Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Αύγουστε καλέ μου μήνα....








Ήρθε και ο Αύγουστος, ο μήνας των διακοπών του λαού, ας ευχηθούμε να είναι πιο φιλικός από τους δύο προηγούμενους του καλοκαιριού, που μας έδωσαν καύσωνες, πλημμύρες, καταστροφές, φωτιές, θύματα! Η ψυχασθένεια του καιρού δεν λέγεται, ανά ώρα ή δύο εναλλάσσονται οι εποχές! Μια κλαίει μια γελάει!   Πλημμύρες στην Αθήνα και γενικότερα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μέσα σε λίγη ώρα ποτάμια και χείμαρροι οι δρόμοι, εγκλωβισμένα οχήματα, πλημμυρισμένα σπίτια κ.ά. Ίσως θα πρέπει να υπάρχει ειδική γραμμή,  24ωρη ενημέρωση για τους πολίτες πλέον,  για να ξέρουν πού να κυκλοφορήσουν άφοβα και πού όχι! Και αυτό στην Αττική μετά την τραγωδία της καταστροφικής φωτιάς στο Μάτι. Aκόμα μετράμε θύματα και πολύ φοβάμαι πως ακριβής αριθμός θυμάτων και αγνοουμένων δεν μπορεί να υπάρξει εκ των πραγμάτων κι όχι από πρόθεση ή διάθεση απόκρυψης! Ευτυχώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται το μεγαλείο του ανθρώπου στο να συνδράμει στον συνάνθρωπο. Πολλές οι προσφορές/δωρεές απλών ανθρώπων, επωνύμων και ξένων Κρατών! Ας ευχηθούμε να φθάσουν στον προορισμό τους και να μην χαθούν στη διαδρομή, όπως τα χρήματα για τους πυρόπληκτους της Ηλείας. 

 Οι ψυχές που χάθηκαν πάντως δεν γυρνούν πίσω!... Ξεκληρίστηκαν οικογένειες με τον πιο φρικτό θάνατο! Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς γι’ αυτούς που έμειναν πίσω…. Τι να πεις στη μάνα που έχασε άνδρα και 2 παιδιά;


Οι επιζήσαντες μαζεύουν τα κομμάτια τους από τη συμφορά και προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.  Ειδικοί προειδοποιούν για τοξικές ουσίες, υγειονομική βόμβα που άφησε η φωτιά σε αέρα και χώμα! Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, πρέπει να φορούν μάσκες, καθώς κινδυνεύουν από σοβαρά αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Η μαύρη σκόνη που σηκώνεται από τα αποκαΐδια στο Μάτι, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, είναι άκρως τοξική. Η εισπνοή αυτής της τοξικής σκόνης μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση όσων πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Εκτός όμως από την ατμόσφαιρα, επιβαρυμένο είναι ήδη και το υπέδαφος της περιοχής. Τα πρώτα νερά που θα πέσουν είναι άκρως ακατάλληλα προς χρήση, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο φόβος όλων τώρα είναι η πρώτη δυνατή νεροποντή. 


 Κι όμως δεν άκουσα καμιά επίσημη συμβουλή στους πολίτες για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα στη συνέχεια από τα τοξικά! Μόνο αντιπαραθέσεις με στόχο να πέσει η Κυβέρνηση! Κρανίου τόπος η περιοχή, οικολογική καταστροφή, μόλυνση της ατμόσφαιρας και της γης και κάναμε μείζον θέμα το τι ώρα μάθαμε για θύματα, κι αν το έκρυψε ή όχι ο Τσίπρας.  Λες κι αν θα το έλεγε θα άλλαζε κάτι από την όλη κατάσταση… μάλλον περισσότερο πανικό θα σκορπούσε!
 Σημασία δεν έχει τόσο που δεν το είπε, σημασία έχει εάν και εφ’ όσον το ήξεραν αν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να μην θρηνήσουμε κι άλλους, αυτό έχει σημασία κι όχι το αν μας το είπε! Αλλά είπαμε το όλο σκηνικό είναι μια απέραντη προεκλογική μάχη που δεν σταματά ούτε μπροστά σε ολοκαυτώματα σαν αυτό, αντιθέτως φουντώνει!

Και οι φωτιές είναι καθημερινό πρόβλημα, μέσα σε μια εβδομάδα από το κακό στην Αττική, φωτιές παντού, άντε να τα κάψουμε όλα να τελειώνουμε, σκαστοί θα πάμε όλοι! Τεράστια οικολογική καταστροφή του πλανήτη, φλέγεται για 2η χρονιά η Καλλιφόρνια με θύματα και χιλιάδες στρεμμάτων καμένα! Η Βορ. Ευρώπη με θερμοκρασίες πρωτόγνωρες, ξηρασία, φωτιές, θεωρούν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο της χιλιετίας!  Η κλιματική αλλαγή κάνει αισθητά πλέον την εμφάνιση της. Όσο δε αφαιρούμε από τον Πλανήτη πνεύμονες πρασίνου, τόσο αφαιρούμε και ζωή! Αυτοκαταστρεφόμαστε δυστυχώς!


Η δε υπερκατανάλωση και αλόγιστη χρήση των αγαθών κάποια στιγμή θα μας φέρει προ αδιεξόδου! Το απόθεμα της Γης σε φυσικούς πόρους για το 2018 εξαντλήθηκε ήδη, την 1η Αυγούστου! Από εκεί και μετά θα ζούμε με «δανεικά», αποστραγγίζοντας ουσιαστικά από τον πλανήτη πόρους, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να ανανεωθούν. Άλλος ένας λόγος ίσως,  που θέλουν ‘’κάποιοι’’ να μειώσουν τον πληθυσμό της Γης! 


Σε τι κόσμο ζούμε;… κι εμείς μέρος του κόσμου, ο καθένας μας συντελεί σε κάτι ώστε να πηγαίνουν τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο! Λειτουργούμε με τη βολή του τώρα, της στιγμής, χωρίς πρόβλεψη σε βάθος χρόνου, χωρίς πρόληψη για τίποτα. Αυτή η αδιαφορία μας για τις τυχόν συνέπειες βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα των πράξεων μας, κάποια στιγμή θα μας φάει! Όσο δε για τα αυθαίρετα που λόγω της συμφοράς στο Μάτι γίνεται έντονα λόγος αυτές τις μέρες, άλλο καταπατημένα ή μη οικόπεδα σε δάση ή αιγιαλούς κι άλλο αγροτεμάχια που κόπηκαν και πουλήθηκαν ως οικόπεδα σε πολίτες, κανονικά και νόμιμα με συμβόλαια και πληρωμή φόρου, σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και που η Πολιτεία δεν ευαρεστήθηκε να τα εντάξει σε σχέδιο πόλεως ούτε μετά από 20-30 χρόνια, παρ’ όλο που χτίστηκαν οικισμοί ολόκληροι! 





Καλές διακοπές για όσους ακόμα μπορούν,  καλή ξεκούραση για όλους και προσοχή σε όλα!



Νίκη  Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 08/08/18


Δεν υπάρχουν σχόλια: