Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Περάσαμε το κατώφλι του 2021!

 

Καλώς μας ήρθε η νέα Χρονιά, καλώς τη βρήκαμε κι εμείς!! Μια πρωτόγνωρη Πρωτοχρονιά με βεγγαλικά από τα μπαλκόνια και φωνές, τραγούδια από κάποια σπίτια, οι Δήμοι υποδέχθηκαν το νέο Χρόνο ΄΄ πανηγυρικά ‘’ μεν, χωρίς κοινό δε και γλέντι στις πλατείες. Το ζήσαμε κι αυτό, άντε να δούμε τι άλλο περίεργο θα ζήσουμε ακόμα. Είθε η νέα Χρονιά να μας οδηγήσει στο ξέφωτο αυτού του τούνελ, υγιείς ψυχικά και σωματικά και να μας δώσει τη ζωή μας πίσω!

Ελπίζω και εύχομαι να βγήκατε νικητές από την εσωτερική διερεύνηση αυτών των ημερών και να περάσατε το κατώφλι του νέου χρόνου, λυτρωμένοι και ελεύθεροι ψυχικά και πνευματικά! Και επιχειρώντας απολογισμό και διείσδυση στα ενδότερα της ψυχής, σου βγαίνουν και διάφορα όπως: Επικρατεί μια σύγχυση μεταξύ του ''σε χρειάζομαι'' και του ''σε νοιάζομαι''... όταν συνυπάρχουν και τα δυο χαράς ευαγγέλια, όμως συνήθως μοιάζουν να συμβαίνουν μα μόλις αποχωρήσει το ''σε χρειάζομαι'',  μένει ξεκρέμαστο το ''σε νοιάζομαι''… γιατί τότε διαπιστώνεις πως δεν υπήρξε ποτέ!… Η αναίδεια, το θράσος, οι ύβρεις, οι προσβολές, η ασέβεια, η συμπεριφορά πεζοδρομίου, η ασυδοσία, το ψέμα, η ασυνέπεια, κ.ά. είναι η μάστιγα της εποχής. Δυστυχώς λειτουργούν ως πρότυπα στις νεότερες γενιές τη στιγμή που κυριαρχούν σε ότι βλέπουμε και ακούμε! Το επίπεδο έχει πέσει πολύ χαμηλά σε όλα, η ευγένεια σπανίζει  και θεωρείται από πολλούς βλακεία, όπως και η συνέπεια, η ευπρέπεια και άλλα. Ζούμε σε μια εποχή κατάπτωσης των πάντων, ούτε με την οικονομική κρίση, ούτε η πανδημία και ο φόβος της αρρώστιας και του θανάτου δεν οδήγησαν σε επαναφορά κάποιων από αυτά που χάσαμε ή ξεχάσαμε! Είναι και κάτι χαρακτήρες που παρ' όλο που βρίσκονται στο ηλιοβασίλεμα της ζωής, εξακολουθούν να παραμένουν στριφνοί, ανάποδοι, εριστικοί, αχάριστοι, παρτάκηδες, αγνώμονες και τα τοιαύτα. Ούτε πανδημίες, ούτε συμφορές τους κάνουν να σκεφθούν, να μαλακώσουν να  συνετιστούν. Μακριά από τη ζωή μας τέτοια άτομα. Καλά να είναι και μακριά από μας.   Ίσως ακόμα δεν έχουμε καταλάβει το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και τη νέας μορφής ‘’κανονικότητα’’ και νέα τάξη πραγμάτων που έρχονται! Απ’ ότι φαίνεται έχουμε πολλά να δούμε, να ακούσουμε και να ζήσουμε ακόμα! Καλές αντοχές!

Ωστόσο, από την 1η κιόλας του μήνα δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη χρονιά λόγω πανδημίας. Μακρύ δρόμο και λίγο ψωμί μας δίνουν. Ξεχάστε Απόκριες, 25η Μαρτίου, Πάσχα σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κας Παγώνη, ανοσία ίσως μετά το καλοκαίρι, μάσκες και μετά τον εμβολιασμό, να μην αγκαλιάζουν οι γονείς ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες τα παιδιά και εγγόνια τους κ. ά. Μας έκαναν την καρδιά περιβόλι!  Δεν μας άφησαν να ηρεμήσουμε ούτε τις ημέρες των εορτών, πέραν του πεδίου του ιού που κρίνεται επικίνδυνο, το πεδίο του φόβου, της ανασφάλειας και της άδειας τσέπης, συνδυασμός που σκοτώνει, αλλά αμελητέο μπροστά σε έναν κορωνοϊό! Σημασία έχει να μην νοσήσουμε με κορωνοϊό, οποιαδήποτε άλλη νόσος προκληθεί ή προκύψει είναι άνευ σημασίας! Δε σταμάτησαν ούτε λεπτό την αναφορά στον ιό, την καραντίνα, τις απαγορεύσεις, τα εμβόλια. Ανάσα δεν πήραμε. Και καπάκι 2 Γενάρη ‘’πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου’’ διαβάζεις γύρω! Από πότε έγινε είδηση η καταβολή των συντάξεων, κάτι αυτονόητο και δεδομένο, και ποιος θυμάται στο παρελθόν παρόμοια είδηση; Τι έγινε; Στερέψαμε από ειδήσεις και αναμασάμε διάφορα για να γεμίζουμε τις σελίδες, ή παρηγοριά στις άδειες τσέπες για να έχουν κάτι να ονειρεύονται μια και το πορτοφόλι αδειάζει από τις πρώτες μέρες του μήνα; Μπορεί το ένα ή το άλλο ή και τα δύο μαζί να συμβαίνουν!

Πιο αυστηρά μέτρα μέχρι 11 Ιανουαρίου και βλέπουμε τι θα ανοίξει και τι θα παραμείνει στην απαγόρευση και μετά τις 11 του μήνα.  Παρ’ όλα αυτά τα σχολεία λένε θα τα ανοίξουν 11 Ιανουαρίου.  Πάλι πέφτουμε στο ασυμβίβαστο, από τη μια σκληρό lockdown κι από την άλλη ανοίγουμε τα σχολεία;  Αν και πολύ φοβάμαι πως θα πάνε για τέλος του μήνα ή θα ανοίξουν μόνο τα Δημοτικά στην αρχή.

 Η ουσία είναι ότι έχει καταρρεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό της Κοινωνίας οικονομικά και ψυχικά, χρειαζόμαστε αντοχές και πρέπει να τις βρούμε μέσα μας. Οι επιπτώσεις από όλο αυτό που περνάμε θα είναι τόσο βαριές που η 10ετία οικονομικής κρίσης και λιτότητας θα φαίνεται παιχνιδάκι. Ανθρωπιστική κρίση σίγουρα παντού στον Πλανήτη. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι! ¨Οσο για την Κίνα, από εκεί που ξεκίνησε η πανδημία, μια χαρά ελεύθερα κυκλοφορούν και μελέτες δείχνουν πως θα ωφεληθεί οικονομικά από την κρίση του ιού, τόσο ώστε το 2028 προβλέπεται να είναι η 1η οικονομική δύναμη στον Πλανήτη!



2021 ευχές για καλύτερες μέρες ελεύθερες, γεμάτες, δημιουργικές, χαρούμενες και υγιείς!! Καλή Χρονιά!

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...  07/01.2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: