Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Χορτάσαμε ''καλές'' ειδήσεις!

 



Τελικά έχουμε τρελαθεί στις ‘’καλές’’ ειδήσεις!  Σκοτωμοί, μαχαιρώματα, βιασμοί, πτώματα, εξαφανίσεις, πυροβολισμοί ακόμα κι έξω από σούπερ μάρκετ εν ώρα κίνησης, ξυλοδαρμοί, φωτιές, όλα αυτά στην καθημερινή ροή ειδήσεων. Αν σ’ αυτές προσθέσεις και τις επαναλαμβανόμενες ‘’ειδήσεις’’ τρόμου, σχετικά με καιρικά φαινόμενα, ή αρρώστιες, σίγουρα χρειάζεσαι καρδιοτονωτικά ή ηρεμιστικά. Οι σχέσεις έχουν δυσκολέψει πολύ, η ζωή το ίδιο, η επιβίωση για πολλούς πρόβλημα. Ανέχεια και χρέη οδηγούν σε γκρίνια και η γκρίνια ποτέ δε βγαίνει σε καλό. Αλλά συμβαίνει και σε εύρωστες οικογένειες, η αρρώστια του νταή, του απατημένου ή του ξεβολεμένου συζύγου ή συντρόφου. Να βράσω τα διπλώματα και τα πλούτη, αν είναι να σε ξυλοκοπούν ή να σε σκοτώνουν! Και δεν μπορεί μια σχέση να φτάνει απότομα σε μαχαίρωμα ή ξύλο χοντρό. Σίγουρα πρέπει να προϋπάρχουν δείγματα ότι κάτι δεν πάει καλά, είτε λεκτικής, είτε ψυχικής βίας και καταναγκασμού. Τίποτα τόσο χοντρό δε συμβαίνει έτσι ξαφνικά.

Η αλήθεια είναι πως όσο δεν αγγίζεις το πρόβλημα, τόσο θα είναι εκεί και θα σε βασανίζει... είναι φορές που η γροθιά στο μαχαίρι χρειάζεται, σου δίνει μεν πόνο , αλλά πετάς το μαχαίρι και τελειώνεις μια κι έξω! Διαφορετικά ή θα πονάς μονίμως ή θα καταλήξεις στα ακραία φαινόμενα που δυστυχώς πληθαίνουν τελευταία! Τελικά η βία που υπέστημεν  τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ψυχική και πνευματική, ίσως ευθύνεται και για όλη αυτή την τρέλα που επικρατεί στην Κοινωνία. Η βία γεννά βία και ο σωρευμένος θυμός που υπάρχει στους περισσότερους, κάπου ξεσπάει, αν όχι στο σωστό στόχο που του προκαλεί το θυμό, στον πιο εύκολο στόχο. Είναι τραγικό να μη νιώθεις πλέον ασφαλής ούτε στο δρόμο, ούτε στη σχέση, ούτε μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Είναι τραγική η ενδοοικογενειακή βία, η ασυδοσία που επικρατεί γενικώς, η έλλειψη σεβασμού, αξιών, ιδανικών και τόσα άλλα! Κι εκεί που λες πιάσαμε πάτο, άντε να σηκωθούμε, τσακ έρχεται άλλο νέο να σε κρατήσει στον πάτο που ίσως δεν έχει ακόμα πάτο! Και οι 300 αντί να ασχοληθούν με το πώς θα βοηθήσουν τον πολίτη στα προβλήματα του, πώς θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους, πώς θα εξασφαλίσουν ασφάλεια στην Κοινωνία,  τρώγονται μεταξύ τους, ενδοκομματικά και μεταξύ τους τα κόμματα ... ένα κακόγουστο θέατρο επί σκηνής! Κι αυτό το χαράτσι των 3 Ε ανά παραστατικό του κ. Υπουργού που τα έχει κάνει όλα τέλεια, ως ισχυρίζεται, συν η συμμετοχή στα φάρμακα, συν το 1Ε ανά 3 φάρμακα στο Φ/Κ, δεν καταπίνονται με τίποτα. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με εισοδήματα 1000 Ε και κάτω. Αλλά ποιος νοιάζεται για τον πολίτη; Είναι πλέον εμφανές, σχεδόν κανείς! Τα κόκκινα δάνεια ανέβηκαν το 1ο τρίμηνο του ‘’24, θα τρίβουν τα χέρια τους τα funds. Kι όλοι όσοι διαχειρίζονται εκατομμύρια, να απαλλάσσονται φορολόγησης, αυτό κι αν είναι.

Ευτυχώς που και φέτος δηλώσαμε έτοιμοι για τις φωτιές. Εύχομαι να μην κλάψουμε θύματα και εκατομμύρια στρέμματα όπως τα πρόσφατα τελευταία χρόνια! Και φυσικά βρήκαμε τον αίτιο ...’’τους ιδιοκτήτες που δεν καθαρίζουν τους αγρούς’’! Ας καθαριστούν πρώτα τα Δημόσια και Δημοτικά κτήματα και μετά πετροβολάμε τους πολίτες.  Τα καλώδια και οι κολόνες της ΔΕΗ που είναι ανάμεσα στα κλαριά πεύκων σε πολλές περιοχές και γύρευε από πότε έχουν να συντηρηθούν, δεν είναι επικίνδυνα; Βρήκαμε τώρα την εύκολη λύση, τα ακαθάριστα οικόπεδα φταίνε’’ ψωμοτύρι στα χείλη των δημοσιογράφων. Και το 112 ξεφωνίζει ανεξαρτήτως ανάγκης, κι αυτό από το φόβο των Ιουδαίων, αν συμβεί κάτι να σου πουν ‘’σε προειδοποίησα’’ εσύ φταις. Τα έχουν όλα καλά μελετημένα! Ο φοβισμένος και ο άφραγκος είναι ευάλωτος στην όποια πίεση ή επιβολή.  Καταλήγει και πειθήνιο όργανο ή ξεσπάει σε ανύποπτο χρόνο και σε ανύποπτα σημεία. Ειδικά ο εγκλεισμός της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια ακόμα και κοιμισμένα συναισθήματα, αρρώστησε πολύ κόσμο ψυχικά και πνευματικά. Οι δε γενιές από τα τέλη της δεκαετίας του ‘’90 κι εδώ που δεν πρόλαβαν να δουν το πριν και να το ζήσουν, κι έπεσαν μέσα στον οικονομικό αναβρασμό και τα τοιαύτα, είναι η πιο ευάλωτη γενιά στο να ακολουθεί ότι τους λένε και τους δείχνουν. Δεν έχουν ακούσματα, εικόνες, παραδείγματα, αφηγήσεις από την οικογένεια, ως επί το πλείστον δεν έχουν πρότυπα αξιών ή αξιόλογων ατόμων, οπότε δεν έχουν το περιθώριο της σύγκρισης με το παρόν και της επιλογής για διεκδίκηση του καλύτερου. Έχουν υπνωτισθεί με την τεχνολογία και το διαδίκτυο και κινδυνεύουν η ζωή τους να υπάρχει μόνο μέσα από αυτό. Φταίμε οι μεγαλύτεροι που το αφήσαμε να συμβεί, αλλά εδώ αφήσαμε εμάς να μας συμβεί, επόμενο να συμβεί στα παιδιά μας.

Ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλίμονο αν δεν υπήρχαν και υγιή στοιχεία στην όποια Κοινωνία. Είναι αυτά που ξέρουν να αγωνίζονται και αυτά που δυστυχώς τις περισσότερες φορές πληρώνουν το μάρμαρο . Είθε να κάνει ξαστεριά στα μυαλά βασικά και στα θέματα της ζωής μας στη συνέχεια!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 

                       Ψυχανεμίσματα... 27 Ιουνίου , 2024.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: