Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

ΚΑΠΟΤΕ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΙΩΣ...

 



Κάποτε υπήχαν άνθρωποι κύρους και θέσεις κύρους. Σ'ήμερα ίσως και η λέξη κύρος, να μη λέει τίποτα στις νεότερες γενιές. Ζούμε καθημερινά σκηνές απείρου κάλλους μεταξύ των κομμάτων, ακόμα και στα εσωτερικά τους. Παίζουν με το σήκω εσύ να κάτσω εγώ, ενώ καίγεται καθημερινά ή Χώρα ή πλήττεται από φυσικά φαινόμενα με καταστροφές στις καλλιέργειες. Εδώ και χρόνια υπερισχύουν οι μετριότητες σε όλο τον Πλανήτη. Κάποιοι μάλιστα και αρκετά επικίνδυνοι για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια θα μπορούσα να πω.

 Κάποτε υπήρχε κι ένα επίδομα/δώρο που το περίμεναν όλοι για να πάνε διακοπές, πάει κι αυτό.  Σήμερα όπως μας κατήντησαν, κάποιοι αδυνατούν να πληρώσουν τα ναύλα για να πάνε ακόμα και στα πατρικά τους σε νησιά ή επαρχία. Η κανονικότητα που ξέραμε  έχει φύγει ανεπιστρεπτί  κι έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Κάποτε οι κάρτες διαφήμιζαν δόσεις για ψώνια, ταξίδια κλπ., τα τελευταία χρόνια προέχουν οι προσφορές για δόσεις λογαριασμών ενέργειας, εφορίας, τηλεφωνίας κλπ.  Σε ένα κυκαιώνα χρέους έχουν χαθεί οι περισσότεροι πολίτες. Χρωστούν ακόμα και αυτοί που δεν είχαν πάρει δάνεια, λόγω απώλειας εισοδήματος και μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν στις διάφορες υποχρεώσεις και λογαριασμούς. Ακόμα κι αυτοί που μια ζωή άπλωναν τα πόδια ως εκεί που τα σκέπαζε το πάπλωμα... έχουν έρθει σε δύσκολη θέση, αδυνατώντας να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τους τράβηξαν το πάπλωμα βιαίως όλοι οι ''Σωτήρες '' της 12ετίας.

 Το τι δούλεμα έχουν φάει οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια δε λέγεται.  Η αλήθεια δυστυχώς δεν έχει οπαδούς, οι περισσότεροι άνθρωποι αρέσκονται στο να χαϊδεύουν τα αφτιά τους, αρέσκονται στο παραμύθι και αυτό το γνωρίζουν καλά οι παραμυθάδες  και φέρονται δεόντως. Πάντως από σανό μπόλικο και παραμύθι στην ενημέρωση. Από φωτιές μια χαρά πάμε , αλλά δεν το κάνουμε και θέμα ... δάση και καλλιέργειες καίγονται, κάποιες επιχειρήσεις , κάποια σπίτια. Αλλά για τους ''ζωντανούς νεκρούς'' των καμένων, ούτε λόγος! Αυτοί και μόνο αυτοί το ξέρουν. ''Τίποτα στον κόσμο δεν είναι πιο επικίνδυνο, από την εθελοντική άγνοια και τη συνειδητή ηλιθιότητα'' είχε πει  ο Martin Luther King.

 Η ζέστη αφόρητη στης ακρίβειας τον καιρό, τρέμεις να ανάψεις το air condition, αλλά και πάλι η ζέστη δεν αντέχεται. Είναι πολλοί αυτοί που την αράζουν στη θάλασσα ως αργά το βράδυ για να αποφύγουν να ανάψουν πολλές ώρες το air condition.  Τραγική ειρωνεία: Φτιάξαμε σπίτια με όλα τα κονφόρ, θέρμανση, ψύξη, ανέσεις, για να τα πάρει η Τράπεζα ή η Εφορία, ή να τα γυρίσουμε πίσω δεκαετίες, χωρίς καλοριφέρ και χωρίς ψύξη. Χτίστηκαν κτίρια με μαγαζιά, βιτρίνες, που τελικά κατέληξαν σαν μαδημένες καρακάξες, άδεια, παρατημένα και φυσικά άδειο και το πορτοφόλι των ιδιοκτητών τους. Δρόμοι που κάποτε τους περνούσες κι ήταν όλο φώτα και ζωή, τώρα φοβάσαι να περάσεις, σε πιάνει ένα σφίξιμο από την ερημιά και το σκοτάδι.

 Για όποιο θέμα προκύπτει, προτάσσουν το 41% που τους ψήφισε, εννοώντας πως ότι κάνουν είναι σωστό και τα λοιπά τα ακούν βερεσέ. Η έπαρση στο αποκορύφωμα της!Και έχουν διαλυθεί τα πάντα εν ονόματι των μεταρρυθμίσεων, της εξυγίανσης και της σταθερότητας των ολίγων! Ο κόσμος έχει κουραστεί από όλα αυτά που έχει ζήσει τα τελευταία 12-13 χρόνια, έχει γυρίσει την πλάτη στα κόμματα, βυθισμένος στα προβλήματα του και στα χρέη του. Έχει ξεχάσει να διεκδικεί, υπομένει τη μοίρα του θα έλεγε κανείς. Αρκετοί έχουν την αίσθηση για να μην πω την πεποίθηση,  πως δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, πως όλα είναι δρομολογημένα και πως είτε ψηφίσουν, είτε όχι, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Έχουν χάσει κάθε  εμπιστοσύνη και σεβασμό στους Θεσμούς και στους 300 της Βουλής. Η παραίτηση όμως δεν αφήνει  ποτέ περιθώριο  ούτε ελπίδα για βελτίωση, όχι μόνο για το θέμα ψήφου, αλλά και σε όλα τα θέματα της ζωής.

 H κάθε στιγμή περνά και φεύγει. Πόσες στιγμές, πόση ζωή έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια; Πόσο στάσιμοι έχουμε μείνει (για να μην πω πόση κατρακύλα στο βιοτικό επίπεδο έχουμε υποστεί).Η ποιότητα  ζωής, όλο και συρρικνώνεται, πρέπει να την ψάξουμε μέσα μας, στη σκέψη, στην ψυχή, γιατί μόνο εκεί υπάρχει πλέον, πάντα εκεί υπήρχε. Η ψυχική υγεία πολλών έχει κλονιστεί, πρέπει πάσει θυσία να αποκατασταθεί , και κανείς δε σε βοηθάει καλύτερα σε αυτό, από ότι ο εαυτός σου.

Δύσκολο να κάνεις όνειρα ή σχέδια πλέον, οι προοπτικές αβέβαιες. Κάποτε δουλεύαμε σε 2 η 3 δουλειές για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να πάρουμε σπίτι, αυτοκίνητο, να σπουδάσουμε παιδιά κλπ. Σήμερα ψάχνεις 2η δουλειά για να πληρώσεις λογαριασμούς και νοίκι. Αυτή είναι η κατάσταση του σήμερα και  η προοπτική του αύριο. Δυστυχώς δεν συμμερίζονται τη θέση του πολίτη, ούτε αναγνωρίζουν πως οι πολιτικές τους έφταιξαν στο να οδηγηθεί ο πολίτης σε αυτή τη θέση.

Τέλος, έχουμε υποδουλωθεί στην τεχνολογία και αντί να μας εξυπηρετεί και να διευκολύνει τη ζωή μας, καταλήγει δυνάστης και μας χρησιμοποιεί. Και πολύ φοβάμαι πως η ανθρωπότητα αυτή την ανεξέλεγκτη ελευθερία που δίνει στην τεχνολογία, θα το πληρώσει ακριβά κάποια στιγμή, άλλωστε από τώρα φαίνονται τα σημάδια.

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... ΠΕΜΠΤΗ 25/7/24.


''ΤΑ ΑΚΟΡΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ'' ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΊΟΣ 2015



ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ CD ''EΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ''
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ 2008 ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΑΚ ΙΑΚΩΒΊΔΗ, ΣΤΙΧΟΣ ΝΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ,
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Επικοινωνιακά τρυκ και παραπλανήσεις!

 

Κάθε που σβήνει μια φωτιά μένουμε σ' αυτό πανηγυρικά. Το τι άφησε πίσω της, πόσα καμένα χωράφια, ή σπίτια ούτε λόγος, το ξεχνάμε. Αλί από αυτούς που τους βρίσκει το κακό και μένουν στο δρόμο χάνοντας τα πάντα και ουδείς γνωρίζει εκτός των ιδίων, κατά πόσον υπήρξε ή θα υπάρξει αρωγή για το θέμα τους. Γιατί μην ξεχνάμε ακόμα και για ένα καμένο σπίτι, παίζουν οι προϋποθέσεις για την όποια αποζημίωση ή αρωγή, και στη χειρότερη περίπτωση τρέχουν  και τα δάνεια εάν και εφ’ όσον έχουν ληφθεί, κι ας έχει καεί το σπίτι.

Τα δελτία φωτιάς πλέον έγιναν σαν τα δελτία καιρού, τα ακούμε και συνεχίζουμε αδιάφορα ότι κάνουμε, σα να βλέπουμε ταινία. Το πόσες χιλιάδες στρέμματα καίγονται καθημερινά, μάθαμε να τα προσπερνάμε με το σλόγκαν ‘’δεν είχαμε θύματα’’. Υπάρχουν και θύματα απλώς δεν τα μαθαίνουμε ή τα μαθαίνουμε κατόπιν εορτής που έχει ξεθωριάσει το θέμα της φωτιάς. Π.χ. στην Μυτιλήνη βρήκαν απανθρακωμένο πτώμα σε αυτοκίνητο μετά το σβήσιμο της φωτιάς.  Το 112 μοιάζει με τις σειρήνες πολέμου, μόνο που τώρα δεν πάμε σε καταφύγια απλώς εγκαταλείπουμε τα σπίτια μας και τρέχουμε στους δρόμους μη ξέροντας αν θα βρούμε το σπίτι μας στη θέση του όταν επιστρέψουμε , ή δεν έχουμε καμιά σχέση με την περιοχή που είναι το πρόβλημα, απλώς λαμβάνουμε την ειδοποίηση και τρομάζουμε!

Ένα τρισεκατομμύριο δέντρα θα μπορούσαν να φρενάρουν την κλιματική αλλαγή, κι ο άνθρωπος  καίει αβέρτα τα ήδη υπάρχοντα στον Πλανήτη. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική, ελλείψει πρασίνου και το οξυγόνο μειώνεται και πλημμύρες θα έρθουν, αφού δεν υπάρχουν δέντρα να απορροφήσουν το νερό. Λένε πως έχουμε έλλειψη νερού, και οι τόνοι νερού που πέφτουν κατά καιρούς, πού πάνε; Μήπως λείπουν οι κατάλληλες υποδομές; Τώρα λένε για ξηρασία, ζέστη χωρίς βροχές.

Αλήθεια, αυτό που θα γινόταν η Β. Εύβοια διαμάντι οικολογικό και σύγχρονο, καλύτερη από ότι ήταν,  που έλεγε τότε ο  κ Γεωργιάδης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Σε στάδιο μελέτης ή σκέψης ακόμα; Έχει πει πολλά για διάφορα θέματα που δεν έγιναν ποτέ, αλλά ποιος θυμάται; Π.χ. πριν 2 μήνες είχε επιβεβαιώσει πως πέρασε το νομοσχέδιο για να σβηστούν τα πρόστιμα των μη εμβολιασμένων και πως ήταν θέμα ημερών για να εφαρμοστεί. Τίποτα δε συνέβη, αντιθέτως με κάθε ευκαιρία (π.χ. επιστροφή φόρου) τα παρακρατεί κανονικά η ΑΑΔΕ. Πόση αλήθεια έχουν τα λόγια σας τελικά; Όλα επικοινωνιακά, ποιος θυμάται θα μου πεις. Εκεί ποντάρουν και ψεύδονται ασύστολα. Ποντάρουν στην εντύπωση της στιγμής, αυτή θέλουν να κερδίσουν, ξέροντας πως ο πολίτης έχει κοντή μνήμη και πιο κάτω θα το έχει ξεχάσει. Όπως και το επικοινωνιακό τρικ για τους λογαριασμούς ρεύματος, θα το πω πάλι! Ποιος εγκέφαλος επινόησε τα χρώματα στα Τιμολόγια για να μπερδέψει τον κόσμο και να τον πείσει τάχα πως έχει επιλογή για φτηνό ρεύμα; Του δείχνατε το πράσινο και τώρα του λέτε για το σταθερό. Εμπαίζετε τον πολίτη εφ όλης της ύλης. Για την ακρίβεια το ίδιο, στείλαμε την επιστολή στην Ευρώπη για να κάνουμε θόρυβο κι αυτό ήταν. Στα ράφια φωτιά οι τιμές. Το καλάθι της νοικοκυράς κι αυτό για να έχουμε να λέμε στήθηκε και τώρα ατόνησε σαν τον κορονοϊό. Ξαφνικά έγινε μια γρίπη και τώρα ξαφνικά εκπέμπουν sos για πολλά κρούσματα. Αραγε τι πρέπει να ξεχάσουμε πάλι;

 Με την περίθαλψη τα έχετε κάνει μαντάρα! Οι των 400-600 Ε ακόμα και των 1000  μηνιαίως πώς μπορούν να πληρώνουν τη συμμετοχή στα φάρμακα ή εξετάσεις; Πού θέλετε να οδηγήσετε ειδικά τους συνταξιούχους; Στην επαιτεία και την ψάθα; Να τους στείλετε πιο γρήγορα από πείνα, στενοχώρια και ψυχολογικά; Συνολικά 10.234 ακίνητα κάθε είδους πρόκειται να πλειστηριαστούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε ένα δείγμα επιτάχυνσης των διαδικασιών, με βάση την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e-auction. Βιάζονται κιόλας τα funds. Εδώ το μεγάλο φαγοπότι, τα παίρνουμε 3 τα πουλάμε 100 και ούτε φόρος ούτε τίποτα. Και που μπορεί το χρέος να είναι κοντά στο 3 που το αγόρασαν, όμως ο πολίτης χάνει το σπίτι του, γιατί οι απαιτήσεις των δανειστών είναι άπιαστες.

Το θερμόμετρο στα ύψη, ξηρασία και φωτιές μια χαρά εξελίσσεται η ζωή μας. Από λαχτάρα σε λαχτάρα πάμε και σε 10 μέρες μπαίνει ο Αύγουστος, ο μήνας των αδειών. Τώρα πόσοι θα καταφέρουν να πάνε κάπου διακοπές, αυτό είναι άλλο θέμα.

Το κακό είναι πως οι περισσότεροι λειτουργούν συνήθως βάσει αναγκών της στιγμής, βάσει συμφέροντος σε όλα! Έτσι κρίνουν, έτσι επιλέγουν, έτσι ψηφίζουν.  Οπτική το συμφέρον και μόνο. Το γενικό καλό ή το παρακάτω και τις συνέπειες δεν κάθεται σχεδόν κανείς να τα σκεφθεί. Παρά τα 12 χρόνια κρίσης, πολλοί εξακολουθούν να είναι ‘’ο εαυτούλης τους’’ και ‘’φούρνος μην καπνίσει’’ για τους άλλους.  Είναι γεγονός πάντως ότι πολλοί περνούν πολύ δύσκολα και τους λείπουν ακόμα και τα απαραίτητα. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας ζούνε σε ένα ροζ συννεφάκι επιτυχίας και προόδου, ανάπτυξης κλπ. Πιθανόν κρίνουν από το δικό τους πορτοφόλι και τις παροχές που έχουν.

Εκλέγουμε Βουλή για να εκπροσωπεί και να διαχειρίζεται τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, ή εκλέγουμε και συντηρούμε ένα Προεδρείο και Δ.Σ. παραρτήματος, της Πολυεθνικής ΕΕ; Ιδού το ερώτημα.

 

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

                 Ψυχανεμίσματα... 18/7/24.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ!

 



Μετά λύπης θα πω ότι είμαστε μια Κοινωνία προβληματικών ... άλλα ακούμε  ... άλλα καταλαβαίνουμε ... άλλα εννοούμε .... άλλη γλώσσα μιλάμε ... άλλα αντ' άλλων γενικώς! Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.Τελικά η αντίληψη είναι τάλαντο που δεν το διαθέτουν , ή δεν το αξιοποιούν όλοι οι άνθρωποι! Συνήθως διαθέτουν λήψη κι αυτό το γνωρίζει καλά το σύστημα και τροφοδοτεί με τις ανάλογες εικόνες!! Στοιβάζονται στο μυαλό ακατέργαστες και κατευθύνουν συνειδησεις !! Το καλοκαίρι είναι μπροστά , προβλέπεται θερμό… εύχομαι να μπορούμε όλοι να ανάψουμε air condition ή να πάμε στις παραλίες για λίγη δροσιά. Διαφορετικά θα χρειαστούμε ψυχρολουσίες στη μπανιέρα , αν διαθέτουμε φυσικά!

Εθνική αξιοπρέπεια σχεδόν ανύπαρκτη ... ατομική αξιοπρέπεια περίπου στα ίδια ... εθνικό φρόνημα ασθενεί ... γλώσσα φθίνουσα ... αντίληψη κάπου στο μέτριο ... σκέψη ξύλινη , διόλου ευέλικτη κι ελεύθερη ... ιδανικά τα δανεικά ... ζωή υποταγμένη στο χρήμα ... φτου μας ! Και εκλέγουμε αντίγραφα μας, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για χρήμα, καρέκλα και δόξα. Σε μιά εποχή που κάποιοι δυσκολεύονται ακόμα και για τα απαραίτητα, τα κόμματα τσακώνονται και ετοιμάζουν εκλογές Αρχής. Και είναι να απορείς, σε ένα χρεωμένο Κράτος και υπερχρεωμένο κόμμα, προς τι τόση λαχτάρα για να κυβερνήσουν. Εκτός κι αν το φαίνεσθε είναι το χρέος ενώ όπισθεν κρύβει απολαβές. Μα τόσος ζήλος; Τι να πω;

Η κρισιμότητα της κατάστασης όλο και χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο και θα χειροτερεύει, καθότι όλα τα μέτρα που πάρθηκαν αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, πέραν των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων, έχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, που με την πάροδο του χρόνου θα προστίθενται στις καινούργιες! Το γονάτισμα συνεχίζεται και όσο συνεχίζεται, όλο και μεγαλύτερα δράματα θα ζήσουμε! Κι όσο τα δάνεια εξυπηρετούνται με νέα δάνεια, χωρίς έσοδα, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς παραγωγή, τόσο και στο χειρότερο θα πηγαίνουμε! Αν ήταν να μας σώσουν οι περικοπές και οι μειώσεις θα είχαμε δει τη διαφορά ήδη! Και το μόνο που βλέπουμε είναι ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο! Ούτε η φοροδιαφυγή πατάχθηκε, ούτε το μαύρο χρήμα, ούτε η απατεωνιά, ούτε η εγκληματικότητα, μάλλον αυξήθηκαν. Η ακρίβεια όλο και χειροτερεύει ακόμα και στα βασικά αγαθά. Για το ρεύμα δεν το συζητώ, μπέρδεψαν τον κόσμο με τα κίτρινα, πράσινα, μπλε Τιμολόγια, αφού προηγουμένως μας φόρεσαν διάφορες χρεώσεις, όπως ρήτρα κλπ. και τώρα με τη μηνιαία καταμέτρηση φτάνεις να πληρώνεις το μήνα, σχεδόν όσα πλήρωνες το δίμηνο και δεν το καταλαβαίνεις. Πάντως το έχω γράψει και θα το γράψω πάλι, πως στο επικοινωνιακό, της βγάζω το καπέλο της Κυβέρνησης. Κι αν μάλιστα εμείς πληρώνουμε τον ‘’μέγα’’ επικοινωνιολόγο για να μας ‘’παραμορφώνει’’ την κρίση, μπράβο μας.


Η ζέστη πάλι και η ξηρασία έφεραν φωτιές παντού, καθημερινά κλαίμε στρέμματα καμένα και σπίτια. Ευτυχώς που ήμασταν πανέτοιμοι. Αλλά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, όταν ταυτόχρονα έχεις πολλά μέτωπα, ποιο να πιάσεις και ποιο να αφήσεις; Και φυσικά αξιοθαύμαστες οι αντοχές των πυροσβεστών. Παράλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε καλλιέργειες. Εν ολίγοις από το κακό στο χειρότερο πάμε, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στη λίστα των αστέγων ή κατεστραμμένων επαγγελματικά. Τα άδεια κλειστά μαγαζιά ένα θέαμα παντού, καθόλου ευχάριστο. Εθιστήκαμε στο κακό, μέχρι να φτάσει στο κατώφλι μας... τότε φωνάζουμε τότε αντιλαμβανόμαστε τι θα πει κίνδυνος και καταστροφή.


Δρόμοι κάποτε γεμάτοι ζωή και φώτα, τώρα φοβάσαι και να τους περπατήσεις ακόμα. Άραγε όλα αυτά τα μαγαζιά που είχαν φτιαχτεί με τα προ οικονομικής κρίσης δεδομένα, τι θα απογίνουν; Κάποια έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης. Και πόσοι ιδιοκτήτες που ζούσαν πλουσιοπαροχα από τα ενοίκια που εισέπρατταν έχουν φτάσει στο σημείο να χρωστούν παντού, αφού είναι χρόνια χωρίς εισόδημα. Όσο για τα ενοίκια των σπιτιών έχουν πάρει την ανηφόρα, πάνε για τη φούσκα του παρελθόντος μου φαίνεται. Πάνε να βγάλουν τα σπασμένα της δεκαετίας φαίνεται οι ιδιοκτήτες, αδιαφορώντας για το συνάνθρωπο, αρκεί που υπάρχουν άλλοι, είτε ΜΚΟ, είτε Τουρίστες κλπ. και θα τους τα δώσουν αυτά που ζητούν.

Να ευχηθώ καλό μήνα, καλό καλοκαίρι χωρίς φωτιές και πλημμύρες. Χαρείτε όσο μπορείτε και φορτίστε μπαταρίες για το χειμώνα.


Νίκη Παπουλάκου


ΠΗΓΗ: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 11/7/24.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΤΑΙΝΙΑ

 



                ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑίτανος

                ΣΤΙΧΟΙ ΝΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ

                ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑ

ΞΕΡΩ ΠΟΝΑΣ! ΜΟΥΣΙΚΗ/ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΝΤΣΟς - ΣΤΙΧΟΙ ΝΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ


Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Πώς καταντήσαμε έτσι;...

 



Η κλοπή, η εξαπάτηση, η οικονομική ζημιά που προκαλείς σε κάποιον αποτιμάται το χρέος και

το αξιόποινο της πράξης σου, όταν όμως λεηλατείς ψυχές ούτε το αξιόποινο της πράξης ούτε το

χρέος αποτιμάται , στο περίπου μόνο..... κι έτσι χρωστάς για μια ζωή χωρίς να ξέρεις ποτέ

επακριβώς πόσα και σε ποιον τα χρωστάς, χάνεις το λογαριασμό! Έγκλημα δεν είναι μόνο το να

σου αφαιρέσω τη ζωή...είναι και το να σου δημιουργήσω τις συνθήκες που θα σε οδηγήσουν

στο θάνατο ! Δυστυχώς τα τελευταία 10-12 χρόνια έχουν λεηλατηθεί και καταπατηθεί ψυχές,

με τις οικονομικές πιέσεις και με τα της πανδημίας. Είναι τραγικό να διαβάζεις πως 10

εκατομμύρια χάπια ηρεμιστικά ξοδεύονται σε ένα μήνα! Καθημερινά 50-100 προσαγωγές για

ενδοοικογενειακή βία κι άλλες τόσες και περισσότερες οι καταγγελίες. Η αύξηση των

καταγγελιών είναι τεράστια, φτάνει το 67,5%. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έγιναν 8.500

συλλήψεις δραστών, κατά μέσο όρο 50 την ημέρα. Ο άλλος για μια θέση parking έξω από ένα

Φαρμακείο στη Γλυφάδα, πλάκωσε στο ξύλο την οδηγό. Στο δρόμο οδηγούν σαν τρελοί, μιλούν

στο κινητό, ακόμα και μηνύματα στέλνουν στα φανάρια. Έτοιμοι για καβγά οι περισσότεροι

γύρω, με το παραμικρό. ΄Εχει ξεφύγει η κατάσταση γενικώς, μια Κοινωνία σε αναταραχή, μια

Κοινωνία στο κόκκινο! Και τα κόμματα χτενίζονται!

Τα μέτρα που επιβάλλουν κατά πρώτον με εισπρακτικό γνώμονα τίθενται, άσχετα αν

εμφανίζονται με δήθεν λόγους τακτοποίησης διαφόρων θεμάτων προς καλό μας. Η οπτική των

αποφάσεων είναι πάντα βραχυπρόθεσμη και όχι μακροπρόθεσμη, ενίοτε ούτε και

βραχυπρόθεσμη, απλώς αφορά την ανάγκη εκείνης της στιγμής, που φυσικά είναι περισσότερο

εισπρακτική, παρά λύση ενός προβλήματος. Π.χ υποχρέωσαν να καθαριστούν τα οικόπεδα (εν

μέρει σωστό και κακώς που δεν εφαρμοζόταν), όμως καθαρίζουν οι ‘’φοβισμένοι’’ τα οικόπεδα

και αγροτεμάχια που δεν είχαν καθαρίσει ποτέ, και γεμίζουν πιο κάτω οι δρόμοι με ‘’βόμβες’’

από σωρό κλαριών και άλλων! Συμπέρασμα και οι πολίτες δεν είχαν μάθει πως πρέπει να

καθαρίζουν τα οικόπεδα τους χρόνια τώρα, αλλά και οι Δήμοι δεν διαθέτουν μηχανισμό να

καθαρίσει τα σωρευμένα κλαριά, να καθαρίσουν και τις περιοχές ιδιοκτησίας τους! Εν ολίγοις,

κάθε φορά που υποτίθεται πως προβαίνουν σε νόμους ή αποφάσεις για να λύσουν μια

παθογένεια, δημιουργούν κάποια άλλη. Ε αυτό δεν αποτελεί άθλο, ούτε επιτυχία, μάλλον με

μπάλωμα μοιάζει. Από αρχής της οικονομικής κρίσης, μεγάλα λόγια για πάταξη φοροδιαφυγής,

εγκληματικότητας και μαύρο χρήμα κλπ Τι πατάχθηκε από αυτά; Μην πω πως χειροτέρεψαν.

Διέλυσαν το εργασιακό, τάχα για καλύτερα, κι η εργασιακή αγορά είναι μια ζούγκλα που

καθορίζεται από τις ορέξεις των Εργοδοτών. Η φούσκα των ενοικίων επανήλθε ενώ τα

εισοδήματα είναι ανύπαρκτα ή κατά το ήμισυ. Φυσικά για πολλά ευθύνεται και μερίδα της

Κοινωνίας που λειτουργεί με το ‘’ο θάνατος σου η ζωή μου’’ και με το ‘’δούλεψε με φτωχέ να μη

σου μοιάσω’’! Η ανθρωπιά έχει σχεδόν χαθεί, το βλέπουμε καθημερινά. Κάποτε βλέπαμε

φωτογραφίες από Αμερική για ανθρώπους χτυπημένους στην άσφαλτο και να περνούν τα

αυτοκίνητα αδιάφορα ή ακόμα και να προσκρούουν στο σώμα... ήρθε η στιγμή να το δούμε κι

εδώ με κορύφωση τη 17 χρονη που εγκατέλειψε ο οδηγός που την παρέσυρε και που επί μισή

και πλέον ώρα περνούσαν τα αυτοκίνητα και ουδείς σταμάτησε ή έστω πιο κάτω να

ειδοποιήσει την αστυνομία. Το βλέπουμε και σε περιπτώσεις τροχαίων, κι αν σταματήσουν

κάποιοι είναι για να τραβήξουν βίντεο, το ίδιο κι όταν βρεθούν μάρτυρες βίας, άντε ένα βίντεο

κι αυτό είναι! Πώς καταντήσαμε;

Κι αυτό με τις φωτιές με ξεπερνάει, ειδικά τα τελευταία χρόνια που χτυπούν κατοικημένες

περιοχές ... ε όταν τα κάψουν όλα ίσως τότε σταματήσουν. Πόσοι άνθρωποι δε μένουν στο


δρόμο γιατί καίγεται το σπίτι τους. Ευτυχώς που ήμασταν και φέτος πανέτοιμοι για να τις

αντιμετωπίσουμε.! Μάθαμε ποτέ τι απέγιναν οι κάτοικοι των καμένων; Πού και πώς ζουν; Τους

ξεχνάμε μόλις τελειώσει η κουβέντα για την κάθε φωτιά και τις ζημιές που προκάλεσε.

O φόβος και η εξάρτηση καταδικάζουν τον άνθρωπο στο να τρώει μονίμως το φαγητό που δεν

του αρέσει! Αυτό δεν το αντιλαμβάνεται βεβαίως και υποκύπτει στους φόβους του, και οι

επάνω το γνωρίζουν καλά και τον έχουν διαρκώς με ένα φόβο και μια απειλή. Είδαν πως

λειτουργεί και φυσικά βολεύει το σύστημα. Έχουμε χαθεί οι περισσότεροι στο γρανάζι των

απλήρωτων λογαριασμών, των χρεών γενικότερα, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας.

Φοβάμαι πως η διατάραξη της ψυχικής υγείας και σκέψης, είναι η σοβαρότερη πανδημία της

εποχής.

Σημασία έχει να αγαπάς αυτό που κάνεις, από το πιο απλό ως το πιο σπουδαίο! Και πάνω απ’

όλα να αγαπάτε τον εαυτό σας και να μην επιτρέπεται σε κανένα να διαταράσσει την ψυχική

και πνευματική ηρεμία σας! Διαχειριστείτε τους φόβους σας και προπαντός βάλτε στην άκρη

αυτούς που σας φορτώνουν έντεχνα!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Η Εφημ. ''Η Φωνή των Πειραιωτών''

Ψυχανεμίσματα... 4/7/2024