Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

΄Ολα για το χρήμα!

 


Εδώ ο κόσμος καίγεται και μέσα και έξω, οι δημοσκοπήσεις μας μάραναν! Έχουν ξεφύγει όλα, τα είδη πρώτης ανάγκης, το λάδι χρυσάφι, τα ενοίκια, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ενέργειας και γενικά, ότι παρέχεται ακριβαίνει, μόνο ο μισθός ή η σύνταξη μένουν στάσιμα και όλοι από αυτούς  ζητούν τα παραπάνω. Η αγριότητα και η εγκληματικότητα καθημερινή σχεδόν έξω, ειδικά ανησυχητική η έξαρση σε περιστατικά μεταξύ εφήβων. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά και θα έπρεπε να το ψάξουμε.

Είχαμε και το ‘’πόθεν έσχες’’ αυτές τις μέρες. Έτσι για να έχουμε να λέμε δηλαδή, γιατί σημασία δεν έχει το ‘’έσχες’’ αλλά το ΄΄ πόθεν’’ και αυτό είναι κάτι που δεν το μάθαμε ποτέ και δεν ερευνάται μάλλον, γιατί αν το έψαχναν θα το μαθαίναμε. Όταν στον απλό πολίτη που πάει 20 χιλ. Ε στην Τράπεζα για κατάθεση, του ζητούν να αποδείξει πού τα βρήκε, σε πόθεν έσχες με καταθέσεις εκατομμυρίων και δεκάδες διαμερίσματα, δεν  έτυχε να διαβάσω το ερώτημα ‘’πώς προέκυψαν’’; Δε νομίζω μια βουλευτική αποζημίωση να φθάνει για μια καλή ζωή και για αγορές ακινήτων και καταθέσεις εκατομμυρίων.  Αλλά τι σημασία έχει τι νομίζω, το ‘’πόθεν έσχες’’ είναι απλώς μια ενημέρωση για την περιουσιακή κατάσταση κάποιων και τίποτε άλλο! Δικαιώθηκαν και οι Πανεπιστημιακοί για επαναφορά των συντάξεων τους όπως και των Δικαστικών, απερρίφθη των Βουλευτών. Τελικά ότι εφαρμόστηκε αυτά τα 13 χρόνια ήταν απόλυτα ‘’συνταγματικό’’ πλην του Δικαστικού κλάδου και τώρα των Πανεπιστημιακών που δικαιώθηκαν.  Ο ΕΝΦΙΑ το 2012 κρίθηκε συνταγματικός ως ‘’έκτακτο μέτρο’’. Στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε τι απέγινε; Παρέμεινε συνταγματικός; Ασχολήθηκε κανείς; Αλλά ξεχνάμε γρήγορα κι εκεί  ποντάρουν σε ότι κάνουν! Σπρώχνουν το χρόνο, χάνονται προθεσμίες νομικής εναντίωσης σε οτιδήποτε και αναμασάμε το θέμα για απασχόληση και τηλεθέαση. Όπως και τώρα μετά από τόσους μήνες θυμήθηκαν έρευνα και εξεταστικές για τα Τέμπη! Θα φάμε κάποιους μήνες με γνώμες, διαξιφισμούς και απόψεις, για να καταλήξει κι αυτό όπως και τόσα άλλα σε μηδενικό επί της ουσίας αποτέλεσμα! Ή καταλήγουν στο ότι δεν προκύπτει παράπτωμα, ή κι αν προκύπτει έχει παραγραφεί λόγω χρόνου!

Έχουμε και το θέμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Ασφαλώς και δεν είναι πιστευτό το 71% να δηλώνει από 5 χιλ. Ε έως 10 χιλ. εισόδημα. Κάποιο ποσοστό από αυτό ίσως, σίγουρα πάντως ένα μεγάλο ποσοστό φοροδιαφεύγει. Όμως αν υπήρχε πραγματική βούληση να πιαστούν στην τσιμπίδα κάποιοι, μπορούν να το βρουν από το πόσα ξοδεύει κάποιος, είτε μέσω καρτών, είτε μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Ακόμα κι αν δε φαίνονται έξοδα αν διαθέτει περιουσία, αυτοκίνητα, σπουδάζει παιδιά, πώς τα συντηρεί με 5-10 χιλ. εισόδημα ετησίως; Αλλά πού να ψάχνονται ... μια οριζόντια χρέωση και τα Ταμεία θα γεμίσουν. Και φυσικά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε αυτούς που ξέρουν να φοροδιαφεύγουν. Το μόνο που θα αλλάξει θα είναι η επιβάρυνση κάποιων που πραγματικά έχουν αυτό το χαμηλό εισόδημα. Το ίδιο άδικο όπως και οι μειώσεις των συντάξεων όταν έγιναν, που δεν κατηγοριοποιήθηκαν δίκαια οι συνταξιούχοι και ανάλογα να υποστούν περικοπές. Ένα οριζόντιο μαχαίρι έκοψε το εισόδημα και πεινάει αυτός που κρεμόταν μόνο από τη σύνταξη να ζήσει. Κι ο άγαμος συνταξιούχος,  που στην ουσία μόλις κλείσει τα μάτια, δεν πρόκειται να κληρονομήσει κανείς τη σύνταξη για άλλα 10-20-30 χρόνια. Κάποιον που από 2.500 σύνταξη τον πήγες στα 1100 όχι απλώς του δυσκόλεψες τη ζωή του την κατέστρεψες! Ηθικοί αυτουργοί των περισσοτέρων ‘’κόκκινων δανείων’’ όλοι αυτοί που οδήγησαν τον πολίτη στη μη δυνατότητα πληρωμής των υποχρεώσεων του. Άλλο ο εκ συστήματος κακοπληρωτής κι άλλο εκείνος που πήρε ένα στεγαστικό βάσει των δυνατοτήτων του, τις οποίες στη συνέχεια το Κράτος του τις υποβίβασε, μαζί και το βιοτικό του επίπεδο.

Αλλά είπαμε τα μέτρα παίρνονται με βάση αριθμούς και στόχους, χωρίς  ποτέ να μετράνε πόση δυστυχία μπορεί να σημαίνουν για κάποιες ομάδες Κοινωνικές. Ότι γίνεται, γίνεται για να κινείται το χρήμα! Μετά την παραίνεση για ασφάλιση κατοικιών από την Κυβέρνηση, οι  Ασφαλιστικές αναπροσαρμόζουν τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια εν ονόματι της ασφαλούς αποζημίωσης σε περίπτωση ζημίας του σπιτιού και φυσικά ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα.  Οι εταιρίες τηλεφωνίας το ίδιο, της ενέργειας έχουν σπάσει τα τηλέφωνα για να ‘’βουτήξουν’’ πελάτες και κάποιες ‘’χαρίζουν’’ δυο μήνες δωρεάν, τάζουν όχι ρήτρα κι όχι πάγιο. Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν να χαρίζει χρήμα αν δεν αποβλέπει σε κάτι, αν δεν έχει κάποιο λόγο. Τώρα το τι λόγο έχουν θα το δούμε στην πορεία! Έχουν τρελάνει τον κόσμο με προσφορές κι από την άλλη ο Υπουργός μιλάει για νέα τιμολόγια από Ιανουάριο που θα μας δίνουν την ευκαιρία να επιλέγουμε πάροχο. Γενικώς πάντως η αρπαχτή  περιφέρεται στην ατμόσφαιρα! Όσο δε για φάρμακα και περίθαλψη, αν δεν έχει η τσέπη σου θα μείνεις στην ουρά να περιμένεις.

Τέλος όλοι εσείς που βλέπετε τον Έλληνα να ευημερεί και λέτε πως από τη στιγμή που αγοράζει τα προϊόντα δεν έχει πρόβλημα με την ακρίβεια, όπως και για τη βενζίνη είχε ειπωθεί πέρσι, ότι έχει λεφτά ο Έλληνας αφού βάζει βενζίνη, να μας πουν τι πίνουν και δε μας δίνουν! Καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα μαζί μιας και το καλοκαίρι κράτησε σχεδόν 5 μήνες.

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

             ΨΥΧΑΝΕΜΙΣΜΑΤΑ...  16.11.23


Δεν υπάρχουν σχόλια: