Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Το τίμημα της πολύχρονης ανοχής και αδιαφορίας μας για τα κοινά!

 


Η φωτο από δημοσίευμα της ''Βραδυνής'' 8 Σεπτ.

Και μετά τον Daniel πριν καλά καλά καθαρίσουν σπίτια και δρόμοι, πριν καλά καλά μετρήσουν απώλειες και ζημιές, ήρθε ο Elias και τους αποτέλειωσε. Και θα έρθουν πολλοί στη συνέχεια, γιατί μόλις πατήσαμε στο κατώφλι του φθινοπώρου και ακολουθεί χειμώνας με βροχή και χιόνια. Τραγικές οι εικόνες, πιο τραγικό αυτό που ζουν οι άνθρωποι εκεί, και κάποιοι το αντιμετωπίζουν φυσιολογικά, κάτι σαν κισμέτ να πούμε. Η μανία της φύσης, η κλιματική κρίση, η ατυχία του Βόλου, οι κάτοικοι που ήθελαν να πεθάνουν όσοι χάθηκαν ... και τι δεν έχουμε ακούσει! Το μόνο που δε φταίει και δεν έφταιξε ποτέ όλα τα χρόνια, είναι το Κράτος, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι που τα έχουν κάνει όλα σωστά για την προστασία των πολιτών και με σοβαρή πρόβλεψη για ασφάλεια σε περιπτώσεις κινδύνου. Κορύφωση το ''εκκενώστε'', το πού θα πάνε, πώς θα μετακινηθούν ανάλογα με τις συνθήκες και πού θα μείνουν, άλλο θέμα. Άπαξ και ακουστεί το ''εκκενώστε'' ή ''μείνετε σπίτι'', ή το 112,  ή ''ανεβείτε στα ψηλά'' (αν υπάρχουν ψηλά φυσικά), η ευθύνη περνάει σε σένα, εκείνοι ότι είχαν να πουν το είπαν! Κι έρχεται μετά ο άλλος και σου λέει με 7000 Ε μια χαρά τακτοποιείται κάποιος! Τρελός παπάς τους βάφτισε, αλλά κι εμάς που ακούμε και δε φρίττουμε! Την ανικανότητα όλων των Κυβερνήσεων δεκαετιών στο να προστατέψουν τους πολίτες και το περιβάλλον από τις θεομηνίες, και οι περιοχές να χτίζονται σε σωστές βάσεις και θέσεις, τη βαφτίσαμε ''κλιματική αλλαγή'', η μεγάλη ένοχη κατ' αυτούς! Και τα ΜΜΕ σεκοντάρουν! Αν ανατρέξει κάποιος σε δημοσιεύματα εφημερίδων από τη δεκαετία του ''50, υπήρχαν παρόμοιες καταστροφές, φυσικό είναι να είναι μεγαλύτερες τώρα που οι περιοχές και οι πόλεις είναι πυκνοκατοικημένες, συν ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται πιο συχνά από ότι στο παρελθόν. Η φύση είχε δώσει τα σημάδια της, εμείς όλοι τα αγνοήσαμε και φτάσαμε στο Δια Ταύτα του σήμερα.

Η Β. Εύβοια έρμαιο στη βροχή και τις πλημμύρες, τρία χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά. Η θάλασσα στις Ροβιές βάφτηκε κιτρινοκαφέ από τη λάσπη. Τα ψόφια ζωντανά αδύνατο να περισυλλεγούν στη Θεσσαλία λένε, τουλάχιστον στο σύνολο, η μόλυνση και η λέρα θα ταξιδέψει σίγουρα και σε άλλες περιοχές της Χώρας, άσε αυτά που θα καταπιεί η θάλασσα, Κύριος οίδε κατά πού θα πάνε και τι θα μας κοστίσει η συνέχεια, είτε σε μολυσμένη τροφή, είτε το κολύμπι σε μολυσμένα ύδατα, είτε νερό μολυσμένο. Στο 100% ακόμα και ο καλύτερος μηχανισμός δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη και μάλιστα άμεσα! Ούτε οι πόλεις και τα χωριά στήνονται ξανά, εύκολα και γρήγορα, μετά από τέτοιο χάλι! Και μην ξεχνάμε υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που έχασαν τα πάντα, πότε θα δουν ξανά μια σπιτική ήσυχη ζωή;

 Ένα έχω να πω... τα φιλέτα μας Πήλιο, Θεσσαλικός κάμπος, Θεσσαλία γενικότερα, Έβρος, Ρόδος και δεν ξέρω τι άλλο έχει σειρά, διαλύθηκαν, ίσως χειρότερα κι από το να είχαν δεχθεί επίθεση εχθρού. Απορώ με την απάθεια κάποιων που δηλώνουν πως θα τα φτιάξουν ξανά και καλύτερα! Παράδειγμα το Μάτι, η Β. Εύβοια τι έχει φτιαχτεί μέσα σ' αυτά τα χρόνια; Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του! Αυτό κάνουν, σπρώχνουν το πρόβλημα να πάει παρακάτω και ρίχνουν παράληλα άλλα θέματα στην αγορά, όπως εδώ και 2 μήνες σχεδόν, εν μέσω βιβλικών καταστροφών, είχαμε το σήριαλ του ουρανοκατέβατου, υποψηφίου για την Αρχηγία της Αντιπολίτευσης και νυν Εκλεγμένου Προέδρου του Κόμματος της Αντιπολίτευσης. Μάθαμε μέσω ΜΜΕ και διαδικτύου τα πάντα γύρω από το πότε ξυπνάει, πού πίνει καφέ, τι φοράει, τι τρώει, άσε που όλα τα πρωϊνάδικα επιδίδονται στην ανάλυση και ψυχανάλυση των προτιμήσεων του κλπ. Φυσικά ξέρουν ότι υπάρχει έδαφος και τα κάνουν, ένας λαός αποχαυνωμένος, εθισμένος στο κουτσομπολιό και στο βόλεμα σε μεγάλο ποσοστό. Αν δεν ανέβαζε τις ακροαματικότητες, θα σου έλεγα για πότε άλλαζαν θέματα, ή σήριαλ τα κανάλια. Έχουμε και καβάτζα θέμα τις ταυτότητες που τρέχουν να βγάλουν τη νέα, μη τυχόν και χάσουν!΄Ετσι έγινε και με τα εμβόλια, έτσι τρέχουμε και για τα επιδόματα, που είναι κοροϊδία μες τα μούτρα μας. Μας υποβίβασαν το εισόδημα, τη ζωή,  και το παίζουν ''φιλάνθρωποι'' και αρωγοί στο χάλι που οι ίδιοι δημιούργησαν!

Το εργασιακό νομοσχέδιο πέρασε με 158 ψήφους, σιγά που δεν θα ψηφιζόταν. Άπαξ κι έχει 158 ψήφους περνάει ότι νομοσχέδιο θέλει. Του δώσαμε αυτοδυναμία, καλά κάνει! Κι έτσι αν ένας εργοδότης έχει 2-3 ή και 33 Εταιρίες, θα φαίνονται 2 οι Εργοδότες και ο εργαζόμενος θα φαίνεται ότι δουλεύει σπαστά ωράρια σε 2 Εταιρίες, θα χάνει υπερωρίες και όλα καλά.  Ευέλικτο το θέμα για την Εργοδοσία κι όχι για τον εργαζόμενο, που μπορεί να του ''επιβάλλεται'' το πέραν του οκταώρου ωράριο, προκειμένου να χάσει τη δουλειά του, και να το δέχεται, δίχως κέρδος κέρατα δηλαδή.

Αυτά συνέβαιναν και στο παρελθόν αλλά ήταν μεμονωμένα περιστατικά εκμετάλλευσης εργαζομένου και πάλι με κάποιο κρυφό φόβο αποκάλυψης, τώρα πια αφήνεται ''νόμιμα'' το δικαίωμα να φαίνεται κάποιος εργαζόμενος σε 2 εργοδότες και με 13 ώρες εργασίας την ημέρα. Άλλωστε και στο παρελθόν δήλωνες τη 2η απασχόληση απ' ότι θυμάμαι, αν το επιθυμούσες και κολλούσες ένσημα. Οπότε τα ''μαύρα'' και η μη δηλωμένη εργασία δεν περιορίζονται  με το να επισημοποιούμε τις 13 ώρες εργασίας την ημέρα σε 2 Εργοδότες.  ¨Οσο για το να τηρείται το 11ωρο ''ξεκούρασης'΄ παίζει με τη νοημοσύνη μας. 13 ώρες εργασία συν 2 ώρες στο δρόμο για να πας σπίτι 15, μένουν 9 ώρες για να φας, να πλυθείς, να δεις τα παιδιά σου, την οικογένεια σου, τους φίλους σου και να κοιμηθείς. Να το χαιρόμαστε λοιπόν κι αυτό που είναι για το συμφέρον του εργαζόμενου όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός.

Αυτά και άλλα πολλά εν Ελλάδι, ο Θεός να βάλει το χέρι του γενικώς γιατί εκτός των άλλων σε λίγο θα βλέπουμε τα τρόφιμα στα ράφια ή στους πάγκους και δεν θα τα αγοράζουμε είτε ελλείψει χρημάτων, είτε μη εμπιστοσύνης για την καθαρότητα της τροφής.

Καλή  δύναμη στο Γολγοθά της καθημερινότητας του καθενός, και της πραγματικότητας της κατάστασης μας γενικότερα.

 

Νίκη  Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''
                Ψυχανεμίσματα... 5 Οκτ. 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: