Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Χορτάσαμε ''καλές'' ειδήσεις!

 



Τελικά έχουμε τρελαθεί στις ‘’καλές’’ ειδήσεις!  Σκοτωμοί, μαχαιρώματα, βιασμοί, πτώματα, εξαφανίσεις, πυροβολισμοί ακόμα κι έξω από σούπερ μάρκετ εν ώρα κίνησης, ξυλοδαρμοί, φωτιές, όλα αυτά στην καθημερινή ροή ειδήσεων. Αν σ’ αυτές προσθέσεις και τις επαναλαμβανόμενες ‘’ειδήσεις’’ τρόμου, σχετικά με καιρικά φαινόμενα, ή αρρώστιες, σίγουρα χρειάζεσαι καρδιοτονωτικά ή ηρεμιστικά. Οι σχέσεις έχουν δυσκολέψει πολύ, η ζωή το ίδιο, η επιβίωση για πολλούς πρόβλημα. Ανέχεια και χρέη οδηγούν σε γκρίνια και η γκρίνια ποτέ δε βγαίνει σε καλό. Αλλά συμβαίνει και σε εύρωστες οικογένειες, η αρρώστια του νταή, του απατημένου ή του ξεβολεμένου συζύγου ή συντρόφου. Να βράσω τα διπλώματα και τα πλούτη, αν είναι να σε ξυλοκοπούν ή να σε σκοτώνουν! Και δεν μπορεί μια σχέση να φτάνει απότομα σε μαχαίρωμα ή ξύλο χοντρό. Σίγουρα πρέπει να προϋπάρχουν δείγματα ότι κάτι δεν πάει καλά, είτε λεκτικής, είτε ψυχικής βίας και καταναγκασμού. Τίποτα τόσο χοντρό δε συμβαίνει έτσι ξαφνικά.

Η αλήθεια είναι πως όσο δεν αγγίζεις το πρόβλημα, τόσο θα είναι εκεί και θα σε βασανίζει... είναι φορές που η γροθιά στο μαχαίρι χρειάζεται, σου δίνει μεν πόνο , αλλά πετάς το μαχαίρι και τελειώνεις μια κι έξω! Διαφορετικά ή θα πονάς μονίμως ή θα καταλήξεις στα ακραία φαινόμενα που δυστυχώς πληθαίνουν τελευταία! Τελικά η βία που υπέστημεν  τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ψυχική και πνευματική, ίσως ευθύνεται και για όλη αυτή την τρέλα που επικρατεί στην Κοινωνία. Η βία γεννά βία και ο σωρευμένος θυμός που υπάρχει στους περισσότερους, κάπου ξεσπάει, αν όχι στο σωστό στόχο που του προκαλεί το θυμό, στον πιο εύκολο στόχο. Είναι τραγικό να μη νιώθεις πλέον ασφαλής ούτε στο δρόμο, ούτε στη σχέση, ούτε μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Είναι τραγική η ενδοοικογενειακή βία, η ασυδοσία που επικρατεί γενικώς, η έλλειψη σεβασμού, αξιών, ιδανικών και τόσα άλλα! Κι εκεί που λες πιάσαμε πάτο, άντε να σηκωθούμε, τσακ έρχεται άλλο νέο να σε κρατήσει στον πάτο που ίσως δεν έχει ακόμα πάτο! Και οι 300 αντί να ασχοληθούν με το πώς θα βοηθήσουν τον πολίτη στα προβλήματα του, πώς θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους, πώς θα εξασφαλίσουν ασφάλεια στην Κοινωνία,  τρώγονται μεταξύ τους, ενδοκομματικά και μεταξύ τους τα κόμματα ... ένα κακόγουστο θέατρο επί σκηνής! Κι αυτό το χαράτσι των 3 Ε ανά παραστατικό του κ. Υπουργού που τα έχει κάνει όλα τέλεια, ως ισχυρίζεται, συν η συμμετοχή στα φάρμακα, συν το 1Ε ανά 3 φάρμακα στο Φ/Κ, δεν καταπίνονται με τίποτα. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με εισοδήματα 1000 Ε και κάτω. Αλλά ποιος νοιάζεται για τον πολίτη; Είναι πλέον εμφανές, σχεδόν κανείς! Τα κόκκινα δάνεια ανέβηκαν το 1ο τρίμηνο του ‘’24, θα τρίβουν τα χέρια τους τα funds. Kι όλοι όσοι διαχειρίζονται εκατομμύρια, να απαλλάσσονται φορολόγησης, αυτό κι αν είναι.

Ευτυχώς που και φέτος δηλώσαμε έτοιμοι για τις φωτιές. Εύχομαι να μην κλάψουμε θύματα και εκατομμύρια στρέμματα όπως τα πρόσφατα τελευταία χρόνια! Και φυσικά βρήκαμε τον αίτιο ...’’τους ιδιοκτήτες που δεν καθαρίζουν τους αγρούς’’! Ας καθαριστούν πρώτα τα Δημόσια και Δημοτικά κτήματα και μετά πετροβολάμε τους πολίτες.  Τα καλώδια και οι κολόνες της ΔΕΗ που είναι ανάμεσα στα κλαριά πεύκων σε πολλές περιοχές και γύρευε από πότε έχουν να συντηρηθούν, δεν είναι επικίνδυνα; Βρήκαμε τώρα την εύκολη λύση, τα ακαθάριστα οικόπεδα φταίνε’’ ψωμοτύρι στα χείλη των δημοσιογράφων. Και το 112 ξεφωνίζει ανεξαρτήτως ανάγκης, κι αυτό από το φόβο των Ιουδαίων, αν συμβεί κάτι να σου πουν ‘’σε προειδοποίησα’’ εσύ φταις. Τα έχουν όλα καλά μελετημένα! Ο φοβισμένος και ο άφραγκος είναι ευάλωτος στην όποια πίεση ή επιβολή.  Καταλήγει και πειθήνιο όργανο ή ξεσπάει σε ανύποπτο χρόνο και σε ανύποπτα σημεία. Ειδικά ο εγκλεισμός της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια ακόμα και κοιμισμένα συναισθήματα, αρρώστησε πολύ κόσμο ψυχικά και πνευματικά. Οι δε γενιές από τα τέλη της δεκαετίας του ‘’90 κι εδώ που δεν πρόλαβαν να δουν το πριν και να το ζήσουν, κι έπεσαν μέσα στον οικονομικό αναβρασμό και τα τοιαύτα, είναι η πιο ευάλωτη γενιά στο να ακολουθεί ότι τους λένε και τους δείχνουν. Δεν έχουν ακούσματα, εικόνες, παραδείγματα, αφηγήσεις από την οικογένεια, ως επί το πλείστον δεν έχουν πρότυπα αξιών ή αξιόλογων ατόμων, οπότε δεν έχουν το περιθώριο της σύγκρισης με το παρόν και της επιλογής για διεκδίκηση του καλύτερου. Έχουν υπνωτισθεί με την τεχνολογία και το διαδίκτυο και κινδυνεύουν η ζωή τους να υπάρχει μόνο μέσα από αυτό. Φταίμε οι μεγαλύτεροι που το αφήσαμε να συμβεί, αλλά εδώ αφήσαμε εμάς να μας συμβεί, επόμενο να συμβεί στα παιδιά μας.

Ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλίμονο αν δεν υπήρχαν και υγιή στοιχεία στην όποια Κοινωνία. Είναι αυτά που ξέρουν να αγωνίζονται και αυτά που δυστυχώς τις περισσότερες φορές πληρώνουν το μάρμαρο . Είθε να κάνει ξαστεριά στα μυαλά βασικά και στα θέματα της ζωής μας στη συνέχεια!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 

                       Ψυχανεμίσματα... 27 Ιουνίου , 2024.


 

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Και πάλι η αποχή πρώτο κόμμα!

 


Πάνε και οι Ευρωεκλογές, έπεσαν πάλι έξω οι δημοσκοπήσεις, ως συνήθως. Υπήρξε μεγάλη αποχή 59% περίπου και οι ψηφίσαντες βρήκαν τρόπο να εκδηλώσουν την αγανάκτηση τους και να δώσουν κάποιο μήνυμα, όχι δυνατό ίσως, και φυσικά που το κάθε κόμμα το λαμβάνει όπως το βολεύει.  Η αποχή πάλι πρώτη δύναμη. Αυτή που επιτρέπει να χορεύει το 20% της Κοινωνίας και να αποφασίζει για τις ζωές όλων. Και ειλικρινά δεν κατάλαβα ποτέ,  πού είναι η δυσκολία που όλοι λένε συνέχεια,  ειδικά τα ΜΜΕ ''παραλία ή κάλπη;'' Υπνωτίζουν/αιχμαλωτίζουν τη σκέψη και σου γεννούν ανύπαρκτο δίλημμα.. Ένα ανύπαρκτο δίλημμα, γιατί και τα 2 τα συνδυάζεις όταν θέλεις, που όμως το επαναλαμβάνουν ώστε να γαντζωθεί στη σκέψη και να λειτουργήσει ως δίλημμα που οδηγεί στην αποχή τις περισσότερες φορές.

Από την επομένη λοιπόν των αποτελεσμάτων, αντί να πέσουν με τα μούτρα να δουν τι μπορούν να κάνουν καλύτερα για το καλό των πολιτών, άρχισαν τα κόμματα εσωτερικές αντιπαραθέσεις και η Κυβέρνηση διάφορες ερμηνείες για το αποτέλεσμα. Τους έφταιξε , κάποιος είπε, το ψήφισμα του νόμου των ομόφυλων, ούτε κουβέντα για ακρίβεια, κομμένες συντάξεις, δώρα, ακριβή ενέργεια, περίθαλψη, φόροι, ενοίκια, δάνεια κλπ. Φυσικά και αυτό για κάποιους μέτρησε αλλά όχι ότι ήταν το μόνο που έκανε 1 εκατ. ψηφοφόρους να τους φύγουν! Στους αγρότες από το 43,3% (2023) η ΝΔ έπεσε στο 28,1%. Στους νέους έχασε 17 μονάδες. Και στους ελεύθερους επαγγελματίες έπεσε από το 44,5% στο 28,4%. Στους συνταξιούχους και στα νοικοκυριά έχασε 11 και 12 μονάδες. Άρα; Αυτή ήταν η μόνη δυσαρέσκεια που διέκρινε ο κ. Υπουργός, η του ψηφίσματος για τα ομόφυλα ζευγάρια; Και η επιστολική ψήφος δεν πήγε και τόσο καλά. Ένα ποσοστό 15% των επιστολικών ψήφων ακυρώθηκε - Ψηφοδέλτια με συνθήματα ακόμα και με εξέταση ούρων βρήκαν οι εκλογικοί έφοροι. Και μέρες έπαιξε ως μόνο θέμα το θέμα του ανασχηματισμού, δηλαδή ως συνήθως ‘’αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς’’ . Ο κόσμος δεν διαμαρτυρήθηκε για πρόσωπα αλλά για πολιτικές που εφαρμόζετε Κύριοι και που οδηγούν τους πολίτες σε αναγκαστική πτώχευση. Τι να τον κάνει τον ανασχηματισμό όταν οι πολιτικές που ακολουθείτε παραμένουν ίδιες; Τι πρόκειται να αλλάξετε από αυτά που τους βαραίνουν, αυτό τους ενδιαφέρει. Η καθημερινότητα για πολύ κόσμο έχει γίνει αφόρητη, στέκονται ακόμα και μπροστά στα τρόφιμα και δεν ψωνίζουν, πάνε πιο πέρα μήπως βρουν φθηνότερα. Ενοίκιο και ΔΕΗ για κάποιους είναι ένας μισθός 800-1000 Ε. Περιττό να αναλύσω σε τι απελπισία βρίσκονται μισθωτοί και συνταξιούχοι ακόμα και με εισόδημα 1.500 Ε το μήνα, πόσο μάλλον οι πιο κάτω. Τους ζητάτε ασφάλειες να κάνουν, να καθαρίζουν οικόπεδα, να πληρώνουν μηχανικούς για βεβαιώσεις, πιστοποιητικά για πράσινη ενέργεια ακινήτου και τόσα άλλα που ναι μεν ως ένα βαθμό είναι σωστά, όμως από τι πορτοφόλια τα ζητάτε να γίνουν; Οδηγείτε απλά άλλους σε απελπισία και άλλους σε μεταβιβάσεις για να απαλλαγούν από τα ζητούμενα! Οι άλλοτε νοικοκυραίοι κατέληξαν με τη δική σας συμβολή, επαίτες και φτωχαδάκια.

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2023, το 21% του πληθυσμού της ΕΕ και το 26% της Ελλάδας ζούσε στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κι εσείς και όλα τα κόμματα το χαβά σας, πετάτε το γάντι ο ένας στον άλλον και ασχολείστε με τα ενδοκομματικά σας παρά με τις ανάγκες του λαού! Δώστε τους πίσω τα Δώρα, αυτοί οι 2 μισθοί/συντάξεις το χρόνο, έκλειναν τρύπες. Ειδικά τώρα θα ήταν ευχής έργο, τη στιγμή που προσπαθούν να επιβιώσουν με το 50% του εισοδήματος του 2009. Αλλά αυτό δεν το αγγίζετε, το έχετε προσπεράσει και το έχετε σκεπάσει με το ‘’δώσαμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια’’.  Ειδικά οι συνταξιούχοι θέλουν άλλη μια ζωή για να φτάσουν στο εισόδημα του 2009 με αυτές τις αυξήσεις που δίδονται. Ας είμαστε ρεαλιστές κι ας αφήσουμε κατά μέρος τα επικοινωνιακά τρικ. Θα πρέπει τουλάχιστον τώρα να αντιληφθήκατε πως έστω ψιχαλίζει και κάποιοι κουράστηκαν να τρώνε μόνο σανό. Θέλουν και κάτι άλλο. Πάντως κάτι που πρέπει να αναγνωρίζουμε σίγουρα στην ΝΔ είναι ότι κατάφερε να κυβερνάει χωρίς ισχυρή Αντιπολίτευση και με την αυτοδυναμία των εδρών της να περνάει ότι θέλει και όπως το θέλει.

Και πέρα από τα εντός, αν δούμε και τα έξω, κι αυτά δεν πάνε καλύτερα. Γερμανία και Γαλλία έπαθαν και πάνε σε εκλογές. Σημαίνει ότι γενικά οι πολίτες της ΕΕ άρχισαν να εκδηλώνουν την οργή και τη δυσαρέσκεια τους με τις κρατούσες πολιτικές γραμμές. Χρήματα για να ξαναχτιστεί η Ουκρανία υπάρχουν, για να φάνε τα εκατομμύρια των φτωχών της Ευρώπης δεν υπάρχουν;  

Καλό τριήμερο , και καλή Φώτιση απ’ άκρη σε άκρη.

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου/

ΠΗΓΉ: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

                        ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... ΠΕΜΠΤΗ 20/6/24

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

MEMORIES: ΈΝΑ ΧΑΔΙ - ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2010



8οι Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες Νίκη Παπουλάκου ΕΝΑ ΧΑΔΙ Ο Συνθέτης Σπύρος Σαμοΐλης συνθέτει και διευθύνει το τραγούδι "ΕΝΑ ΧΑΔΙ της Νίκης Παπουλάκου, στους 8ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες στην Λευκίμμη της Κέρκυρας.

 

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΠΑΣΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ!

 



Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα χρήματα και στον χρόνο είναι η εξής: Πάντα ξέρεις πόσα χρήματα έχεις, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πόσο χρόνο έχεις. Αν αυτό το είχαμε στο μυαλό μας καθημερινά ίσως ήμασταν καλύτεροι άνθρωποι. Ειδικά οι ‘’μεγάλοι’’ του Πλανήτη που σωρεύουν δις και οι λαοί πεινούν! Αυτοί που αφήνουν να χάνεται κόσμος με πολέμους, διεκδικήσεις και συμφέροντα. Οι ίδιοι που τάχα επέβαλαν τον εμβολιασμό και τον εγκλεισμό λόγω ιού, από ενδιαφέρον για τη ζωή των πολιτών, οι ίδιοι αυτοί επιτρέπουν να πέφτουν οι βόμβες βροχή και να χάνονται χιλιάδες άνθρωποι και να καταστρέφεται η ζωή τους. 10 εκατομμύρια απομακρύνθηκαν από το Σουδάν μόνο. Αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών, μόνο αναστάτωση και κακό μπορεί να φέρουν, παρά κάτι καλό. Στη Γάζα στο 80% η ανεργία, χώρια οι νεκροί, χώρια τα ερείπια.

Άραγε μπορεί η Ευρώπη να θρέψει τα τόσα εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων; Εδώ δεν έχει να θρέψει τα δικά της παιδιά. Ήδη σε πολλά Κράτη διαμαρτύρονται κατά διαστήματα για πολλά. Και βγήκε ο Γερμανός Υπουργός να πει πως πρέπει να προετοιμαστούμε για Παγκόσμιο πόλεμο ως το 2029. Μα δε χρειαζόταν να μας το πει, γυρεύοντας πάνε από τότε που τα έβαλαν ανοιχτά με τη Ρωσία και τώρα μάλιστα που έδωσαν το ελεύθερο στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με τα όπλα της Δύσης. Αδιαφορούν για τις απειλές του Ρώσου περί πυρηνικών, αν δεχθεί επίθεση. Και φυσικά την πληρώνουν οι λαοί, τα κεφάλια ταξιδεύουν, ανταλλάσουν χειραψίες και φιλοφρονήσεις και αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου σύμφωνα πάντα με τα μεγάλα συμφέροντα κι όχι με το συμφέρον των πολιτών.

 Κι αυτό το σήριαλ του ‘’πόθεν έσχες’’ κάποτε πρέπει να σταματήσει. Αφού το πόθεν ούτε ελέγχεται, ούτε δηλώνεται, τι νόημα έχει η καταγραφή περιουσιών αφού δεν ελέγχεται το πώς προήλθαν; Η περιουσία του τάδε έχει ελεγχθεί λένε... δηλαδή σε τι έχει ελεγχθεί αν τα διαμερίσματα είναι 39 κι όχι 40 ή αν τα δις είναι όλα δηλωμένα; Η πηγή των χρημάτων , το ‘’πόθεν ΄΄   δηλαδή δεν απασχολεί; Μα αυτό είναι το ουσιαστικό. Και αυτό ούτε ψάχτηκε ούτε απαντήθηκε.


 Επίσης μεγάλη πρόκληση για τον κόσμο που κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το σπίτι που μένει ή το έχει χάσει ήδη, για τον κόσμο που έχει χάσει το εισόδημα του ή είναι στα μισά του προ 10ετίας εισοδήματός του, ενώ τα πάντα έχουν πάει 100 -200% τουλάχιστον πάνω, να διαβάζει τις αλυσίδες ακινήτων και τα δις καταθέσεων του καθενός που έπαιξε μάλιστα και ρόλο στην  βίαιη πτώχευση του.  Και αρρωστημένα εκφράζει το θυμό του με την αποχή στις εκλογές και δεν καταλαβαίνει πως ‘’εγκληματεί’’ κατά του εαυτού του, των παιδιών του και των γύρω κατ’ επέκταση. Αυτή την κακώς εννοούμενη αντίσταση δεν την κατάλαβα ποτέ. Τι νομίζουν πως κάνουν; Αφήνουν την τύχη τους στο 20% των ψηφιζόντων, αυτό κάνουν. Και μετά φωνάζουν και διαμαρτύρονται από τον καναπέ και το διαδίκτυο, αλλά ποιος τους ακούει και γιατί να τους ακούσει άλλωστε;

 Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι, ήδη οι φωτιές κάνουν θραύση καθημερινά, βέβαια ο ΠΘ είπε πως είμαστε ‘’έτοιμοι’’. Πάντως κάθε φορά που ακούω αυτό το ‘’έτοιμοι’’ με πιάνει ένα σφίξιμο στο στήθος. Εύχομαι η φετινή ετοιμότητα να είναι αποτελεσματική. Είχαμε και την γαστρεντερίτιδα/σαλμονέλα στη Μαγνησία/Θεσσαλία και τώρα μετά από ένα χρόνο έκαναν έλεγχο στο νερό με αφορμή την ομαδική ασθένεια! Ο έλεγχος των υδάτων δεν θα έπρεπε να έχει γίνει μετά αυτό το χαλασμό και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας; Τώρα βρήκαν πως όχι μόνο το πόσιμο αλλά και από γεωτρήσεις είναι ακατάλληλο ακόμα και για πότισμα. Δεν θέλω καν να φανταστώ στη συνέχεια τι θα φάμε και τι θα πιούμε. Κακοποιήσαμε τη φύση και το τίμημα πέφτει βαρύ πάνω μας  και μυαλό δεν βάζουμε. Περιμένουμε 45άρια και 50άρια λένε... άσε που οι τίτλοι γενικώς, όχι μόνο για τον καιρό, σε στέλνουν αδιάβαστο. Είναι οι περισσότεροι ότι πρέπει για τρομοκράτηση! π.χ. ‘’ΣΟΚ – Κλείνουν οι Τράπεζες – ανατροπή για την καταβολή συντάξεων’’ ... ανοίγεις και διαβάζεις πως θα κλείσουν του Αγ. Πνεύματος, λες και τόσα χρόνια δεν έκλειναν! Έλεος πια, παραπλανητικοί τίτλοι με ροπή στην τρομοκράτηση του αναγνώστη!

 Ευτυχία είναι να ζεις τη ζωή που εσύ θέλεις κι όχι τη ζωή που οι άλλοι θέλουν για σένα! Και το σπουδαιότερο; Να είσαι ο εαυτός σου! Μεταφορικά, σήμερα δυστυχώς αρκετοί,  ζούμε τη ζωή που τα μεγάλα κεφάλια μας υποχρέωσαν να ζήσουμε, υποβιβάζοντας μας το βιοτικό επίπεδο.

Και ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 50 έχουν λίγα περιθώρια για να σταθούν στα πόδια τους και να ζήσουν όπως ζούσαν, ή όπως θα ήθελαν. Και παρ’ όλα αυτά που έχουν συμβεί, έχουν το θράσος να βγαίνουν στα κανάλια και να το παίζουν σωτήρες και να τα παρουσιάζουν όλα ρόδινα! Και φυσικά θα το πω για πολλοστή φορά, εμείς τους δίνουμε αυτό το δικαίωμα, εμείς το αφήνουμε !

 Και κλείνω με μια απορία που την έχω κάθε φορά που πάμε σε εκλογές: Τόση προθυμία για ένα ναυαγισμένο πλοίο, να τσακώνονται ποιος θα το πάρει, τι να πω. Και γιατί τόσα κόμματα; Δεν μπορεί να σχηματιστεί μια νέα δύναμη, νέο αίμα, νέα οράματα και να κατέβει σε εκλογές; Πήξαμε στα κόμματα με μεταγραφές λες και είναι ποδοσφαιρικές ομάδες. Αλλάζουν θέσεις, ονόματα, ΑΦΜ, λειτουργούν σαν Εταιρίες, χρωστούν κλπ. Όταν χρωστάς είσαι υπό, όπως κι όταν έχεις χορηγούς, εξαρτάσαι οπότε δεν είσαι ελεύθερος να προασπίσεις συμφέροντα άλλων, λυπάμαι αλλά η δική μου λογική αυτό λέει. Αλλά φαίνεται πως η πολιτική  ηγεσία μας έχει γίνει συνήθεια και η συνήθεια Δευτέρα φύση, έχουμε κολλήσει.

Καλό Καλοκαίρι!

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

               Ψυχανεμίσματα.... 13.6.24

ΟΣΑ ΘΕΛΩ ΚΡΥΜΜΕΝΑ... ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΝΕΟ

 


Μουσική - Ερμηνεία : Θανάσης Παπαβασιλείου Στίχοι : Νίκη Παπουλάκου Κιθάρες : Θανάσης Παπαβασιλείου Μπάσο : Χρήστος Ρεπούσης Πλήκτρα : Άκης Μελής Ενορχήστρωση : Θανάσης Παπαβασιλείου - Άκης Μελής Προγραμματισμός - Ηχογράφηση - Μίξη : Άκης Μελής Η ηχογράφηση έγινε στο " Earth Sound Studio ".. .................................................................. " Όσα θέλω κρυμμένα " Πως περνάνε τα χρόνια πως περνάει ο καιρός τη ζωή μας μικραίνουν τα γιατί και τα πως !.. Πόσα όνειρα αλήθεια παρατάς στη στροφή κολυμπάς στη συνήθεια και μετράς αντοχή !.. .........................Ref.................................. Όσα θέλω κρυμμένα δεν τολμάς ν ΄αντικρίσεις τόσα χρόνια χαμένα στα στερνά θα μετρήσεις κι αν χαθείς στο κοπάδι που σε βάζουν να ζήσεις την ψυχή στο σκοτάδι ξεχασμένη θ ΄αφήσεις.. Για να μείνεις απ΄ έξω θέλει δύναμη , τόλμη δεν μπορείς να διαλέξεις κι είσαι μέσα ακόμη Πόσα όνειρα αλήθεια παρατάς στη στροφή κολυμπάς στη συνήθεια και μετράς αντοχή !.. .........................Ref.................................. Όσα θέλω κρυμμένα δεν τολμάς ν ΄αντικρίσεις τόσα χρόνια χαμένα στα στερνά θα μετρήσεις κι αν χαθείς στο κοπάδι που σε βάζουν να ζήσεις την ψυχή στο σκοτάδι ξεχασμένη θ ΄αφήσεις..


Δυο λόγια από το συνθέτη και ερμηνευτή εδώ :ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ σε ρυθμό " Reggae ".!!! Καλημέρα φίλες φίλοι !! Προσπαθώντας να ελαφρύνουμε λίγο την ατμόσφαιρα με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας , συν την αφόρητη ζέστη , της δίνουμε νότες αισιοδοξίας και χαμόγελα.!! " Όσα θέλω κρυμμένα " , ο τίτλος και οι Υπέροχοι στίχου ανήκουν στην καλή μου φίλη Niki Papoulakou !!! Η μουσική κι η ερμηνεία από την αφεντιά μου...Μεγάλη κι η προσφορά του Μάγου Akis Melis😘 ( Earth Sound Studio )..!!.Ήταν στο συρτάρι γύρω στα 6 με 7 χρόνια...Ήρθε η ώρα του ..Με δυνατά ΓΚΑΖΙΑ !!! ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ !!!😘


ΝΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Καλό μήνα, καλή ψήφο!

 


Ευτυχώς προέκυψαν η νίκη του ΠΑΟ (πρωταθλητής Ευρώπης στο Μπάσκετ) και η νίκη του Ολυμπιακού 

(πρωταθλητής  Conferace Legue )  και γέλασε λίγο το χειλάκι μας και βγήκαμε στους δρόμους πανηγυρίζοντας. Νενικήκαμεν! Ισχυρά τα μέτρα και πάλι στο τέλος προέκυψαν ζημιές στο γήπεδο, αλλά ευτυχώς όχι σοβαρά επεισόδια.  Σε 145 πόλεις της Ελλάδας ο κόσμος ξεχύθηκε μες τη νύχτα και πανηγύριζε μέχρι πρωϊας. Το είχε ανάγκη φαίνεται, να ουρλιάξει, να φωνάξει να εκτονώσει πνιγμένα συναισθήματα από διάφορα που του συμβαίνουν. Μου θύμισε το 1971 με τη νίκη του ΠΑΟ  στο ΓουέμπλειΙ Σαν όνειρο θυμάμαι την κοσμοπλημμύρα στους δρόμους. Αυτός ο υπέρμετρος ενθουσιασμός και η συγκίνηση είναι κι ένα μέρος εκτόνωσης, από τακτικές καταπίεσης που υφιστάμεθα. Είναι αποδεκτές και από τους άνω, γιατί αποφορτίζουν και συμφέρουν! Κι ήρθαν και τα δύο στην κατάλληλη στιγμή. Όλα τα κόμματα μαζί δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τόσο κόσμο! Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η απομάκρυνση του κοινού από τις πολιτικές εξελίξεις. Είμαστε προ των πυλών των Ευροεκλογών και αμφιβάλλω αν ο καθένας μας έχει κάνει μια έρευνα προσώπων κι έχει καταλήξει κάπου μετά από σκέψη. Πολύ φοβάμαι πως πάλι στα τυφλά θα ψηφίσουμε οι περισσότεροι με γνώμονα ‘’το μη χείρον βέλτιστο’’ ή δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία να πάμε στην κάλπη. Λυπηρό είτε το ένα συμβεί, είτε το άλλο! Δεν είναι αντίσταση αυτό, κι ας το νομίζουν κάποιοι. Τον εαυτό τους βλάπτουν και τους γύρω φυσικά που υφίστανται το όποιο αποτέλεσμα χωρίς να το έχουν επιδιώξει.

Ο κάθε άνθρωπος αυτοσυστήνεται με την εν γένει συμπεριφορά του... το όνομα του μπορεί να το ξεχάσεις, τη συμπεριφορά του όμως όχι! Το ίδιο και οι Κυβερνήσεις αυτοσυστήνονται με όσα εφαρμόζουν αν είναι για όφελος του λαού ή ενάντια στο συμφέρον του λαού.  Παρ’ όλα αυτά μένουμε στο όνομα, στο κόμμα και ξεχνάμε τι έπραξαν, πόσο μας έβλαψαν (αν μας έβλαψαν) ή το αντίθετο, πόσα καλά μας έκαναν. Άλλοι πάλι ψηφίζουν με το τι ψήφιζε η οικογένεια! Άλλοι πάλι για το βόλεμα, τα ρουσφέτια τα λεγόμενα. Ένα μικρό ποσοστό ψηφίζει με γνώμονα το καλό του τόπου και της Κοινωνίας. Ειδικά όταν ψηφίζουμε για Ευρωκοινοβούλιο, όπως και στις Δημοτικές εκλογές, δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί το κόμμα, όσο οι ικανότητες ανθρώπων που μπορούν να κάνουν καλό στο τόπο ή να μας εκπροσωπήσουν και να μας υπερασπίσουν όταν/όποτε χρειαστεί στη Βουλή της Ευρώπης επάξια, με αξίες και αγάπη για τη Χώρα και τους πολίτες της. Αλλά είπαμε δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ψηφίζουμε ότι βλέπουμε πιο συχνά στο γυαλί. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που για πολλά έτη τα ίδια πρόσωπα εμφανίζονται στα πάνελ καναλιών ή ραδιοφωνικών σταθμών. Ξέρουν ότι δεν πάμε παραπέρα, στεκόμαστε σε αυτά που ακούμε από συγκεκριμένα άτομα και αυτό βολεύει κι έχει αποτέλεσμα από ότι έχουμε δει. Το κακό ήταν και είναι ότι η Κοινωνία μας έπασχε και πάσχει από έλλειψη ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών, πλεονάζουν οι ανενεργοί και οι μη έχοντες διάθεση να ζορίσουν το μυαλό τους! Και μοιραία  πληρώνουν και οι υπόλοιποι της επιπτώσεις αυτού!! ...

Όλες οι κινήσεις καθαρά επικοινωνιακές και στη συνέχεια τηγανίτα τίποτα. Τάχα μου κατέβασαν τιμές 4000 είδη και δε χρειάζεται πλέον το ταμπελάκι της μείωσης των τιμών. Όποιος κατάλαβε τη μείωση να μου το γράψει. Αλλά το λέγε , λέγε,  σε κάνει στο τέλος να πιστεύεις το απίστευτο. Ενώ το πορτοφόλι είναι άδειο, ενώ χρωστάς παντού ή δυσκολεύεσαι να πληρώσεις στην ώρα τους λογαριασμούς σου, η πλύση εγκεφάλου ότι όλα βαίνουν καλώς και πως προς μία κατεύθυνση είναι οι Σωτήρες, σε αποβλακώνει και το πιστεύεις ως μόνη λύση.

Εύχομαι την Κυριακή αυτή να υπάρξει η έκπληξη τουλάχιστο σε προσέλευση για ψήφο, όσο για το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι, θα είναι καλύτερο από την αποχή.

Κι όπως έλεγε ο Έρμαν Έσσε, Γερμανός Φιλόσοφος :Οι μικροαστοί προτιμούν την άνεση από την ηδονή, το βόλεμα από την ελευθερία, και μια ευχάριστη θερμοκρασία από την εσωτερική φλόγα που καίει τα σωθικά. Ειδικά το βόλεμα είναι αυτό που μας έφαγε. Για ένα βόλεμα κατάπιαμε πολλά όλα τα χρόνια, παραβλέψαμε πολλά και το αφήσαμε το θέμα να φτάσει εδώ που έφτασε. Ποτέ δεν είναι αργά όμως να αλλάξουμε σελίδα. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να φερόμαστε στον άλλο όπως του αξίζει και να εκτιμάμε συμπεριφορές και πράξεις ανθρώπων κι όχι ονόματα..

Να ευχηθώ κλείνοντας συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό που κατέκτησε το έπαθλο, τιμή και δόξα για τον Πειραιά μας! Καλή αποτελέσματα στις εκλογές της Κυριακής  και  έναν καλό μήνα χωρίς δυσάρεστα!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

Ψυχανεμίσματα... Πέμπτη 6 Ιουνίου, 2024.