Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Καλό Σεπτέμβρη!







 Αφήσαμε τον Αύγουστο, μαζί και  τις μέρες ξενοιασιάς και διακοπών, και περάσαμε αισίως στο Σεπτέμβρη.  Σε λίγες μέρες ανοίγουν και τα σχολεία και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! Βέβαια  το καλοκαίρι συνεχίζεται κι όποιος μπορεί να κάνει διακοπές το Σεπτέμβρη, είναι οι καλύτερες διακοπές από κάθε άποψη. Αυτό το καλοκαίρι ήταν αλλιώτικο από τα άλλα, με πολλά δυσάρεστα, είχε απ’ όλα, εκλογές, πλημμύρες, χαλάζι, καταστροφές, κεραυνούς, πνιγμούς και πολλά άλλα …να πάει και να μη γυρίσει!


Αγγίζουμε και τις 60 μέρες στην κανονικότητα με τη Νέα Κυβέρνηση, με αλλαγές προσώπων σε θέσεις, ψηφίσματα νέα τροχάδην, όμως τα προβλήματα παραμένουν ίδια, τα Εξάρχεια ίδια κατάσταση, οι αφίξεις προσφύγων σε άνοδο, (η Μόρια ξεχείλισε), ρυθμίσεις χρεών για κάποιους και γενικά δεν υπάρχει κάτι που να βεβαιώνει για την ώρα αναμενόμενη βελτίωση στα οικονομικά του πολίτη. Σ’ αυτούς τους 2 μήνες μάθαμε λοιπόν πως στηρίζουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών και ζητάμε την πιστή εφαρμογή της από την γείτονα Χώρα, γυρίζουμε σελίδα μετά από 10 χρόνια, οπότε μάλλον βγήκαμε από τα Μνημόνια, άσχετα αν χρειαζόμαστε ακόμα κηδεμόνες μέχρι να σταθεροποιηθούν τα βήματα μας. Ελευθερώσαμε τις απολύσεις, δεν χρειάζεται πλέον λόγος για να σε απολύσει ο Εργοδότης, μένει και καθαρό το μητρώο σου ως ελέχθη! Να δίνει και συστατική επιστολή λοιπόν ο κάθε Εργοδότης μαζί με την απόλυση, που να εκθεάζει τα προσόντα και τις ικανότητες του υπαλλήλου που απέλυσε, γιατί ο επόμενος Εργοδότης συνήθως ζητάει συστατικές επιστολές, οπότε ο εργαζόμενος δεν γλιτώνει το ‘’φακέλωμα’’. Και αυτή η απελευθέρωση λοιπόν θα φέρει προσλήψεις… ας γελάσω! Όσο οι απολύσεις της τελευταίας 10ετίας έφεραν προσλήψεις, άλλο τόσο και τώρα. Απέλυσαν τα 8ωρα, την πλήρη απασχόληση και με μισθό αξιοπρεπή και στη συνέχεια προσλάμβαναν κάποιους ή επαναπροσλάμβαναν τους ίδιους με μειωμένο ωράριο και φυσικά με μικρότερο μισθό! Και φυσικά έχασαν τα Ταμεία έσοδα, χάνουν και θα συνεχίσουν να χάνουν!


Μάθαμε επίσης από την επομένη σχεδόν των εκλογών, πως η ΔΕΗ είναι έτοιμη να κλείσει! Προετοιμάστηκε το έδαφος για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς, κι όσοι το γράψαμε μας είπαν βιαστικούς στην κρίση μας. Ιδού λοιπόν ισοφαρίζουν την αύξηση με τη μείωση του ΦΠΑ που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, μείωση που ποτέ δεν θα έρθει στην τσέπη μας, πάει υπέρ σωτηρίας της ΔΕΗ! Πάγια τακτική, όπως και με τις μειώσεις στις συντάξεις, τις έπαιρναν αναδρομικά και μέχρι να τελειώσουν τα αναδρομικά, έβαζαν νέες περικοπές, οπότε παρέμεναν οι ίδιες κρατήσεις και δεν το καταλάβαινες … μας μπερδεύουν αυτό κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, μας μπερδεύουν και μας τα παίρνουν από όλες τις μεριές! Οι δε λογ/σμοί άρχισαν να μένουν απλήρωτοι από τότε που μπήκε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και αυξήθηκαν οι χρεώσεις. Οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ για άλλη μια φορά νιώθουν κορόϊδα, τάχα τους άφησαν το 5% έκπτωση, μόνο και μόνο για να μετριάσουν την κατακραυγή! Άραγε τα εκατομμύρια που χρωστούν στη ΔΕΗ η ΛΑΡΚΟ, το Δημόσιο, τα κόμματα και πιθανόν κάποιοι συστηματικοί ή μη κακοπληρωτές, μήπως υπερκαλύπτουν τα 750 εκατομμύρια που της λείπουν αυτή τη στιγμή; Όσο για την έκπτωση του 75% στην κατανάλωση, που απολάμβαναν μισθωτοί και συνταξιούχοι της ΔΕΗ ες αεί, θα συμφωνήσω πως έπρεπε προ πολλού να έχει, αν όχι αφαιρεθεί, να έχει μειωθεί κατά πολύ. Ποιος άλλος υπάλληλος ειδικά ιδιωτικού Τομέα, απολαμβάνει παρόμοιων προνομίων ανάλογα με το είδος δουλειάς του; Είναι αυτό που έλεγα πάντα κι απ’ ότι φαίνεται ούτε η κρίση το άλλαξε … στην Ελλάδα υπάρχουν εργαζόμενοι και γενικά πολίτες πολλών ταχυτήτων! Αυτό όπως και κάποια άλλα ήταν από τα πρώτα που έπρεπε να έχουν τακτοποιηθεί με την κρίση. Όπως και η δια βίου σύνταξη σε θυγατέρες αξιωματικών ή δεν ξέρω ποιων άλλων Ταμείων. Σίγουρα ο εκλιπών δεν είχε πληρώσει εισφορές για να λαμβάνει σύνταξη η θυγατέρα ως τα βαθιά γεράματα.  Η σύνταξη της πληρωνόταν από τις εισφορές των άλλων εν ενεργεία που σήμερα τους στέρησαν το 50% των δεδουλευμένων τους!

 Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια, είτε μας αρέσει, είτε όχι! Αντί να τακτοποιηθούν υπερβολές, λάθη, ‘’ατασθαλίες’’ ίσως του συστήματος, στείλαμε το λογαριασμό  στο λαό όπως και τώρα με την ΔΕΗ, και μας λένε πως πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι, γιατί αν δεν έπαιρναν αυτά τα μέτρα 24 Σεπτέμβρη θα μέναμε χωρίς ΔΕΗ.  Άντε να την ‘’μοσχοπουλήσουμε’’ σε τιμή ευκαιρίας, ευκαιρία είναι τώρα που κοντεύει να κλείσει!


Καλό Σεπτέμβρη λοιπόν, ο μήνας του ΕΝΦΙΑ και πάμε!

+++
Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 05/09/19.

Δεν υπάρχουν σχόλια: