Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Πάμε καλά;

 


Το γέλιο ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την υγεία καθώς έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βοηθά στη δημιουργία νέων περισσότερων κυττάρων που είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων. Και όπως είπε ο Γιάννης Ρίτσος: "Το γέλιο είναι η μουσική της ψυχής".  Κάποτε οι άνθρωποι γελούσαν πολύ, ίσως γι' αυτό ξεπερνούσαν τα όποια προβλήματα και επέζησαν. Περνούσες από φτωχόσπιτα και φτωχογειτονιές κι άκουγες γέλια και χαρές. Τώρα πρόσωπα σκυθρωπά, με ένα κινητό στο χέρι και καλώδια στα αφτιά που και βόμβα να πέφτει αποκλείεται να πάρουν χαμπάρι. Πώς καταντήσαμε έτσι; Τα παιδιά δε ζουν την παιδική τους ηλικία, ‘’παραμορφώνονται’’ από αυτά που ακούν και βλέπουν στην τηλεόραση και προπαντός στο διαδίκτυο. Είναι αδιανόητα τα περιστατικά βίας, ληστειών και εγκληματικότητας σε εφήβους. Θα πρέπει να το δούμε σοβαρά πλέον το θέμα, ως γονείς, ως Κοινωνία και ως Κράτος! Τα παιδιά, έχουν γεννηθεί για να είναι παιδιά. Κι εμείς τα αναγκάζουμε να ζουν σαν μεγάλοι. Η παιδεία ξεκινάει από την οικογένεια και συμπληρώνεται στο σχολείο. Φαίνεται πως και τα δύο υπολειτουργούν. Δώσαμε μεγάλη ελευθερία που κατέληξε ασυδοσία και ιδού τα αποτελέσματα.  Κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό!

Το πολιτικό σκηνικό γύρω υπερθέαμα! Με πόση ευκολία αλληλοκατηγορούνται... με πόση ευκολία τάζουν ... με πόση ευκολία ''μαχαιρώνονται'' και με πόση ευκολία θα καθίσουν πάλι μαζί και θα το παίξουν σωτήρες για μια ακόμα φορά! Όλοι ζητούν αυτοδυναμία, τους ακούς και προς στιγμή νομίζεις ότι ζεις αλλού. Τα παρουσιάζουν όλα ρόδινα, αναφέρονται σε κατορθώματα και λίγο-πολύ θέλουν να μας πείσουν ότι είναι έτσι όπως τα λένε.  Δεν υπάρχει φτώχεια ανέβηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών το μήνα Μάρτη, τα τριήμερα ο κόσμος φεύγει στις εξοχές, άρα έχουν και τόσα άλλα που λένε χωρίς ντροπή καμία. Δυστυχώς από το σλόγκαν της προηγούμενης διετίας της πανδημίας ‘’μένουμε σπίτι μένουμε ασφαλείς’’, το μόνο βέβαιο/σίγουρο/τεκμηριωμένο είναι το ‘’μένουμε/ παραμένουμε αφελείς’’!

Το Παγκόσμιο σκηνικό ομοίως επικίνδυνο, λαοί διεκδικούν το δίκιο τους, Τράπεζες φουντάρουν, εκατομμύρια εγκρίνονται για τον Ζελένσκι από ΗΠΑ, (Νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 300 εκατ. δολαρίων), τα επιτόκια των δανείων ανέβηκαν πάλι και έπεται συνέχεια και τέλος η Λαγκάρντ δίνει ‘’οδηγίες’’ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για απόσυρση των  μέτρων  στήριξης προς τα νοικοκυριά. Ήτοι να τα εγκαταλείψουν στη μοίρα τους, μια μοίρα που οι μεγάλοι προκαλούν με τις πολιτικές που εφαρμόζουν! Ωραία Ένωση φτιάξαμε να την χαιρόμαστε, να χαιρόμαστε την πρόοδο, την εξέλιξη, τον πολιτισμό, όλα αυτά που ‘’απολαμβάνουμε’’! Σε λίγο θα έχουμε και την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, που ήδη κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, ειδικοί σχετικά με το πού μπορεί να οδηγηθούμε αν αποκτήσουν δύναμη τα ρομπότ. Ο άνθρωπος που θεωρείται ευρέως ως ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» (AI) παραιτήθηκε από τη δουλειά του στη Google, προειδοποιώντας για τους αυξανόμενους κινδύνους από τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Ο Τζέφρι  Χίντον, ηλικίας 75 ετών, ανακοίνωσε την παραίτησή του  με δήλωσή του στους New York Times, λέγοντας ότι πλέον έχει μετανιώσει για το έργο του. Τελικά ο άνθρωπος μόνος του θα βγάλει τα μάτια του! Όλα αυτά που έφτιαξε και θα φτιάξει στη συνέχεια κάποια στιγμή θα πέσουν πάνω στο κεφάλι του! Η κακή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Κι επειδή πάμε τόσο καλά, αλήθεια τα εκατοντάδες άδεια/κλειστά καταστήματα που στέκουν σαν καρακάξες μαδημένες στους δρόμους τι θα απογίνουν;  Τα αράχνιασε η ''ανάπτυξη''! Κάποτε θεωρείτο προνόμιο να έχεις κατάστημα να νοικιάζεις, ζούσαν οικογένειες από ενοίκια μόνο... τώρα μάλλον εφιάλτης! Βέβαια κι εκεί υπήρξε φούσκα, ζητούσαν ότι ήθελαν, ενώ τώρα και να ζητούν δεν υπάρχει χρήμα διαθέσιμο. Κάτι πρέπει να γίνει και με τα ενοίκια των κατοικιών, έχουν ανέβει οι τιμές ενώ τα εισοδήματα είναι στάσιμα στον πάτο.

Η κίνηση στους δρόμους αφόρητη, τα τροχαία καθημερινά παντού, χάνονται άνθρωποι και κυρίως νέοι και πόσοι άλλοι μένουν ανάπηροι που δεν το μαθαίνουμε καν. Μια χαρά όλα δηλαδή. Άλλη μία εβδομάδα και κάτι για τις ‘’πολυπόθητες’’ εκλογές. Πολλά τα κόμματα και οι συνασπισμοί που ευελπιστούν να μπουν στη Βουλή! Μια εβδομάδα που θα πρέπει καθένας να σκεφθεί καλά, τι θέλει από τη ζωή του και ποιος μπορεί να του το προσφέρει.

Πολλοί επικίνδυνοι πάντως είναι οι άνθρωποι που έχουν μάθει να δημιουργούν ενοχές στους άλλους για ίδιον όφελος, μη μου πείτε πως δεν έχουμε πολλούς....Πάγια τακτική για το όποιο θέμα, το πέρασμα της ενοχής στο λαό, προκειμένου να δικαιολογήσουν αδικαιολόγητη αμέλεια ή ολιγωρία. Πρέπει να μάθουμε να τους ξεχωρίζουμε και να κρατάμε αποστάσεις είτε τους συναντάμε στον ιδιωτικό βίο, είτε στο Δημόσιο βίο.

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου..

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 

                      Ψυχανεμίσματα...11 Μαίου.2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια: