Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΚΤΊΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ – ΔΙΑΤΗΡΗΤΈΑ ΜΗΠΩΣ;

Σημ. : Η φωτογραφία από ένα κτίριο σε δρόμο του Πειραιά, αν αυτό κάποια στιγμή πέσει αλίμονο στον πεζό ή το Ι.Χ. που θα τύχει να περνάει. Και είναι σε ''καλή'' κατάσταση σχετικά με τόσα άλλα εγκαταλελειμένα.


Εγκαταλελειμμένο κτίριο κατέρρευσε τα ξημερώματα μιας Κυριακής στο Γκάζι, καταπλακώνοντας δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα, δίχως ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.

 Άλλο στην Πνύκα πριν καιρό,  ευτυχώς και πάλι δεν θρηνήσαμε θύματα. Δυστυχώς όμως θρηνήσαμε θύματα, τα δύο νέα παιδιά, με το σεισμό στη Σάμο και την κατάρρευση της ερειπωμένης οικίας. Εκατοντάδες κτίρια εγκαταλελειμμένα σε όλη τη Χώρα, είτε γιατί είναι πολλοί οι κληρονόμοι και δεν συμφωνούν, είτε γιατί απεβίωσαν οι ιδιοκτήτες, είτε γιατί είχαν κριθεί διατηρητέα και είναι το πλέον σύνηθες στις περιπτώσεις αυτές. Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα των διατηρητέων, να καταλήγουν κάποια στιγμή 2 -3 ντουβάρια, και δεν επιτρέπεται να καταδαφιστεί,  άσε που πολλά αποτελούν εστίες μόλυνσης, και άλλα προ κατάρρευσης ‘’φιλοξενούν’’ άστεγους ή ναρκομανείς και γενικά μισογκρεμισμένα και ερειπωμένα όπως τα βλέπεις, δημιουργούν μια θλίψη παρά θαυμασμό για τη ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους στην εποχή που αναφέρονται!

Χιλιάδες φορές έχω αναρωτηθεί κι έχω εκφράσει το πρόβλημα μέσω ημερήσιου και τοπικού τύπου, καθότι υπήρξα κληρονόμος ενός διατηρητέου κτιρίου και γνωρίζω τι σημαίνει αυτό, τι χτικιό είναι για τον ιδιοκτήτη! Είναι μία δεσμευμένη περιουσία που για να την αξιοποιήσεις χρειάζεσαι πολύ χρήμα αφ’ ενός, αφ’ ετέρου τα περισσότερα διατηρητέα αριθμούν κληρονόμους περισσοτέρους του ενός, οπότε ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα για να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση! Σιγά – σιγά το κτίριο καταρρέει, ο ιδιοκτήτης καλείται να ‘’διατηρήσει’’ ότι μπορεί από αυτό και να ασφαλίσει την διέλευση περαστικών και οχημάτων (ανάλογα με τη θέση του ακινήτου), και φυσικά όλο αυτό προϋποθέτει δαπάνη χρημάτων που όμως ουδείς ρωτά αν τα έχει ο ιδιοκτήτης. Αν δεν δύναται υποχρεούται ο Δήμος ή η Νομαρχία να επιληφθεί προβαίνοντας στην ασφαλή στήριξη του ερειπίου για τους περαστικούς, χρεώνοντας τον νομίζω στη συνέχεια, και το πιο σύνηθες εύκολο;...  ο ιδιοκτήτης να βρίσκεται κατηγορούμενος, να διώκεται  γιατί δεν στηρίζει τους τοίχους να μην πέσουν και κινδυνέψει η δημόσια υγεία! Ωραία λογική λοιπόν να την χαιρόμαστε!

Σε τι εξυπηρετεί λοιπόν ο χαρακτηρισμός ‘’διατηρητέο’’ για κτίρια που σε ελάχιστο ποσοστό αναστηλώνονται και κοσμούν δρόμους, τα υπόλοιπα καταλήγουν σε αξιοθρήνητη κατάσταση, επικίνδυνα και θλιβερά; Τουλάχιστον αν υπήρχε ένας Οργανισμός που να τα έπαιρνε, να τα αξιοποιούσε και να τα εκμεταλλευόταν στη συνέχεια, ώστε να ήταν όντως στολίδια και κοσμήματα όπου βρίσκονται, να το καταλάβω. Όμως να χαρακτηρίζονται διατηρητέα, να δεσμεύονται στην ουσία από το κράτος (Υπουργείο Πολιτισμού), ενώ παράλληλα ο ιδιοκτήτης  αναλαμβάνει την υποχρέωση να δαπανά για την διατήρηση του ακατοίκητου ερειπωμένου κτιρίου, είναι πέρα από κάθε λογική! Έλεος Κύριοι, πρέπει να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα για να το δούμε ως θέμα;

Κι εσείς φίλοι δημοσιογράφοι, μη λέτε με ευκολία ‘’αρνείται ο ιδιοκτήτης’’ την κατεδάφιση και να το κάνει το Κράτος ή ο Δήμος, γιατί απλώς δεν γνωρίζετε τι και πως. Κτίριο που κρίθηκε κατεδαφιστέο στο σεισμό Καλαμάτας (1986) και κανονικά έπρεπε να έχει κατεδαφιστεί από το Δήμο ή τη Νομαρχία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση ιδιοκτήτη τότε, λόγω σεισμού, μπλοκαρίστηκε από την Υπηρεσία Πολιτισμού γιατί κρίθηκε διατηρητέο, μένοντας φορτίο στον ιδιοκτήτη με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας,. μιας και οι λοιποί κληρονόμοι με μικρά ποσοστά λουφάρουν. Ο ιδιοκτήτης λοιπόν καλείται να στηρίζει το ερείπιο με έξοδα του και δεν έχει δικαίωμα να το κατεδαφίσει.  Άσε που κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος αν τύχει και πέσει έστω κι ένα κεραμίδι στο δρόμο και χτυπήσει άνθρωπο. Αυτοί που το χαρακτήρισαν διατηρητέο αγνοώντας και μπλοκάροντας το πρωτόκολλο κατεδάφισης υπεράνω ευθυνών;  Ποιος ιδιοκτήτης λοιπόν θα του έλεγαν να του κατεδαφίσουν το αποχαρακτηρισμένο  ερειπωμένο κτίριο και θα αρνιόταν;

Εν κατακλείδι για να μην μακρυγορώ, ας τα βρουν πρώτα οι Κρατικές Υπηρεσίες μεταξύ τους για το ποιος ή τι ευθύνεται που έχει γεμίσει ο τόπος ερείπια επικίνδυνα για τους περαστικούς και μετά να πετάμε το γάντι στον πολίτη/ιδιοκτήτη ενός τέτοιου ερειπίου. Από τη στιγμή που το κτίριο έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της ‘’πολιτιστικής του εικόνας’’ να αποχαρακτηρίζεται αυτόματα από διατηρητέο κτίσμα και να επιτρέπεται να το κατεδαφίζουν είτε ο ιδιοκτήτης είτε ο Δήμος και να είναι ελεύθερο για αξιοποίηση χωρίς δεσμεύσεις διατήρησης μορφής , μιας μορφής που έχει καταρρεύσει και δεν υπάρχει πλέον ! Αυτό είναι το λογικό και σωστό.  

Κάποτε πρέπει να δούμε κάποια πράγματα καθαρά σε όλη τους την έκταση και το βάθος κι όχι υπό την πίεση της στιγμής επιφανειακά.

+++

ΝΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...  5/11/20/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: