Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Πολίτες πολλών ταχυτήτων!

 


Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους. Έχουμε άραγε; Η ανισότητα παντού, ακόμα και στον εργασιακό χώρο γενικά και ειδικά! Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων είτε εργάζονται και  δύσκολα τα φέρνουν  βόλτα λόγω χαμηλής αμοιβής, είναι κι εκείνοι βέβαια που τρώνε με χρυσά κουτάλια, ή απολαμβάνουν ‘’υψηλής’’ μεταχείρισης,  και κάποιοι που πληρώνονται  χωρίς να δίνουν παρόν στην  υπηρεσία, καλή ώρα ο Παλαιοχριστιανός όπως συστήνεται. Μου θύμισε πως είχα φίλες που δούλευαν στο δημόσιο, έβγαιναν για ψώνια, για κομμωτήριο και επέστρεφαν ή έπαιρναν όλο άδειες. Αυτά στον Ιδιωτικό τομέα ούτε στο όνειρο σου. Εδώ πολλοί δεν παίρνουν και άδειες και χωρίς να τις πληρώνονται ή και υπερωρίες, αλλά τέλος πάντων είπαμε. Γι αυτό αυτή η κλίση προς θέσεις Δημοσίου, για εξασφάλιση καρέκλας , πλεονεκτημάτων και σιγουριάς (αργίες, επιδόματα, άδειες κλπ.). Η ανισότητα και η μη αξιοκρατία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει δυστυχώς, όπως φαίνεται!

Έχουμε αναλογιστεί πόσες ώρες, μέρες, μήνες έχουμε χάσει συζητώντας και αναλύοντας διάφορα, ακόμα και ανοησίες, μένοντας έξω από τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας μας κι ενώ ψηφίζονται διάφορα που αφορούν τη ζωή μας και τα δικαιώματα μας;  Ζούμε στην εποχή  που το ίσιο παίζει για στραβό και το στραβό για ίσιο! Ζούμε στην εποχή που το ψέμα και η απάτη κυκλοφορούν με φωτοστέφανο και δικάζεται η αλήθεια.

Ο ψεύτης αποκτά μεγαλύτερο θράσος όταν ξέρει πως το ακροατήριο δεν διαθέτει καλή μνήμη, οπότε δεν μπαίνει στον κόπο να φιλτράρει το τι θα πει! Και έχουμε δώσει δείγμα ασθενούς μνήμης. Και το δούλεμα πάει σύννεφο. Αργά και σταθερά κατάφεραν όλες οι Κυβερνήσεις, ειδικά των τελευταίων 14 χρόνων να μας κόψουν εισοδήματα, να μας επιβάλλουν παράλληλα καινούργιους φόρους, να εξαφανίσουν παλιές φοροαπαλλαγές, να εξαφανίσουν  υγιή Ταμεία με τις ενοποιήσεις που έγιναν, να ‘’αδικήσουν’’ όσους δούλεψαν περισσότερα χρόνια και πλήρωναν βαρβάτες εισφορές και για περίθαλψη και για σύνταξη, και το θέμα της περίθαλψης οδηγείται σε εξαφάνιση. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού κι όσο κι αν προσπαθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν, η κοινή λογική το λέει και το βλέπουμε αν τύχει και βρεθούμε για κάποιον δικό μας ή οι ίδιοι. Πώς λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που εξαντλούνται από τις απαιτήσεις του πρωϊνού ωραρίου, θα μπορούν να ανταποκριθούν στα απογευματινά χειρουργεία, πού θα φιλοξενούνται οι ασθενείς; Και κάτι ακόμα, άλλο ένα έκτακτο χειρουργείο που ακόμα και νύχτα μπορεί να γίνει, συνήθως τα χειρουργεία δεν συνέβαιναν βράδυ παλιά, ακόμα και οι εξαγωγές δοντιών, τις έκαναν πρωί. Και δεν θα το αναλύσω το γιατί, πιστεύω πάντως πως δεν ήταν τυχαίο! Πλαφόν λοιπόν τα 2000 Ε για τα απογευματινά ιατρεία. Και είμαι σίγουρη πως το φακελάκι δεν πρόκειται να λείψει. Κι έτσι με ξένα κόλλυβα κάνει μνημόσυνο ο κ. Υπουργός. Προσπαθεί να βελτιώσει την αμοιβή των γιατρών μέσω της τσέπης των ασθενών. Και δεν έφτανε, αυτό ήρθε και η εφαρμογή της αύξησης των φαρμάκων και τη μείωση της συμμετοχής του Ταμείου /Κράτους, οπότε το βάρος πέφτει πάλι στον ασφαλισμένο ασθενή. 102 χιλ. ασθενείς είναι σε αναμονή ακόμα και 2 χρόνια για χειρουργείο... καταλαβαίνουμε για τι μπίζνες μιλάμε με την καθιέρωση απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή; όλα μελετημένα Μας έλεγαν και το παραμύθι επιδότησης για τα γενόσημα κι αφού το χωνέψαμε τώρα κόβουν κι από εκεί! Συζητιέται και νέο χαράτσι Γεωργιάδη στις διαγνωστικές εξετάσεις: 3 ευρώ για απεικονιστικές και 1 ευρώ για εργαστηριακές. Αν βάλεις και τα 10 Ε του γιατρού που γράφει φάρμακα και 1 Ε στο Φ/Κ ανά 3 φάρμακα, χαιρετίσματα. Το μάρμαρο της κακής διαχείρισης Υπουργείου και ΕΟΠΠΥ, καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι. Δε φτάνει που πληρώνουν και οι επικουρικές συντάξεις εισφορά περίθαλψης, ενώ ουδεμία σχέση έχουν, δε φτάνει η υψηλή συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις, δε φτάνει η εις το ακέραιο διαφορά τιμής πρωτοτύπου να βαραίνει τον ασθενή, συνέχεια σοφίζονται κι άλλα. Άσε τις ελλείψεις που σε αναγκάζουν να προσφύγεις σε άλλα σκευάσματα αν είναι ανάγκη και που φυσικά τα πληρώνεις.  Τα δε Νοσοκομεία να εύχεσαι να μη χρειαστείς να περάσεις το κατώφλι τους, πέρα από τις ελλείψεις προσωπικού, μηχανημάτων κλπ. είναι κι αυτές οι μολύνσεις που πολλοί μπήκαν όρθιοι για μια επέμβαση ρουτίνας κι έφυγαν για τον Αγ. Πέτρο από ενδονοσοκομειακή μόλυνση.

Δυστυχώς, όλα έγιναν με τέχνη, ότι αφαιρέθηκε μέχρι σήμερα κι ότι μας φόρτωσαν! Οι διαμαρτυρίες όταν όποτε έγιναν ή διαλύονται με δακρυγόνα στο τέλος ή δε λαμβάνονται υπ’ όψιν.  Και πόσα άλλα θα σκάσουν στη συνέχεια, ψηφίσματα που αγνοούμε και θα τα βρούμε ξαφνικά μπροστά μας. Πάντως όταν θέλουν για Χ λόγους,(και δεν εννοώ τους διαμαρτυρόμενους) δεν συμβαίνει κανένα παρατράγουδο στις διαδηλώσεις,  π.χ. το κατέβασμα των αγροτών στην Αθήνα.

Στοιχεία μυθοπλασίας έχουν όλα αυτά που μας δείχνουν και μας  λένε, στοιχεία πραγματικότητας έχει μόνο αυτό που εσύ βλέπεις, αντιλαμβάνεσαι και βιώνεις στην καθημερινότητα σου! Επιλογή σου λοιπόν ... μυθοπλασία ή πραγματικότητα;

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

 Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 

                          -Ψυχανεμίσματα.... 29.02.2024

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: