Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Καλωσορίζοντας το φθινόπωρο!

 


Η φθινοπωρινή ισημερία μας βρήκε με πολλές αποχωρήσεις γνωστών, επιφανών ανθρώπων και πόσων άλλων που δεν γνωρίζουμε. Όλο και φτωχότερο το σκηνικό. Αποχαιρέτησαν και οι Άγγλοι τη βασίλισσα τους περιμένοντας ακόμα και 10 και πλέον ώρες στην ουρά για το προσκύνημα , ευλαβικά και αδιαμαρτύρητα. Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε την τελετή και πλήθος κόσμου παρακολούθησε από κοντά την πορεία της στην τελευταία της κατοικία. ΄Εμοιαζε με παραμύθι όλο αυτό, εκατομμύρια εξόδων, αλλά και θαυμασμός για την τέλεια οργάνωση και διεξαγωγή μιας τέτοιας τελετής, με την ευθύνη για προστασία τόσων ηγετών άλλων Χωρών, και της Βασιλικής  οικογένειας αλλά και του πλήθους, έγιναν όλα χωρίς κανένα ''παρατράγουδο''! Για τους Βρεττανούς η Βασίλισσα ήταν κάτι ιερό, πιθανόν και ο θρόνος γενικότερα, αν και αυτό θα φανεί στη συνέχεια.

Βλέποντας 10 μέρες αυτή την κοσμοσυρροή, με απώγιο την εξόδιο ακολουθία και τελετή, γεννάται το ερώτημα : Ο ιός τι έγινε αυτές τις ημέρες; Κράτησε αποστάσεις μόνος του λόγω πένθους; Οι μάσκες απουσίαζαν από επώνυμους και ανώνυμους, αποστάσεις οι συνήθεις προ πανδημίας και ο αριθμός παρισταμένων μεγάλος. Ουδείς αναρωτήθηκε, ουδείς εξέφρασε την απορία ή έστω μια ανησυχία. Πού πήγαν όλοι οι μελιστάλαχτοι που βγαίνουν στα κανάλια και μας μιλούν για τον ιό και τα εμβόλια, αυτές τις μέρες, ή μήπως δεν έβλεπαν Λονδίνο.  Θεωρώ πως αυτό το 10ήμερο της Αγγλίας, καταρρίπτει εν μέρει το αφήγημα επικινδυνότητας της εξάπλωσης της νόσου. Υπάρχει μεν αλλά ίσως όχι όπως τον περιγράφουν και φοβίζουν και επιβάλουν και τιμωρούν ανάλογα. Τουλάχιστον όχι πλέον, εκτός αν βρούμε νέα απειλή, αν και για την ώρα είπαμε έχουμε την απειλή του φετινού χειμώνα, με  την ακριβή ενέργεια και την ακρίβεια!  Πέρσι μας έκλεισαν μέσα λόγω πανδημίας, φέτος θα κλειστούμε από μόνοι μας λόγω άδειας τσέπης. Όσο δε τώρα με το θέμα ''ενέργεια'' μπήκαν και μέσα  στα σπίτια μας και μας κάνουν κουμάντο αν θα ανάψουμε φούρνο, θερμοσίφωνα, θέρμανση ή αν θα βάλουμε πλυντήριο ... στη μέση στο κρεββάτι δεν έχουν μπει ακόμα επίσημα! Το να συμβουλεύεις  το φτωχό νοικοκυριό και ταλαιπωρημένο της 12ετίας να κάνει οικονομία είναι από φαιδρό έως εξοργιστικό. Το να λες να κάνουμε 2 φορές το χρόνο ντουζ όπως και ο Λουδοβίκος κάποτε, αγγίζει τα όριο της παράνοιας. Καλά θα κάνετε να σταματήσετε αυτό το ράλυ των τιμών σε όλα και να αφήσετε τις υποδείξεις για το αν θα βάλουμε σίδερο, ή θα ανάψουμε το φούρνο, ή τη σόμπα να ζεσταθούμε.΄Αντε γιατί παρατράβηξε το πράμα. Ζητάτε από τον κόσμο να ζήσει με συνθήκες του '42 όπως είπε και ο ΥΠΑΝ;

Γεγονός είναι ότι κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα ή τα δέχεσαι αδιαμαρτύρητα και υποδουλώνεσαι χωρίς περιθώρια για μελλοντική διαπραγμάτευση, ή τα απορρίπτεις εξ αρχής και κανονίζεις την πορεία σου! Κι εμείς δυστυχώς δεχθήκαμε τα πάντα 12 χρόνια τώρα, μας κατέβασαν το βιοτικό επίπεδο, μας φόρτωσαν φόρους και διάφορες απαιτήσεις, μας αποδυνάμωσαν την περίθαλψη, μας μετέτρεψαν (αν όχι όλους αρκετούς πάντως) σε επαίτες, να περιμένουν την εκάστοτε απόφαση για επίδομα, ήτοι την ελεημοσύνη του Κράτους, που και αυτοί που την λαμβάνουν κλείνουν μια τρύπα και μένουν όλες οι άλλες ανοιχτές. Τα επιδόματα είναι για μια κακιά στιγμή, είτε πρόκεται για φωτιά, φυσική καταστροφή, κάτι τέλος πάντων έκτακτο και σοβαρό. Σε συνθήκες κανονικής διαβίωσης είναι δώρον άδωρο! Για να βελτιωθεί η θέση του πολίτη, χρειάζεται αύξηση στο εισόδημα του, ή ανάκτηση εισοδήματος. Μόνο έτσι θα επανέλθει η ισορροπία στις διάφορες τάξεις της Κοινωνίας που έχει κλονιστεί.

Πρώτη κάλυψη για τα όσα μας φόρτωσαν ή μας άρπαξαν η οικονομική κρίση, ύστερα ήρθε ο Τσίπρας που έφταιξε για όλα, μετά η πανδημία που έπρεπε να μην βγάλουμε τσιμουδιά αφού δεν πεθάναμε κι ας μην είχαμε ευρώ να ξύσουμε το δόντι μας,  και τώρα η ενέργεια και ο κακός ο Πούτιν με τον πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο άλλωστε με τη Ρωσία όπως είπε στην Bloomberg o ΠΘ μας και η Κα Μπακογιάννη πριν λίγες μέρες. Σε τι εξυπηρετεί αυτή η δήλωση; Το ότι είμαστε ενάντια και καταδικάζουμε την ενέργεια του, δε σημαίνει ότι μας κήρυξε τον πόλεμο, εκτός κι αν θέλουμε να στείλουμε και στρατό στην Ουκρανία να πολεμήσει! Πώς το εννοεί το ''είμαστε σε πόλεμο'' ενώ με τον Ερντογάν τίποτα δε συμβαίνει και δεν πρέπει να συμβεί αφού έχουμε το ανοιχτό μέτωπο με τη Ρωσία;  Ακόμα διερωτώμαι τι χρειαζόταν το δείπνο με τον Ερντογάν πριν λίγους μήνες.

Ο Γείτονας δε φτάνει που έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής με τα όσα λέει ο ίδιος και οι πέριξ αυτού, τώρα προσπαθεί να μας φορτώσει ότι ο ίδιος κάνει όλα τα χρόνια και κανείς δεν τον σταματά. Ποια η προστασία και η κάλυψη που προσφέρει η ΕΕ στα μέλη της και το ΝΑΤΟ στους συμμάχους του; Το ''βρείτε τα'' το λέμε όταν θέλουμε να αποφύγουμε να πάρουμε θέση, ή να εμπλακούμε ανάμεσα σε δύο. Γιατί δεν είπαμε κι εμείς το ίδιο ''βρείτε τα'' και μη μας βάζετε μπροστά για δηλώσεις διάφορες στο θέμα Ουκρανίας; Αλλά εντάξει, ξέρω... τι ρωτάω θα μου πείτε!

Είναι στιγμές που θέλεις να πεις πολλά αλλά δεν λες τίποτα κι άλλες πάλι που ''τα δόντια κρατάνε τη γλώσσα'' και πάλι δεν λες τίποτα, ή ελάχιστα! Επειδή νομίζω ότι είπα αρκετά, σταματώ εδώ για σήμερα με την ευχή για ένα καλό φθινόπωρο, χωρίς πολέμους και φυσικές καταστροφές.

 Νίκη Άννα Παπουλάκου

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 29.9.22

Δεν υπάρχουν σχόλια: