Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Μια νέα μορφή κανονικότητας μας περιμένει...

 


Μύρισε χειμώνας έξω, με το καλό να τον περάσουμε! Ο χειμώνας της ψυχής είναι ο χειρότερος όμως, μακριά από μας αυτός! Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα περιορισμού της κυκλοφορίας, και λέω περιορισμού καθότι αποκλεισμός δεν υφίσταται, όλο και κάποιοι κυκλοφορούν έξω! Όμως τα κρούσματα και οι νεκροί αντί να λιγοστεύουν στέκουν σταθερά σε υψηλά νούμερα. Κραυγή απόγνωσης από γιατρούς και νοσηλευτές, που ζητούν βοήθεια. Κι όμως ακόμα υπάρχουν αρκετοί που όλα αυτά τα θεωρούν ένα θέατρο, ένα ψέμα και δεν είναι το θέμα ότι μπορεί να βλάψουν εαυτούς, το θέμα είναι ότι μπορεί να γίνουν φορείς του ιού και να βλάψουν κάποιους άλλους με την απροσεξία τους γενικώς και τη μη τήρηση των μέτρων. Και δεν καταλαβαίνουν πως είτε σοβαρή είτε όχι η νόσος, έχει γονατίσει το σύστημα από τη σωρεία των περιστατικών και πως όσο περισσότερα περιστατικά ταυτόχρονα, τόσο περισσότεροι θα φεύγουν αβοήθητοι είτε από κορωναϊό, είτε από οποιαδήποτε άλλη οργανική αιτία, γιατί δεν θα υπάρχει κρεβάτι νοσηλείας, ούτε και προσωπικό διαθέσιμο να τους φροντίσει.  Στην Ελβετία αποκλείουν πλέον τους αρνητές του κορωναϊού από τις εντατικές εάν νοσήσουν, γιατί κι εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο να χωρέσουν τα περιστατικά του ιού. Οι περισσότερες χώρες ειδικά στην Ευρώπη, έχουν χτυπήσει ‘’κόκκινο’’ στο σύστημα υγείας!

Γενικώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και για αυτούς που προσέχουν και ανησυχούν και για αυτούς που αρνούνται τα πάντα! Ήρθε ένας κορωναϊός για να μας στερήσει αγαθά, ζωή, ελευθερία, προσωπικά δεδομένα, εργασιακά δικαιώματα και να μας φορτώσει νέες συνήθειες, όπως  την τηλεργασία, τις προμήθειες για το σπίτι, από τρόφιμα, μέχρι πλήρη εξοπλισμό, να τις κάνουμε ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ. Και οι επαγγελματίες ωθούνται στο να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά καταστήματα αν θέλουν να δουλέψουν, όπως αυτό τον καιρό, αρκετές επιχειρήσεις κάνουν χρυσές δουλειές με τα e-shop τους. π.χ. το  Jumbo ανέστειλε τη λειτουργία λήψης παραγγελιών μέσω ίντερνετ για λίγες μέρες, λόγω φόρτου ζήτησης, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ήδη ληφθείσες παραγγελίες. To  17% περίπου των καταστημάτων έχουν e-shopoπότε εμμέσως πλην σαφώς καλούνται και οι λοιποί να δημιουργήσουν.

 Τα παιδιά πάλι τα κλείσαμε σπίτι να κάνουν μάθημα μέσω διαδικτύου. Τη μια μας λένε τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, ούτε και να μεταφέρουν τον ιό, την άλλη εστία μόλυνσης τα σχολεία και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη ελέχθη από επιστήμονες πως οι περισσότεροι που νόσησαν από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κόλλησαν τη νόσο από τα παιδιά τους. Άντε να βρεις άκρη, ελπίζω να καταλήξουν κάποια στιγμή κάπου οι επιστήμονες και οι μελέτες γύρω από αυτά τα θέματα.  Λόγω πανδημίας λοιπόν εθίζονται τα παιδιά στη χρήση του υπολογιστή μια και καλή, όσο και να μη θέλαμε την εξάρτηση και τον εθισμό. Η ζωή του μέλλοντος… τα πάντα μέσω πλήκτρων ή αφής πάνω σε μια επιφάνεια.  Ναι μεν ευκολία από τη μια, μοναξιά και απομόνωση από την άλλη.  Εικονική επαφή με τους γύρω μέσω υπολογιστή, εικονικά όλα!

 Αλλάζουν λοιπόν πολλά και η κανονικότητα που ξέραμε αμφιβάλλω για να μην πω είμαι σίγουρη πως έφυγε ανεπιστρεπτί. Θα ξυπνήσουμε σε μια νέα κανονικότητα με ερείπια πολέμου. Μετά τον κορωνοϊό έρχεται και πανδημία χρέους και πανδημία φτώχειας  που θα είναι πιο θανατηφόρα και για κράτη και για λαούς.To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει για το 2020 και την επόμενη χρονιά συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας ύψους 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση από το οικονομικό κραχ το 1929», δηλώνει επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ για να προσθέσει ότι «καμία χώρα δεν θα περάσει αλώβητη την κρίση». Οι εκτιμήσεις αυτές ισχύουν ωστόσο μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ακόμα ένα κύμα πανδημίας με επιβολή νέων lockdown , τα οποία θα δυναμίτιζαν οποιαδήποτε επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ποιος να μας έλεγε πως θα μας έκλειναν στα σπίτια μας κάποια μέρα, απαγορεύοντας  μας κάθε έξοδο ή διασκέδαση και δε θα τον λέγαμε τρελό. Ποιος να μας έλεγε πως θα ήταν ελεγχόμενη η ζωή μας, η κάθε μας κίνηση και δε θα τον κοροϊδεύαμε! Κι όμως εκεί φτάσαμε! Και ποιος ξέρει για πόσο καιρό θα είμαστε έτσι. Αυτή η κατάσταση θα γεννήσει κουσούρια, θα φέρει στην επιφάνεια παλιά προβλήματα σε σχέσεις,  κάποιοι θα έρθουν πιο κοντά και κάποιοι άλλοι θα θέλουν να το διαλύσουν τρέχοντας.  Βγαίνοντας από το τούνελ της πανδημίας θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε να γιατρέψουμε αυτά που θα έχει ανασκάψει ή θα έχει δημιουργήσει. Οι συνέπειες της πανδημίας θα μετρήσουν στη συνέχεια και ίσως είναι και πιο φαρμακερές από τον αποκλεισμό εξόδου.

Για την ώρα καλή μας δύναμη και ας προσέχουμε,  ακόμα και οι αρνητές, ποτέ δεν ξέρεις κι αν είναι να σε βρει η αρρώστια για να πιστέψεις, καληνύχτα! Τότε θα είναι αργά, θα έχει πετάξει το πουλί!

+++

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 26/11/20


Δεν υπάρχουν σχόλια: