Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

2022 καλά στο δρόμο μας να έρθουν!

 


Κάθε χρόνος γεννά ελπίδα, όνειρα, επιθυμίες! Κάθε χρόνο ζητάμε αυτά που δεν πετύχαμε ή άλλα καινούργια. Και αυτή είναι η μαγεία της ζωής, η ανανέωση των πάντων σε μια προσμονή που δίνει ζωή! Ας ευχηθούμε η Νέα Χρονιά να μην μας  απογοητεύσει! Η χαρά μας έμεινε πως θα γλεντούσαμε φέτος έστω και με μάσκες, έστω και με τεστ. Ανετράπη όλο το σκηνικό και φυσικά οι πολύ ζημιωμένοι, ο χώρος της εστίασης/διασκέδασης, μουσικών και τραγουδιστών! Τους έμειναν οι ετοιμασίες και οι προμήθειες ειδών. Έχετε ξανακούσει στη ζωή σας ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάτικο, χωρίς μουσική και μέχρι τις 2,  που συνήθως μετά τις 12 έβγαιναν οι περισσότεροι, μετά το οικογενειακό τραπέζι; .... Για να μην πουν ΄΄ σας κλείνουμε ΄΄, πέταξαν το μπαλάκι σε μαγαζάτορες και πολίτες. Φυσικά επόμενο ήταν να υπάρξουν ακυρώσεις για ρεβεγιόν, επόμενο ήταν να κλείσουν μαγαζιά και να βρεθούν Πρωτοχρονιάτικα εργαζόμενοι σε αναστολή εργασία με ότι συνεπάγεται αυτό!

Λουκέτο και ακυρώσεις δημόσιων εκδηλώσεων παντού στον Πλανήτη, σε ένα παγκόσμιο πανικό μπροστά στην ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον. Άλλη μια Πρωτοχρονιά αλλιώτικη από τις άλλες που ξέραμε, παντού.

Και για να έρθουμε πάλι στα του οίκου μας, από δω το πάνε από κει το φέρνουν,  μήπως να συνηθίσουμε σε ωράρια Ευρώπης, να κλείνουν τα μαγαζιά εστίασης από τις 10 το βράδυ και άντε η νύχτα να κρατάει ως τις 2 επί τη ευκαιρία του ιού; Κάνοντας απογραφή και απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, διαπιστώνω ότι,  σε καμιά γιορτή είτε Εθνική, είτε Θρησκευτική, είτε Πολιτιστική, Πρωτοχρονιάτικη, Αποκριά κ.λ.π., τα τελευταία 2 χρόνια, δε μας άφησαν ούτε ένα 24ωρο γλυκό ψωμί να φάμε και ανάσα να πάρουμε  και λυπάμαι αλλά θα το πω, ο υπέρ στολισμός σε πλατείες και σε δρόμους, σιγά μην έγινε για την ψυχολογία του κόσμου ... αυτή τη δηλητηριάζουν 24 ώρες το 24ωρο!... Απλώς για να ‘’κινείται’’ το χρήμα και να δουλέψουν κάποιοι για λίγο. Ομοίως στον απολογισμό της χρονιάς, διαπίστωσα ότι  συμπληρώνουμε σχεδόν 2 χρόνια που μιλάμε καθημερινά για θανάτους, αρρώστιες, εμβόλια , ψεκασμένους και αμαρτωλούς,  ‘’προφητεύουμε’’ ποιοι θα πεθάνουν και ποιοι θα ζήσουν και προπαντός ζούμε με μια ψευδαίσθηση ελευθερίας. Και να σκεφθεί κανείς πως στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης απαγορεύτηκε να μας δείχνουν τα συσσίτια και να αναφέρουν τις αυτοκτονίες. Τα τελευταία 2 χρόνια τι άλλαξε ώστε από το πρωί ως το βράδυ να μιλάμε για αρρώστιες και για θάνατο και να θεωρείται άκρως ''υποφερτό'' και αναγκαίο;

Πάντως  από ‘’πανδημία ανεμβολίαστων’’ που έπαιζε από τον Αύγουστο ως θέμα, απεδείχθη πανδημία όλων και ειδικά τον τελευταίο καιρό περισσότερους εμβολιασμένους ακούω και διαβάζω  με τον ιό, είτε ελαφρά, είτε βαριά, παρά μη εμβολιασμένους. Πιθανόν αυτό να φάνηκε τώρα που κάνουν τεστ, γιατί πριν και να συνέβαινε δεν το γνώριζαν ούτε οι ίδιοι αν δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα. Όσον αφορά πάλι κάποιον που θα ξεκινήσει τώρα την 1η δόση, μέχρι να φθάσει στην 3η που λένε πως σε καλύπτει για την Όμικρον, θα περάσει ένα 5μηνο, που σημαίνει ότι μέχρι τότε μπορεί να έχει φύγει η Όμικρον και να έχει έρθει άλλη! Και διερωτώμαι σ’ αυτό το 5μηνο δεν θα είναι εκτεθειμένοι στο να νοσήσουν πιθανόν πιο βαριά; Αλλά οκ όσο τα ψάχνεις τρελαίνεσαι, οπότε καταλήγουμε στο ‘’έτσι είναι, αφού έτσι το θέλετε ΄΄!  Και λόγω αυτής της κατάστασης πανικού και κρουσμάτων που κατέχουμε μια από τις 10 πρώτες θέσεις σε αριθμό ημερησίων παγκοσμίως, ανέστειλαν ραντεβού εξωτερικών ιατρείων Ιδ. Κλινικές για μετά τις 17 Ιανουαρίου. Να παρακαλάς να μη χρειαστείς γιατρό και εξετάσεις αυτό τον καιρό να λέμε! Υγεία πάνω απ’ όλα!

Η ζωή μας έχει καταλήξει ένα δελτίο θανάτου όλη μέρα από τα ΜΜΕ. Κατάθλιψη, απομόνωση, μοναξιά. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τόση ενδοοικογενειακή βία και εγκληματικότητα, γιατί τόσες παραβατικές συμπεριφορές όλων των ηλικιών.  ¨Όλα αυτά, απόρροια αυτού του πολέμου με εικόνα /ήχο καθ’ όλο το 24ωρο. Απόρροια της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε και κορυφώθηκε με την πανδημία. Απόρροια της λάθος ζωής μας τα προηγούμενα χρόνια. Απόρροια της κατάπτωσης αξιών, ηθών και παραδόσεων. Λίγο απ’ όλα ή όλα μαζί. Τώρα φθάσαμε στο σημείο που εισπράττουμε το αποτέλεσμα όλων αυτών που κυριάρχησαν στη ζωή μας! Ποτέ δεν είναι αργά να τα αλλάξουμε, ποτέ δεν είναι αργά για επανεκκίνηση, είθε στη Νέα Χρονιά να βρούμε το δρόμο για το ξέφωτο, είθε στη Νέα Χρονιά να υπερισχύσει το δίκαιο, η αγάπη και η ειρήνη παντού! Καλή Χρονιά να έχουμε, με υγεία και αλλαγή πλεύσης προς το καλύτερο. Χρόνια πολλά!

Νίκη Παπουλάκου.

Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ''

                           Ψυχανεμίσματα... 06/01/2022.


Δεν υπάρχουν σχόλια: