Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Η μάχη με τον ιό θεριεύει...


 




Τα πράγματα αγριεύουν, νοσοκομεία στο ‘’κόκκινο΄΄, περιοχές στο’’ κόκκινο’’, αντοχές στο μηδέν. Ένα κουρασμένο πλήθος που κάποιο ποσοστό του αντιδρά σπαστικά στα μέτρα.  Η εικόνα έξω κάθε άλλο παρά καραντίνα θύμιζε! Κάτι δεν κάναμε σωστά πάλι κι όλο και πιο πολύ σκληραίνουν τα μέτρα αν και μένουν ‘’παραθυράκια’’ για σχόλια ή αμφισβητήσεις.

Τα Νοσοκομεία φουλ με προτεραιότητα στον ιό, μεταφορές ασθενών από πόλη σε πόλη λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ, μια κατάσταση που δεν απέχει και πολύ να γίνει εκτός ελέγχου. Καιρός να σοβαρευτούμε και να τηρήσουμε τα μέτρα ακόμα κι αν δεν πιστεύουμε στην κρισιμότητα της κατάστασης, έστω και με το νόμο των πιθανοτήτων πρέπει να κάνουμε το σωστό. Όσο αδιαφορούμε για τα μέτρα τόσο πιο πολύ θα το πληρώσουμε με καραντίνα συνεχόμενη και τα δυσάρεστα επακόλουθα της. Αυτή την εποχή να εύχεται κανείς να μην αρρωστήσει γενικά, όχι μόνο από τον κορωνοϊό,  γιατί για όποιο άλλο λόγο να αρρωστήσει κινδυνεύει να πάει αβοήθητος. Ζούμε τραγικές καταστάσεις και θα ζήσουμε ακόμα χειρότερες φοβάμαι.  Ακόμα κι αν μας αφήσει, όταν μας αφήσει η πανδημία, πέρα από τις απώλειες που θα έχουμε κλάψει, θα βρεθούμε μπροστά στις τραγικές επιπτώσεις που θα αφήσει. Οικονομική εξαθλίωση, ανεργία και ψυχικές διαταραχές σε μεγάλο ποσοστό θα τα βρούμε μπροστά μας και ίσως τότε θεωρήσουμε τίποτα τον εγκλεισμό μας στο σπίτι σε σχέση με το πρόβλημα επιβίωσης που θα έχουν αρκετοί να αντιμετωπίσουν. Όσο για τα επιδόματα και βοηθήματα και ενισχύσεις που ζητάμε (και φυσικά χρειάζονται) θα τα πληρώσουμε μετά εις 2πλούν για να μην πω και περισσότερο.

Η αναστολή των πλειστηριασμών που ήδη έχουν κάνει και άλλα κράτη της ΕΕ, δε σημαίνει πως σώζει κάτι, απλώς το πηγαίνει παρακάτω. Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του!

Και να που ξαφνικά μια καραντίνα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πώς σημασία δεν έχει το πόσα έχεις, σημασία έχει το τι μπορείς να χαρείς από αυτά που έχεις ... ανακαλύπτεις τα απαραίτητα με κορωνίδα την υγεία και διαπιστώνεις πόσο περιττά είναι τόσα άλλα που θεωρούσες απαραίτητα, ή σε είχαν πείσει πως είναι!  Και ξαφνικά να που δεν έχουν σημασία οι μέρες ... τι  Δευτέρα, τι Σάββατο, τι Κυριακή; Όλες μοιάζουν ίδιες, δεν μπορείς να κάνεις σχέδια, δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, να βρεθείς με φίλους ή συγγενείς, να πας ταξίδι και τόσα άλλα. Τα είχαμε όλα μα θέλαμε παραπάνω και παραπάνω κάποιοι ίσως ακόμα και σήμερα! Μήπως, λέω μήπως, είναι να πάρουμε κάποιο μάθημα με όλα αυτά που μας συμβαίνουν; Μήπως είναι ώρα να βρούμε τα λάθη, να μετανιώσουμε και να ατενίσουμε τον ορίζονται με νέα κατεύθυνση; Προλαβαίνουμε δεν προλαβαίνουμε … διαφορετικά ακόμα κι αυτός ο ίδιος ο Πλανήτης θα μας ξεράσει! Κοσμογονικές καταστροφές παντού, εικόνες ασύλληπτες, νεκροί,  αρρώστιες, φτώχεια! Μήπως πρέπει η ανθρωπότητα ολόκληρη να αλλάξει ρότα πριν καταστραφεί από τα λάθη της; Δυστυχώς όμως βλέπουμε τον αλληλοσπαραγμό των Μεγάλων της Γης και το κυνήγι του χρήματος που δεν κάνει πίσω ούτε σε πόλεμο, ούτε σε πανδημία.  Και εν μέσω αυτών δουλεύει για το κέρδος.

Ετοιμάζουν και το εμβόλιο, μας έριξαν την ελπίδα μέσα στην τόση απογοήτευση. Βρήκαμε θέμα για τους επόμενους μήνες να ασχολούνται όλοι από το πρωϊ ως το βράδυ. Προσωπικά κρατάω μικρό καλάθι και κάποια επιφύλαξη γενικότερα για κάτι που θα δοκιμαστεί πάνω μας, άλλωστε δε θεωρώ τυχαία την απόφαση να γίνει δωρεάν ο εμβολιασμός στον πληθυσμό, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη την ΕΕ. Παρά τους δισταγμούς μου θα ευχηθώ να πετύχει το στόχο του και να φέρει το τέλος αυτής της ταλαιπωρίας των λαών. Αλλά κι εκεί μην ξεχνάμε κυριαρχούν τα συμφέροντα, ποιος θα προλάβει πρώτος την αγορά! Κι επειδή αυτό δεν ανατρέπεται, ας ευχηθούμε όποιος κι αν προλάβει πρώτος ή δεύτερος να είναι εξ’ ίσου αποτελεσματικός!

Αυτό που ζούμε ούτε στο χειρότερο μας εφιάλτη, ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και κορυφώθηκε αυτή τη χρονιά. Δε ζήσαμε Απόκριες, 25η Μαρτίου, Χαιρετισμούς, Πάσχα, 15Αύγουστο, 28η Οκτωβρίου, Πολυτεχνείο και τώρα δεν θα ζήσουμε Χριστούγεννα όπως τα ξέραμε. Μάλλον ο καθένας σπίτι του, έτσι μας βλέπω. Θα είμαστε τυχεροί αν μας επιτρέψουν συναντήσεις σε σπίτια έστω και με ορισμένο αριθμό επιτρεπομένων ατόμων. Για εκδηλώσεις έξω δημόσιες ή ιδιωτικές πολύ φοβάμαι πως δεν θα έχουμε αυτή τη Χρονιά.

Καλή συνέχεια στην τήρηση της καραντίνας και καλή δύναμη σε όλους!

+++

Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 19.11.20

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: