Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτό το καλοκαίρι τα είχε όλα...





Αυτό το καλοκαίρι να πάει και να μη γυρίσει, πλημμύρες, τέφρα, δυστυχήματα, ζημιές όλα τα είχε! Ειδικά αυτή η γάγγραινα της φωτιάς που κατ’ έτος μας στερεί χιλιάδες στρεμματικές εκτάσεις, έτσι και φέτος τεράστια οικολογική καταστροφή με τις πυρκαγιές, ιδίως στην Ελαφόνησο και την Κεντρική Εύβοια που χάθηκε ένας σεβαστός πνεύμονας οξυγόνου και ζωής και που τις συνέπειες της απώλειας θα τις βιώσουμε όλοι στη συνέχεια χωρίς να το συνειδητοποιούμε, συνήθως μένουμε στο γεγονός ότι σώσαμε τα σπίτια και τους ανθρώπους και προσπερνάμε την οικολογική καταστροφή και στη συνέχεια την ξεχνάμε. Αυτή όμως δουλεύει εις βάρος μας με χίλιους τρόπους, εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.

 Οι πλημμύρες, οι υψηλές θερμοκρασίες, η αλλαγή κλίματος, η μολυσμένη ατμόσφαιρα κ.ά.  δεν έγιναν από μόνα τους, προκλήθηκαν από διάφορα αίτια και η φωτιά είναι ένα βασικό αίτιο. Δεν είναι μόνο τα δέντρα που γίνονται κάρβουνο, πόσα πτηνά και διάφορα ζώα δε ζουν μέσα στα δάση; Αυτά χάνουν το σπίτι τους, την τροφή τους και τη ζωή τους εν ώρα πυρκαγιάς.  Επέρχεται αναστάτωση στο φυσικό περιβάλλον με σοβαρές συνέπειες που μας αφορούν άμεσα, όσο κι αν δεν θέλουμε να προβληματιστούμε! Τις συνέπειες τις υφιστάμεθα αλλά συνήθως ξεχνάμε τα αίτια, ξεχνάμε ‘’τι αμαρτίες πληρώνουμε’’ κι έτσι δεν λαμβάνουμε σχεδόν καμία ουσιαστική πρόνοια για αποφυγή καταστροφής του περιβάλλοντος, τουλάχιστον σε ότι περνάει από το χέρι μας! Όταν μέσα σε ένα μήνα σχεδόν, είχαμε 1300 πυρκαγιές στη Χώρα μας, σχεδόν διπλάσιες από την ίδια περίοδο πέρσι, δεν μπορεί όλες να ξεκίνησαν κατά τύχη; Άλλες έτυχαν, άλλες προκλήθηκαν από την αμέλεια κάποιου/κάποιων και άλλες ‘’πέτυχαν’’ βάσει σχεδίου! Το λυπηρό είναι ότι δεν υπήρξε σύλληψη και σοβαρή τιμωρία κάποιου υπαίτιου για πρόκληση φωτιάς.

Και αυτή την πύρινη λαίλαπα τα τελευταία χρόνια την βλέπουμε απλωμένη σε όλον τον πλανήτη με εκατομμύρια εκτάσεις να καίγονται ετησίως! Μήπως να θυμηθούμε τις πλημμύρες και τη συχνότητα τους τα τελευταία χρόνια σε όλα τα Κράτη; Ο άνθρωπος δυστυχώς αυτοκαταστρέφεται και δεν κάνει τίποτα για να το ανατρέψει, να το εμποδίσει!

Ο λαός που λέει ''ο Θεός να σε φυλάει από το κακό και το άδικο'' ξέρει πολύ καλά τι λέει ... εικόνες αποκάλυψης στην Εύβοια , 20 -30 μέτρα οι φλόγες σε ένα παρθένο δάσος ένα από τα 19 natura της Χώρας μας, που σβήστηκε από το Χάρτη!  Μεγάλη κουβέντα δεν πρέπει να λέει κανείς ποτέ,  το κακό δεν εξετάζει ποιος είναι πάνω,  ούτε δεξιά, αριστερά ή κέντρο βλέπει, είναι να μη σου τύχει!

Ευτυχώς πάντως που αυτή τη φορά, στις πρόσφατες πυρκαγιές, δεν φταίει κανείς για αυτή την καταστροφή,  ούτε ολιγωρία κινήσεων του συστήματος υπήρξε, οι κατά κάποιους τεμπέληδες και υπεράριθμοι πυροσβέστες πέρσι, πρόσφατα έλαβαν τα εύσημα και συγχαρητήρια όλων (όπως και τους αξίζει άλλωστε) … τα δε ΜΜΕ φέτος ανακάλυψαν τις κλιματικές διαταραχές, την ταχύτητα των ανέμων που περιορίζουν ή και εμποδίζουν την κατάσβεση, τα δύσβατα μέρη και τόσα άλλα που ‘’δικαιολογούν’’ ή μάλλον απαλύνουν τον πόνο για το μέγεθος της καταστροφής!

Οι ίδιοι εκείνοι που κατηγορούσαν τον κρατικό μηχανισμό με τον χειρότερο τρόπο μέχρι πρότινος, για ολιγωρία, ανικανότητα και άλλα ‘’κοσμητικά επίθετα’’,  είναι οι ίδιοι που αυτές τις μέρες τον ''υμνούν'' για ετοιμότητα, άψογες κινήσεις, άμεση κινητοποίηση, υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης και φυσικά μεγάλη έμφαση και επιδοκιμασία στην παρουσία του ΠΘ και Περιφερειάρχη που διέκοψαν τις διακοπές τους για τη φωτιά στην Εύβοια, ωστόσο τις προηγούμενες 3 μέρες είχε γίνει κάρβουνο το 1/4 της Ελαφονήσου και τόσες άλλες εκτάσεις σε διάφορα μέρη. Αλλά οκ τουλάχιστον φέτος περνάμε ήρεμα το κάθε κακό, τα βλέπουμε όλα με τη θετική ματιά, κάνουμε τα πικρά γλυκά και εστιάζουμε στο ότι σώθηκαν τα σπίτια και οι άνθρωποι, τα λοιπά τα παραβλέπουμε κι ας κοστίσουν μελλοντικά και ζωές. Φυσικά και είναι σημαντικό να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα, απλώς βλέπει κανείς την τάση στην πληροφόρηση του μέχρι χθες και του σήμερα!

Κι ένα τελευταίο ερώτημα για προβληματισμό … πώς και δεν είχαμε πυρκαγιές το καλοκαίρι των Ολυμπιακών αγώνων; Τι σωστό κάναμε τότε που δεν κάνουμε όλα τα υπόλοιπα χρόνια; Και κλείνω με την ευχή να σταματήσει εδώ το κακό, γιατί αλίμονο μας ούτε αέρα να αναπνεύσουμε δεν θα έχουμε σε λίγο!
+++
Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 29.08.19 Ψυχανεμίσματα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: