Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΦΥΓΑΝ, ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΔΕΥΣΜΕΥΣΕΙΣ!

 


'Τα βάζεις όλα στο ίδιο σακί ή σάκο'' γνωμικό/παροιμία, που σημαίνει εξίσωση αντικειμένων ή προσώπων, ουδόλως προτρέπει σε φόνο, ή υπονοεί φόνο, ούτε για χιούμορ πρόκειται. Αυτά τα Ελληνικά έμαθα στο σχολείο και την έννοια τους. Τώρα έχουμε χαθεί στις ‘’μεταφράσεις’’ της ίδιας μας της γλώσσας, σε κατεύθυνση της αντίληψης και της σκέψης,  σε λάθος έννοιες λόγων, φράσεων, γεγονότων κλπ. , Έχουμε πλήρη άγνοια γνωμικών/παροιμιών, εκφράσεων και εννοιών, έχουμε χάσει γενικώς τη γλώσσα μας και προβαίνουμε σε ελεύθερη μετάφραση οποιασδήποτε δήλωσης ή φράσης, βγάζοντας συμπεράσματα και νοήματα διάφορα, σύμφωνα με τη δική μας νοηματική στρέβλωση κι έχουμε και ακολούθους, θεατές, ακροατές, αυτό κι αν είναι! Δε συνεχίζω επ’ αυτού και ο νοών νοείτο!

Μετά από πολύμηνη δημόσια συζήτηση και αντιπαραθέσεις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων. Το θέμα δε νομίζω ότι ήταν τόσο η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, (γιατί αυτό θα μπορούσε να τακτοποιηθεί με προσθήκες στο νόμο για σύμφωνο συμβίωσης )όσο το να αποδεχθούμε επίσημα αυτό τον τρόπο ζωής και αυτή τη μορφή οικογένειας, δίνοντας βήμα στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα όλους αυτούς τους μήνες, στους ομοφυλόφιλους να εκθέτουν τα προσωπικά τους, να μιλούν για τις εμπειρίες τους, τους έρωτες τους και ότι άλλο τους καθιστά πρώτο θέμα στην Κοινωνία. Από κει και πέρα είναι θέμα της Κοινωνίας αν θα κρατήσει τις δικές της αξίες ή αν θα μεταλλαχθεί σε ότι νέο προβάλλεται. Επιτέλους λοιπόν που τελείωσε το θέμα με τη ψήφιση να ασχοληθούμε και με τα θέματα που μαστίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της Κοινωνίας. Μετά την ακρίβεια στα τρόφιμα,  μετά τα απογευματινά χειρουργεία, μετά τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία, ήρθε και η ακρίβεια στα φάρμακα! Αλίμονο στα γεροντάκια! Έβγαλαν τα χρόνια της κρίσης τα γενόσημα για να πληρώνει εξ’ ολοκλήρου τη διαφορά τιμής του πρωτότυπου ο ασφαλισμένος και το Ταμείο να καλύπτει το γενόσημο. Τώρα με νόμο που ψήφισαν το 2021 για να εφαρμοστεί Ιούλιο του 2023 και με παράταση που έδωσε τότε ο κ. Χατζηδάκης (λόγω εκλογών υποθέτω) για Ιανουάριο 2024, ο νυν Υπουργός τον  εφήρμοσε και παθαίνουν ταραχή οι άνθρωποι που πάνε να πάρουν τα φάρμακα τους και τα χρήματα για τη συνταγή είναι τα διπλά. Κι αυτό διότι ως εξήγησε ο κ. Υπουργός, το Ταμείο δέχεται πλέον, την χαμηλότερη τιμή του γενοσήμου και επ’ αυτής ισχύει το μηδέν συμμετοχή ή το 25%. Διαφορετικά επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Πολλοί έφυγαν χωρίς φάρμακα από το φαρμακείο γιατί δεν είχαν να πληρώσουν. Είπε μάλιστα να ζητάμε από τον Φαρμακοποιό το φθηνότερο για να μην πληρώνουμε συμμετοχή ή το 25% ανάλογα. Δεν μας είπε όμως αφού όλα είναι ίδια όπως είπε, προς τι οι τόσες μεγάλες διαφορές στις τιμές τους; Τι περισσότερο και τι λιγότερο έχουν μέσα; Και κάποιος που έχει συνηθίσει σε μια αγωγή θα πάρει νέο φάρμακο έχει δεν έχει αποτέλεσμα, μόνο και μόνο γιατί είναι φθηνό;. Ωραία λογική ! Ποιος εγγυάται για την καταλληλότητα του φθηνότερου; Αυτό δείχνει σε ποια υπόληψη έχουν τον πολίτη ασθενή και ειδικά την Τρίτη ηλικία! Δηλαδή ο γιατρός να γράφει την ουσία και ο ασθενής να επιλέγει το πιο φθηνό, κάνει δεν κάνει, έχει δεν έχει αποτέλεσμα στον οργανισμό του. Tα γύρισε στη συνέχεια βλέποντας τη δυσαρέσκεια και αντίδραση και πέρασε στα 3 Ε επιβάρυνση, ανεξαρτήτως τιμής γενοσήμου. Πάντως το θέμα της περίθαλψης πάει για τίτλους τέλους! Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι κατά πόσον αγαπούν αυτό το λαό που κυβερνούν.

Από τα Μνημόνια βγήκαμε τυπικά, ουσιαστικά διατηρούμε όλες τις δεσμεύσεις που πολλές έχουν ψηφιστεί και θα σκάνε σε ανύποπτο χρόνο, όπως και το ΕΚΑΣ είχε ψηφιστεί το 2013 με εφαρμογή μετά το 2015. Δηλαδή στους ασφαλισμένους δεν καταπατώνται δικαιώματα σε σχέση με φάρμακα και περίθαλψη; Δεν είδα ευαισθητοποίηση από όλους εσάς που κόπτεσθε μήνες τώρα για τα δικαιώματα των παιδιών των ομοφύλων!

 Τέλος, όσον αφορά το τραγικό θέμα των Τεμπών ο κ. Αγοραστός κλήθηκε στην Επιτροπή και επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής για να μην καταθέσει. Η Επιτροπή μετά την άρνησή του, τον αποδέσμευσε για να προχωρήσει στους επόμενους μάρτυρες. Γεγονός είναι πάντως ότι όποτε συγκροτείται Εξεταστική Επιτροπή είναι κάτι σαν το ‘’στρίβειν δια του αρραβώνος’’. Πείτε μου ποιες και πότε κατέληξαν σε αποτέλεσμα, πότε κάθισαν υπαιτίους στο σκαμνί ή δέσμευσαν περιουσίες αμφιβόλου προέλευσης; Και να καταλήξουν κάπου συνήθως τους ρίχνουν στα μαλακά και τις περισσότερες φορές τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Πριν μπούμε στα Μνημόνια το χρέος ήταν 300 δις (2009) και σήμερα μετά από 13 χρόνια λιτότητας και περικοπών και φτωχοποίησης μεγάλης μερίδας της Κοινωνίας, έχει φτάσει τα 406,5 δις ... πού πάνε τα λεφτά; Κι όλοι αυτοί με καταθέσεις εκατομμυρίων στο απυρόβλητο και ζητούν τα σπασμένα να τα βγάλουν από τον πολίτη! Θλίψη, θυμός και φρίκη για όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά και για όλους εκείνους που φορούν παρωπίδες, ακόμα κι αν δεν έχουν να φάνε!

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΏΝ''\

ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ... 22.02.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: