Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Στόχος η 3η και 4η ηλικία...







Επιτέλους αυτό με τις συντάξεις  κατάντησε χτικιό! Δε φτάνει που τους έχουν ήδη στερήσει τα μισά, από το πρωϊ ως το βράδυ το ψαλτήρι θα κοπούν , δεν θα κοπούν, θα κοπούν, δεν θα κοπούν! Έλεος πια! Τους έχετε τρελάνει, θα τους στείλετε μια ώρα γρηγορότερα! Ήδη περνούν δύσκολα, καταλαβαίνεται  τι τους λέτε όλοι μαζί; ‘’Άδειασε μας τη γωνιά ή μείνε στην ψάθα!’’  Γιατί τόσο μένος για τους συνταξιούχους; Και το συναντάς κι έξω αυτό, από νεώτερους, λες κι ο συνταξιούχος τους στερεί το ψωμί! Οι γενιές που είναι στη σύνταξη τώρα, είναι αυτές που μόχθησαν, δούλεψαν, έφτιαξαν, στήριζαν το σύστημα όλα τα χρόνια! Είναι οι κάτοχοι της Iδ. Περιουσίας που βρήκατε έτοιμη να υποθηκεύσετε στους δανειστές για το χρέος! Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν στερείτε τη ζωή!


Κάθε άνθρωπος που δούλεψε 30-35-40 χρόνια, έχει διαμορφώσει ένα Χ επίπεδο ζωής, βγαίνοντας λοιπόν στη σύνταξη για να εξακολουθήσει να ζει αξιοπρεπώς κι όχι ως ζητιάνος, λογικό είναι η σύνταξη να πληροί έστω το 70% του Μ.Ο. μισθών που είχε ως εργαζόμενος την τελευταία 10ετία! Και για να καλύπτουν αυτή την οικονομική διαφορά   κάποιοι πλήρωναν για χρόνια επικουρικό, ώστε να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσης βγαίνοντας στη σύνταξη. Εσείς όλοι τους κρεουργήσατε και κύρια και επικουρική, καταρρίψατε κόπους ετών!  Πόσο πιο κάτω από το 50% θέλετε ακόμα; Κανονικά θα έπρεπε να ντρέπεστε και που το συζητάτε!


Κανένα μέτρο δεν είναι δίκαιο με τον τρόπο που εφαρμόστηκε. Στις περικοπές π.χ. έπρεπε να μετρούν εισοδηματικά κριτήρια πέραν της συντάξεως, το  έγγαμος ή άγαμος (του έγγαμου κληρονομείται η σύνταξη, του άγαμου όχι), τα περισσότερα έτη και οι υψηλές εισφορές κατά τον εργασιακό βίο. Κι ένα πλαφόν για τις στάνταρ μηνιαίες ανάγκες ενός ανθρώπου, οπότε να υπήρχε ένα πλαφόν ώστε να μην κοπεί και το ΕΚΑΣ, αφήνοντας πολλούς σε συντάξεις μικρότερες του Ταμείου ανεργίας!  Στον ΕΝΦΙΑ επίσης,  ‘’περιουσία’’ κάτω των 100 χιλ. Ε θα έπρεπε να πληρώνει ένα συμβολικό ποσό μόνο, η δε πρώτη κατοικία με δάνειο Τραπέζης,  θα έπρεπε να έχει έστω ένα συμβολικό πάλι ποσό επιβάρυνσης, κι όχι να πληρώνει ΕΝΦΙΑ για ένα σπίτι που δεν ξέρει αν κάποτε γίνει δικό του!  Και δεν έχει κανείς σας την ευαισθησία να τα αγγίξει τα πράγματα απ’ τη σωστή μεριά!


Άντε τώρα κι από τα 73 να τους στέλνουμε  ανά τρία χρόνια για εξετάσεις διπλώματος οδήγησης, πέραν των ιατρικών…. Να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη δηλαδή και από πλευράς ταλαιπωρίας και από πλευράς τσέπης! Κι όσο κι αν φαίνεται πως το επικείμενο μέτρο αφορά την ασφάλεια στους δρόμους, λυπάμαι αλλά το βλέπω σαν ένα παραπάνω εισπρακτικό μέτρο! Άλλωστε  η ασφάλεια στους δρόμους δεν διασφαλίζεται με το να δίνουν εξετάσεις οι ηλικιωμένοι κάθε τρία χρόνια, τη στιγμή που κυκλοφορούν χιλιάδες ανασφάλιστα και κακοσυντηρημένα οχήματα και οδηγοί όλων των ηλικιών που οδηγούν σαν τρελοί και πόσοι με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο και με λήψη ψυχοφαρμάκων!


Χρειάζεται λοιπόν αυστηρή επιτήρηση στους δρόμους με τσουχτερά πρόστιμα στη λάθος οδική συμπεριφορά  και μετά τα 65 μεγαλύτερο βάρος στις ιατρικές εξετάσεις και γνωματεύσεις, με βαριά πρόστιμα σε περίπτωση απόκρυψης  στοιχείων ανικανότητας για οδήγηση!  


Και επειδή διάβασα πολλές απόψεις στο διαδίκτυο απόλυτες και ρατσιστικές θα έλεγα, που μιλούσαν για αφαίρεση διπλωμάτων οδήγησης στα 70 έτη, θα έλεγα λοιπόν ότι  δεν έχει κανείς το δικαίωμα σε έναν υγιή, ενεργό και δραστήριο 70άρη να του στερεί την άνεση στις μετακινήσεις του, να του στερεί ζωή, έτσι απερίσκεπτα και με μόνο γνώμονα την ηλικία! Και αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό να είναι και διατεθειμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις μετακινήσεις των γονιών τους, ή να τους πάρουν σωφέρ! Πόσα παιδιά δεν έχουν αναθρέψει παππούδες και γιαγιάδες, χωρίς μέσον μετακίνησης θα γινόταν το θέμα από δύσκολο έως αδύνατον!


Τελειώνοντας θέλω να πω πως, η επικινδυνότητα στην οδήγηση δεν έχει να κάνει με την ηλικία, ‘’κακός νιος, κακός γέρος’’ έλεγε η μητέρα μου! Επικίνδυνος είναι όποιος ανεύθυνα κρατάει τιμόνι, παραβιάζει σήματα, φανάρια, σε όποια ηλικία κι αν είναι και αυτός που αδιαφορεί για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, που κι αυτό πάλι δεν είναι θέμα ηλικίας!


Τώρα ξέρω οι περισσότεροι θα σκεφθείτε ‘’τι με κόφτει εμένα για μετά τα 70 τι θα γίνει’’ απ’ αυτό το ‘’τι με κόφτει’’ που λέγαμε για όλα,  φτάσαμε εδώ που μας κόφτει και μας θερίζει!


Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα ... 20/09/2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: