Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Καύσωνας και φωτιές!

 




Και ήρθε ο καύσωνας και φούντωσαν οι φωτιές. Η Ελλάδα κάθε καλοκαίρι καίγεται. Βέβαια έχουμε και πάλι ένα ποίημα πως καίγονται και  άλλα Κράτη, λόγω κλιματικής αλλαγής. Εμείς πάντως καιγόμαστε και προ κλιματικής αλλαγής, με μόνη διαφορά πως δεν κινδύνευαν κατοικημένες περιοχές και άνθρωποι. Φυσικά παλιά δεν ήταν κατοικημένα τα βουνά και οι πλαγιές,  όπως σήμερα, οπότε η φωτιά είναι πιο κοντά. Παρόμοιας έκτασης συμφορές όμως, που ζούμε τα τελευταία 3-5 χρόνια,  είχαμε να ζήσουμε από το 2008 που καιγόταν όλη η Ελλάδα,  και είχαμε και ανθρώπινα θύματα και για να θυμηθούμε: Το καλοκαίρι του 2008 μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700km2) γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Την Αττική την έχουμε κατακάψει, είχε το καλύτερο κλίμα κάποτε και τώρα θάλαμος αερίων κοντεύει να γίνει!Στο τέλος δε θα έχουμε αέρα να αναπνεύσουμε! Ούτε σε 30 χρόνια δεν επανέρχεται η καταστροφή από τις φωτιές, όσο για τους ανθρώπους που χάνουν το βιος τους με τον καημό θα φύγουν οι μεγαλύτεροι. Το είμαστε δίπλα σας του Κράτους είναι για να έχουμε να λέμε ... με κουκιά δε στήνεται ένα σπίτι απ' την αρχή, γιατί κουκιά είναι η αποζημίωση συνήθως. Μια βαθιά λύπη νιώθω, γιατί σήμερα εκεί αύριο ίσως κάπου αλλού,  και ξεχνάμε! 15 ημέρες καιγόταν η Β.Εύβοια, το ξεχάσαμε όπως και τόσα άλλα. Η βλέπουμε περιοχές να καίγονται και θεωρούμε πως είμαστε μακριά από τέτοια εμείς … η αρκούδα δεν είναι δύσκολο να βρεθεί και στα δικά μας λημέρια.

Πάντως οφείλω να ομολογήσω πως παίρνουμε βραβείο στις ‘’εκκενώσεις’’ και η φωτιά ας τρέχει, τρέχουμε πίσω της κι εμείς κι όπου το θαύμα να σβήσει. Καταλήξαμε θεατές μιας πύρινης λαίλαπας που τρέχει στις οθόνες κι εμείς σχολιάζουμε κι εκεί καίγονται! Οι πυροσβέστες στη μάχη και πώς αντέχουν αλήθεια! Πολύ δύσκολο το έργο τους. Κάτι όμως πρέπει να φταίει ή πολλά, που θα έπρεπε να τα έχουμε δει και να έχουμε βάλει μυαλό εδώ και χρόνια με τόσες φωτιές και καταστροφές του περιβάλλοντος που έχουμε υποστεί! Μερίδιο ευθύνης έχουμε και όλοι όσοι φτιάξαμε σπίτια, στην εξοχή, σε δάση, ακόμα και στις πόλεις, χωρίς να τα εξοπλίζουμε ανάλογα για διάφορα φαινόμενα. Επίσης η ανευθυνότητα πολιτών και Δήμων στο θέμα καθαρισμού και σκουπιδιών. Όλα μαζί λοιπόν θα πρέπει μόλις κοπάσει η φετινή λαίλαπα να καθίσουμε κάτω, να εντοπίσουμε και να ποραδεχθούμε τα λάθη και το σπουδαιότερο; … Να τα διορθώσουμε. Κι εμείς ως πολίτες να ανακτήσουμε ή και να αποκτήσουμε συνείδηση ευθύνης για τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων και να λαμβάνουμε τις δέουσες προφυλάξεις για το περιβάλλον και για μας!

Γεγονός είναι όμως πως έτσι και σε βρει το κακό, είτε πλημμύρα, είτε φωτιά, είτε ληστεία, κάνεις το σταυρό σου μόνο, γιατί δεν υπάρχει καμιά άμεση δύναμη να σε προστατέψει και να σε σώσει. Γι αυτό θα πρέπει από πριν να δούμε πώς μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και το βιος μας και να μην επαναπαυόμαστε πως θα τρέξουν άλλοι για μας. Όταν χτίζουμε σε μέρη που δεν πρέπει, αλλά φυσικά υπάρχει και μια Πολιτεία που τα επιτρέπει. Με χιλιάδες στρεμματικές απώλειες, κάηκαν χιλιάδες ζώα, άνθρωποι έχασαν περιουσίες και τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια και κατά τα λοιπά μένουμε σε  συζητήσεις και αναλύσεις χωρίς αποτέλεσμα.  Κάθε χρόνο τα ίδια λέμε, η αλήθεια είναι ότι η γη δεν καθαρίζεται, ας είμαστε ειλικρινείς, είτε ως πολίτες, είτε ως Δήμοι και Περιφέρεια,! Κι αυτό συμβαίνει είτε λόγω αμέλειας, αδιαφορίας, είτε λόγω σύγκρουσης καθηκόντων! Είμαστε ένα μάτσο χάλια εν ολίγοις, από το κεφάλι ως την ουρά. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε κι έχουμε αργήσει πολύ. Και το Κράτος που κάθε φορά δηλώνει ότι έμαθε από τα λάθη του και είναι Πανέτοιμο για νέες καταστάσεις που θα προκύψουν, και πάντα βγαίνει κάπου λάθος, να σοβαρευτεί γιατί εδώ παίζουμε με ζωές, ακόμα και μελλοντικές με τόση οικολογική καταστροφή, και με τη ζωή και επιβίωση ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια και τις δουλειές του. Αρκετούς νεόπτωχους έχετε δημιουργήσει τα τελευταία 10-12 χρόνια, ας μην προσθέτουμε κι άλλους! Καλή δύναμη στους Πυροσβέστες και στους ανθρώπους που πέρασαν αυτή την κόλαση, ή έχασαν και το σπίτι τους ακόμα. 

Εύχομαι να σταματήσει εδώ το κακό και να μην έχουμε κι άλλα!


Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα...

Πέμπτη 27.7.23.


Δεν υπάρχουν σχόλια: