχου, σε επιχειρησιακό ρίσκο! Αυτοί που στήριζαν την αγορά, αυτοί επλήγησαν! Μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν  να προγραμματίσουν τη ζωή τους, τα έξοδα τους, καθότι ήξεραν πως μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει ένα χ εισόδημα στάνταρ υπήρχε στο πορτοφόλι! Τώρα πάει, αδύνατος ο όποιος προγραμματισμός, εδώ δεν καταφέρνει κανείς να πληρώσει τα έξοδα του μήνα, πού σκέψη για αγορές! Τα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο όλο και ανεβαίνουν και θα ανεβαίνουν! Κάποιοι πέρα από οικονομίες ετών που ξόδεψαν για φόρους και επιβίωση αυτά τα χρόνια της κρίσης, έφτασαν σε σημείο να ξεπουλούν τα υπάρχοντα τους για ένα κομμάτι ψωμί! Πολλοί πλούτισαν πατώντας στην ανάγκη τους!


Τα ενεχυροδανειστήρια και αγορές χρυσού γέμισαν τους δρόμους με φωτεινές επιγραφές και διαφημίσεις παντού και στην TV.  Kάτι που σε άλλες εποχές δεν θα τολμούσαν ούτε καν να αναφέρουν.  Αυτά που υπήρχαν ήταν κάπου ‘’κρυμμένα’’ σε ημιορόφους πολυκατοικιών χωρίς καν ταμπέλα στην πόρτα, απέφευγαν να δηλώσουν  όνομα και λειτουργούσαν χωρίς προβολείς. Τώρα όμως, ειδικά από το 12 κι εδώ ήταν προσοδοφόρα επιχείρηση που έπρεπε να μαθευτεί  για να προσελκύσει πελάτες που μέχρι χθες δεν τους ήξεραν και δεν χρειάστηκε να μάθουν την ύπαρξη τους!


Κάποιοι λοιπόν έχουν μαζέψει και το χρυσό και γλεντάνε την ανάγκη των πολιτών. Απεδείχθη πως η κρίση ούτε τη φοροδιαφυγή, ούτε τη λαμογιά περιόρισε. Αντιθέτως και τα δύο εξακολουθούν να υπάρχουν και να νέμονται εκατομμύρια! Αλίμονο στον πολίτη που βρίσκεται στο σκαλί της φτώχειας και ας όψονται αυτοί που τον οδήγησαν εκεί! Το θέμα λοιπόν κύριοι είναι να του δώσετε πίσω τον αξιοπρεπή βίο που του κλέψατε! Μόνο τότε θα υποχωρήσουν και τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη προς Δημόσιο και Ταμεία και θα κινηθεί η αγορά. Διαφορετικά όλα τα άλλα είναι απλώς για να έχουμε να λέμε και εδώ ισχύει η λαϊκή ρήση ‘’να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι’’! Πρώτα στα παίρνω και μετά σου πετάω ένα κοκαλάκι από αυτά που σου πήρα. Εξαρτημένες Κοινωνίες ετοιμάζουν;


Ε όχι λοιπόν κύριοι! Δε γουστάρω να περιμένω με το χέρι απλωμένο για ελεημοσύνη απ’ όπου κι αν προέρχεται. Θέλω να είμαι αυτό που ήμουν μια ζωή, ένας αξιοπρεπής πολίτης, είτε με λίγα είτε με πολλά, αλλά τουλάχιστον τόσα ώστε να μην μου χτυπούν τα χρέη την πόρτα! Αυτό χρειάζομαι κι όχι την ‘’ευσπλαχνία’’ σας και το όψιμο ενδιαφέρον σας!


 Πώς θα σώσετε την α΄ κατοικία όταν δεν προβλέπεται κάποια αποκατάσταση ή βελτίωση των οικονομικών του πολίτη; Τι να την κάνει τη ρύθμιση όταν δεν έχει για να δίνει κάθε μήνα; Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί γύρω που πλέον η ζωή τους είναι μία ρύθμιση σε όλα, Δημόσιο, Τράπεζες, ΔΕΗ κλπ. Κάποια στιγμή κι αυτοί κάπου θα κολλήσουν και θα πάει περίπατο η όποια ρύθμιση! Και θα πηγαίνουμε να σταματάμε του πλειστηριασμούς και να θεωρούμε πως κάτι κάνουμε; Αυτό δεν είναι λύση, είναι απλώς μετάθεση του προβλήματος για παραπέρα! Η λύση επαναλαμβάνω είναι να επαναφέρετε μισθούς και συντάξεις σε ένα επίπεδο βιώσιμο, που να μπορεί ο άλλος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και να ζει σαν άνθρωπος! Αυτό μόνο!


Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 07.12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: