Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ασύλληπτη η καταστροφή...

 


Και μετά τις φωτιές ήρθαν οι πλημμύρες. Ήρθε ο Ντάνιελ και τα έπνιξε όλα. Χωριά εξαφνίστηκαν μέσα σε λασπόνερα, χιλιάδες ζώα πνίγηκαν, κόσμος για μέρες στο νερό. Όταν λένε ανεβείτε στο ψηλότερο μέρος του σπιτιού και τα σπίτια είναι μονοκατοικίες ισόγειες, τι εννοούν ακριβώς; Τα κεραμίδια; Που και πάλι στα 3 μέτρα νερό ούτε εκεί σώζεσαι...  Όπως επίσης όταν λένε απομακρυνθείτε χωρίς να τους λένε να πάνε πού και με ποιο τρόπο, πού τους στέλνουν; ΄΄Εχω κι εγώ τις απορίες μου, τι να κάνω.

Πόλεις σαν βομβαρδισμένες, χωρίς νερό και ρεύμα, δρόμοι ποτάμια, κοσμογονία. Σκηνές που θυμίζουν μακρινή Ασια, τις είδαμε στην πατρίδα μας. Το νερό έφτασε στις στέγες σπιτιών, καταστράφηκαν επιχειρήσεις, καλλιέργειες, κτηνοτροφεία! Τα φιλέτα μας ένα ένα καταστρέφονται, είτε πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς, είτε για καλλιέργειες κι ο λαός περνάει σε νέα πιο επώδυνη φτώχεια... Υγειονομική βόμβα τώρα η κατάσταση σε αυτά τα μέρη! Αφού έμειναν μέρες στο νερό το βρώμικο, τότε σκεφθήκαμε να τους πούμε για προφυλάξεις και 15 μέρες μετά να τους πάμε γαλότσες. Γιατί όλα κατόπιν εορτής τα κάνουμε; Αυτό είναι το πανέτοιμο Κράτος που μας λέτε κάθε φορά; Και που πάντα κάτι άλλο φταίει; Είτε ο κακός μας ο καιρός, είτε ο άνεμος, είτε οι μετανάστες που βάζουν τις φωτιές, είτε ο πολίτης που δεν καθάρισε το χωράφι του, είτε... είτε! Ναι ήταν ακραίο το φαινόμενο, όμως αν όλα τα χρόνια είχαμε θωρακίσει σωστά τον τόπο μας, θα μπορούσαμε να έχουμε τουλάχιστον στο ήμισυ την καταστροφή που ζούμε. Τόσα δις χρόνια ολόκληρα πού πήγαν; Ευτυχώς έστω και με καθυστέρηση, ενεργοποιήθηκε ο Άρειος Πάγος και διέταξε εξέταση του θέματος των αντιπλημμυρικών έργων. Ελπίζω να μην πρόκειται για κίνηση μετριασμού της οργής πολιτών για την συμφορά που τους βρήκε. Ελπίζω και εύχομαι κάποτε να τιμωρηθεί κάποιος σε αυτό τον τόπο!

Όλο και νέους πρόσφυγες δημιουργούμε μέσα στον ίδιο μας τον τόπο. Ξεριζωμένοι από σπίτια, δουλειές, από τον τόπο τους. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Πού και πώς θα ζήσουν; Σίγουρα θα υπάρξει μετατόπιση πληθυσμού ή και φυγή στο Εξωτερικό. Άκουσα και το εξής από Κυβερνητικό στόμα: Πως με 6 χιλ. Ε θα μπορέσει ο αγρότης να επανέλθει σε κανονικότητα. Πόσα θέλεις για να μας τρελάνεις που λέει κι ο λαός. Έχουν απασφαλίσει αρκετοί και λένε ότι τους κατέβη. Ο άλλος φωτογραφίστηκε δίπλα στα μακαρόνια για αποστολή, να μας δείξει τι; Τη συμπόνια και συνδρομή του; Τη στιγμή που ακόμα ήταν κόσμος αποκλεισμένος, εγκλωβισμένος μέσα σε σπίτια, μέσα σε νερο;Όλα για το θεαθήναι πια; Όλα βασισμένα σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι;Εξετάζεται εκ νέου από την Κυβέρνηση και η υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Καλά θα κάνουν να πουν στον πολίτη από πού θα βρει λεφτά για να πληρώνει ασφάλειες κι αν διατίθενται οι Αφαλιστικές να ασφαλίσουν σπίτια σε περιοχές που βούλιαξαν ή κάηκαν.

Έχουν καταρρεύσει 8 γεφύρια λένε και δεν επικοινωνούσαν  χωριά μεταξύ τους, ο κόσμος μέσα στο νερό, τι ζούνε αυτοί οι άνθρωποι και πώς θα είναι η επόμενη μέρα; Κάθε φορά λέμε πως  τα είδαμε όλα και κάθε φορά η συνέχεια μας διαψεύδει... όλο και χειρότερα βλέπουμε! Ο δε Γολγοθάς των ανθρώπων που ζουν παρόμοιες συμφορές (φωτιάς, ή πλημμύρας) και επιζούν, αρχίζει από την επόμενη μέρα και πάει μακριά! Dadia pass, Evros pass... πας δεν πας! Η ζωή μας κατέληξε ένα pass. Aν και το market pass από Νοέμβρη ξεχάστε το, όπως και το επίδομα θέρμανσης. Πρέπει να εξοικονομήσουν χρήμα για τους πληγέντες! «Δεν το βάζουμε κάτω, όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε και θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά που η φύση με τόση μανία κατέστρεψε. Προτεραιότητα η διάσωση των πολιτών» είπε ο ΠΘ ενώ η καταστροφή ήταν εν εξελίξει! Αυτό το ''μαζί'' πάντως με ξεπερνάει. Ο ένας στη ζωάρα του κι ο άλλος στη μέση του πουθενά. Τι θα ξεπεράσουν μαζί δηλαδή, ας μου εξηγήσει κάποιος. Επίκειται ανθρωπιστική και επισιτιστική κρίση... κι όποιος δεν το βλέπει , δεν το καταλαβαίνει ή βολεμένος ή βλαμμένος πρέπει να είναι!

Πήγε και στη Λιβύη ο Ντάνιελ μετά από εμάς ... Χιλιάδες οι νεκροί  στη Λιβύη, εμείς ευτυχώς είχαμε Άγιο και θρηνούμε μόνο 17 νεκρούς, παρά τις πλημμύρες και τους καταποντισμούς, όλοι πρόλαβαν να βρεθούν σε ασφαλές μέρος παρά τα 3 μέτρα και πλέον νερού σε πολλές περιοχές.

Ακούσαμε και για τα δις που όμως αφορούν αχρησιμοποίητα κεφάλαια σε μεγάλο ποσοστό, που απλώς θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την συγκεκριμένη κρίση. Δεν είναι όλο το ποσό επίτευγμα της Κυβέρνησης όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Και καπάκι η σκέψη για φόρο καταστροφών! Άκουσον άκουσον! Πάλι το λαό θα αρμέξει!

Το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει ανυπολόγιστη ζημιά, κόπηκε η Ελλάδα στα δύο, στην Εθνική με φουσκωτά, το ίδιο και σε χωριά και πόλεις. Μήπως να χρηματοδοτήσουμε και το σιδηρόδρομο; Τον ξεζουμίσατε το λαό, φορολογείστε το Κεφάλαιο, τα δις που λιμνάζουν σε χρηματοκιβώτια ή Τράπεζες φορολογικών παραδείσων.

Ασύλληπτη η καταστροφή, οικολογική, οικονομική, ανθρωπιστική με συνέπειες για όλους μας στη συνέχεια και για καιρό. Και διερωτώμαι: Λεφτά για έργα δεν έχουμε ... πόσο αποτιμάται το κόστος αυτού του διμήνου από φωτιές και πλημμύρες, πυρόσβεση και διάσωση; Και πόσο οι μετέπειτα ''αποζημιώσεις''; Αλλά ποιος νοιάζεται; Μια απάθεια είχαν όλοι αυτό τον καιρό, λες και επρόκειτο για μια κατάσταση αναμενόμενη και φυσιολογική να συμβεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής όπως συνηθίζουν να λένε. Δίνουν και συμβουλές να έχουμε έτοιμο το βαλιτσάκι για επερχόμενα κακά. Λες κι όταν σε βρει το νερό ως το λαιμό θα μπορείς να φορτωθείς και βαλιτσάκι για να σωθείτε μαζί. Αρκετά... αν δε βρίσκεται κάτι να πείτε μπροστά σε αυτό το ολοκαύτωμα και την κοσμογονία, τουλάχιστον σιωπήστε. 

Καλή δύναμη στον κόσμο που δεινοπαθεί εύχομαι.

 

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

Ψυχανεμίσματα... 21/9/2023.

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: