Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί!

 



Και ξαφνικά μια καραντίνα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις διάφορα που πριν δεν έδινες σημασία γι’’ αυτά, ή τα περνούσες απαρατήρητα θεωρώντας τα δεδομένα ή και ρουτίνα ακόμα!  Σημασία δεν έχει το πόσα έχουμε, σημασία έχει το τι μπορούμε να χαρούμε από αυτά! Κορωνίδα των αγαθών η υγεία, και διαπιστώνουμε πόσο περιττά είναι τόσα άλλα που θεωρούσαμε απαραίτητα, ή που μας είχαν πείσει πως είναι, χάριν της κατανάλωσης!

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί ….αυτά που θεωρούσαμε βαρετά  να τα αποζητάμε ... όπως το να πάμε σχολείο, να πάμε μια βόλτα, να πάμε για ψώνια, για δουλειά! Κι επειδή η απομόνωση, ο εγκλεισμός εν προκειμένω,  έχει κι ένα καλό, μιλάς με τον εαυτό σου, σκέφτεσαι, αναλύεις,  γράφεις, διαγράφεις, καταλήγεις και σε διάφορα πορίσματα γύρω από πολλά που συμβαίνουν στη ζωή.. Οι απορίες ή η αναφορά  γεγονότων, συμβάντων, καμιά σχέση με γκρίνια δεν έχει, και ας μην ξεχνάμε πως οι ερευνητές από μια ή περισσότερες απορίες ξεκινούν για να φτάσουν σε κάποιο συμπέρασμα ή αποτέλεσμα στη συνέχεια! Έτσι και το μυαλό όταν σκέφτεται και αναλύει διάφορα καταλήγει και σε κάποια συμπεράσματα ή διαπιστώσεις!  Η παρατήρηση και η επεξεργασία της κάθε πληροφορίας, οδηγούν σε συμπεράσματα.

Οι κακοί ή ανάποδοι που έρχονται ή περνούν από τη ζωή μας, χαρίζουν εμπειρία και  ενεργοποιούν τη δύναμη μας , οι δε αχάριστοι μας δίνουν μαθήματα για να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επόμενες εκτιμήσεις μας! Τους αγαπάμε όλους λοιπόν και τους αφήνουμε στους κραδασμούς του σύμπαντος για τα περαιτέρω και προχωράμε!

Το ''περασμένα, ξεχασμένα'' που λέμε, ισχύει μόνο αν συνοδεύεται από αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς, διαφορετικά αν το ‘’περασμένα’’ επαναλαμβάνεται στο παρόν, αυτομάτως το ‘’ξεχασμένα’’ εκπνέει…. Όσο και να θες να ξεχάσεις δεν μπορείς! Και άλλο το ‘’συγχωρώ’’ κι άλλο το ‘’ξεχνώ’’, το δεύτερο δεν ακολουθεί απαραίτητα το πρώτο. Ότι δε λύνεται, κόβεται κι όταν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου αυτό, κάποια στιγμή, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου αναλαμβάνει το σύμπαν και το κάνει για σένα, αρκεί να το αντιληφθείς και να το δεχθείς, διαφορετικά μένεις μετεξεταστέος  και περνάς σε νέο κύκλο ταλαιπωρίας !.. Αν όμως το δεχθείς λυτρώνεσαι και πνέει άνεμος ανεξαρτησίας και ελευθερίας! Η συνήθεια και η εξάρτηση, οι δυο μεγάλες πληγές της ζωής μας, που έτσι και δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις, πληγές θα μείνουν για πάντα!

Σε όλα υπάρχουν όρια και συνήθως εμείς είμαστε αυτοί που καθορίζουμε τα δικά μας όρια σε όλα, σε αντοχή, αξιοπρέπεια, σεβασμό, υπομονή ή ότι άλλο. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πού φθάνουν και πού τελειώνουν τα όρια του άλλου, κάποιος που σέβεται λοιπόν τον εαυτό του, σέβεται και τα όποια όρια του άλλου και κάπου πρέπει να σταματάει  το τέντωμα του σχοινιού, γιατί διαφορετικά μοιραία κάποτε θα σπάσει και θα βρεθεί προ εκπλήξεως.  Συνήθως οι άνθρωποι που υπομένουν και δέχονται διάφορες συμπεριφορές, κάποια στιγμή που θα κάνουν μπαμ θα είναι οριστικό και αμετάκλητο. Δεν υπάρχουν δεδομένα στις σχέσεις και στα αισθήματα και μάλιστα μακροπρόθεσμα. Τα δεδομένα είναι για τη στιγμή που ζούμε, το παρακάτω δεν το ξέρουμε, δεν ξέρουμε αν θα είναι και αύριο και μεθαύριο δεδομένα! Άλλωστε σίγουρα το έχουμε ζήσει και στην προσωπική μας ζωή αυτό, αλλά και κατ’ επέκταση την τελευταία δεκαετία, το ζήσαμε για τα καλά σε όλα!  Ανατράπηκαν δεδομένα ετών που κανείς δε φανταζόταν πως μπορεί να συμβεί. Κι όμως συνέβη! Δεν θα πρέπει να μας γίνει μάθημα πως δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε δεδομένα, παρά μόνο να τα ‘’απολαμβάνουμε’’ τη στιγμή που τα έχουμε, για όσο τα έχουμε, γνωρίζοντας πάντα πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάψουν να είναι δεδομένα; Κάποιοι άνθρωποι ενώ έχουν μπει στην καρδιά μας, ξεπέφτουν στα μάτια μας με τη συμπεριφορά τους. Εκεί το μόνο που κάνεις απλώς τους λυπάσαι που προτίμησαν να ξεφτιλιστούν από το να κρατήσουν τη θέση που είχαν στην καρδιά μας. Λυπάσαι και πας παρακάτω. Κάποια στιγμή ο κύκλος κλείνει και ανοίγει κάποιος άλλος. Είναι μάταιο να προσπαθούμε να τον κρατήσουμε ανοιχτό, άσε που εμποδίζουμε την είσοδο μας στον επόμενο! …. Καλή Χρονιά σας εύχομαι με υγεία σωματική και ψυχική, καθαρή σκέψη, ζωντάνια, διάθεση για ζωή και απελευθέρωση της ζωής μας από ιούς και τα τοιαύτα! Χρόνια πολλά και καλύτερα!

+++

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα.... 14/1/21


Δεν υπάρχουν σχόλια: